Το Ιράν ανακοίνωσε πως κατασκεύασε τον πρώτο του πολυηχητικό, βαλλιστικό πύραυλο

Πετούν με ταχύτητα με τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήχου και είναι δύσκολη η αναχαίτισή τους.
 Kheibar Shekan, βαλιστικός πύραυλος (Τεχεράνη Απρίλιος 2022)
Kheibar Shekan, βαλιστικός πύραυλος (Τεχεράνη Απρίλιος 2022)
NurPhoto via Getty Images

Το Ιράν κατασκεύασε για πρώτη φορά πολυηχητικό, βαλλιστικό πύραυλο, όπως ανακοίνωσε ο στρατηγός Αμιραλί Χατζιζαντέχ διοικητής της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης.

«Ο πύραυλος αυτός έχει μεγάλη ταχύτητα και μπορεί να κάνει ελιγμούς μέσα και έξω από την ατμόσφαιρα. Μπορεί να αντιμετωπίσει τα προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας του εχθρού», πρόσθεσε ο Χατζιζαντέχ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «ένα μεγάλο άλμα γενιάς στον τομέα των πυραύλων».

Οι πολυηχητικοί πύραυλοι πετούν με ταχύτητα τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου και μπορούν να ακολουθούν μια περίπλοκη πορεία, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναχαίτισή τους.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρχαν αναφορές ότι το Ιράν πραγματοποιούσε δοκιμές σε τέτοιο πύραυλο.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε «πετυχημένη» δοκιμή του πυραύλου Ghaem 100, ο οποίος είναι ικανός να μεταφέρει δορυφόρους στο διάστημα.

Ο Ghaem-100 «είναι ικανός να θέτει δορυφόρους βάρους 80 κιλών σε τροχιά σε απόσταση 500 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης», μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Πολλές χώρες επιθυμούν να αναπτύξουν υπερηχητικούς ή πολυηχτητικούς πυραύλους. Η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το 2021 ότι προχώρησαν σε δοκιμές, εγείροντας φόβους για μια νέα κούρσα εξοπλισμών.

Η Ρωσία έχει μεγάλο προβάδισμα στον τομέα, έχοντας αναπτύξει πολλά είδη τέτοιων πυραύλων.

Πηγές: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή