Το κρυφό μήνυμα στο αλεξίπτωτο του Perseverance που προσεδαφίστηκε στον Αρη

Τι σημαίνει και ποιος το επινόησε.
Associated Press

Το τεράστιο αλεξίπτωτο που χρησιμοποίησε το Perseverance της NASA για να προσγειωθεί στον Αρη περιείχε ένα μυστικό μήνυμα, το οποίο εμπνεύστηκε ένας από την ομάδα της διαστημικής υπηρεσίας με αδυναμία στα παζλ και τα αινίγματα.

Ο μηχανικός συστημάτων Ιαν Κλάρκ χρησιμοποίησε έναν δυαδικό κωδικό για να «γράψει» το «Dare Mighty Things» (μτφ. τολμήστε πελώρια πράγματα) στις πορτοκαλί και λευκές λωρίδες του αλεξίπτωτου 21 μέτρων. Περιέλαβε επίσης τις συντεταγμένες GPS της έδρα της αποστολής, που βρίσκεται στο εργαστήριο Jet Propulsion στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια.

Ο Κλαρκ, ως λάτρης των σταυρόλεξων, σκαρφίστηκε την ιδέα πριν από δύο χρόνια. Οι μηχανικοί ήθελαν να δημιουργήσουν ένα ασυνήθιστο σχέδιο στο νάιλον ύφασμα για να ξέρουν πώς ακριβώς προσανατολίστηκε το αλεξίπτωτο κατά την κατάβαση. Η μετατροπή του σε μυστικό μήνυμα ήταν «εξαιρετικά διασκεδαστική», είπε ο ίδιος την Τρίτη.

Μόνο έξι άτομα γνώριζαν για το κωδικοποιημένο μήνυμα πριν από την προσεδάφιση της Πέμπτης, σύμφωνα με τον Κλαρκ.

Χρειάστηκαν λίγες μόνο ώρες για να το καταλάβουν οι φανατικοί του διαστήματος, είπε ο Κλαρκ. Την επόμενη φορά, σημείωσε, «θα πρέπει να είμαι λίγο πιο δημιουργικός».

Το «Dare Mighty Things», μια ατάκα του Προέδρου, Θεόδωρου Ρούζβελτ, αποτελεί μότο του εργαστηρίου JPL και κοσμεί πολλούς από τους τοίχους των γραφείων του.

Το κόλπο ήταν «να βρούμε έναν τρόπο κωδικοποίησης, αλλά όχι να το καταστήσουμε πολύ προφανές», είπε ο Κλαρκ.

Οσον αφορά τις συντεταγμένες GPS, το σημείο απέχει 3 μέτρα από την είσοδο στο κέντρο επισκεπτών της JPL.

Δημοφιλή