«Το κρησφύγετο των ιερέων»: Ανακαλύφθηκαν 30 καλά διατηρημένες μούμιες με Αιγύπτιους ιερείς

Ηλικίας που υπολογίζεται στα 3.000 έτη.
KHALED DESOUKI via Getty Images

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 30 σφραγισμένα ξύλινα φέρετρα με μούμιες στο εσωτερικό τους στο Ελ Ασασίφ, μια αρχαία νεκρόπολη κοντά στο Λούξορ της Αιγύπτου, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο το αιγυπτιακό υπουργείο Αρχαιοτήτων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, τα φέρετρα έχουν χαρακτηριστεί «το κρησφύγετο των ιερέων» επειδή κάποιες εξ αυτών φαίνονται να ανήκουν σε αρχαίους Αιγύπτιους ιερείς και εκτιμάται πως είναι ηλικίας 3.000 ετών.

ASSOCIATED PRESS

Οι ζωγραφιές στα φέρετρα έχουν διατηρηθεί τόσο καλά που μπορεί να διακρίνει κανείς τις λεπτομέρειές τους- τις αιγυπτιακές θεότητες και τα ιερογλυφικά που απεικόνιζαν. Όταν ανακαλύφθηκαν, τα φέρετρα ήταν τοποθετημένα σε δύο στρώματα, με 18 στο πάνω στρώμα και 12 στο κάτω, είπε ο Μουσταφά Βαζίρι, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, που είναι επικεφαλής των αρχαιολογικών ερευνών στο Ελ Ασασίφ.

Οι μούμιες στα 30 φέρετρα αποτελούνται από 23 ενήλικους άνδρες, πέντε ενήλικες γυναίκες και δύο παιδιά από την αρχαία Αίγυπτο, δήλωσε ο Χαλέντ αλ Ανανί, υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, τονίζοντας ότι τα φέρετρα στα οποία βρίσκονταν είναι «εξαιρετικά διακοσμημένα και διατηρημένα».

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, αρχαιολόγοι άνοιξαν δύο από τα φέρετρα, ένα ενός ενήλικου άνδρα και ένα μιας ενήλικης γυναίκας. Οι δύο μούμιες μέσα στα ανοιγμένα φέρετρα φαίνονταν καλά διατηρημένες, με τα εξωτερικά καλύμματα ακόμα ακέραια, να καλύπτουν πλήρως τα πρόσωπα και τα σώματα. Δεν βρέθηκαν αντικείμενα μαζί τους, αν και είναι πιθανόν κάποια να είναι κρυμμένα κάτω από τις γάζες.

Οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο συνεχίζονται, και οι αρχαιολόγοι δεν έχουν μεταφράσει ακόμα τα ιερογλυφικά- θα αναλύσουν επίσης τα έργα πάνω στα φέρετρα και τις ίδιες τις μούμιες. Η ανάλυση μπορεί να ρίξει περισσότερο φως στο ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι, γιατί ήταν θαμμένοι μαζί, που ζούσαν και ποιες ήταν οι ζωές τους.

KHALED DESOUKI via Getty Images

Τον Νοέμβριο τα φέρετρα θα μετακινηθούν από το Λούξορ στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο, είπε ο ελ Ανανί. Το Ελ Ασασίφ είναι μια μεγάλη αρχαία νεκρόπολη, όπου έχει γίνει ένας μεγάλος αριθμός πρόσφατων ανακαλύψεων.

Popular in the Community