ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
29/05/2019 10:59 EEST

Το Λονδίνο δεν είναι πια το κορυφαίο χρηματοοικονομικό κέντρο του Κόσμου λόγω Brexit

Στην κορυφή βρίσκεται πια η Νέα Υόρκη.

NurPhoto via Getty Images

Ο τίτλος του κορυφαίου χρηματοοικονομικού κέντρου στον πλανήτη δεν ανήκει πια στο Λονδίνο, την πρωτεύουσα της Βρετανίας, εξαιτίας του πολιτικού χάους και την αβεβαιότητα στην οικονομία λόγω Brexit, σύμφωνα με την έρευνα της Duff & Phelps. Στην πρώτη θέση βρίσκεται πια η Νέα Υόρκη.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω έρευνα, το 51% από 180 στελέχη μεγάλων εταιρειών διαχείρισης ενεργητικού private equity, hedge funds, τράπεζες και χρηματιστηριακές ψήφισαν τη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ ως το κορυφαίο χρηματοοικονομικό κέντρο του πλανήτη. Το 36% επέλεξαν για την κορυφή το Λονδίνο, με το ποσοστό να είναι χαμηλότερο κατά 17 μονάδες σε σχέση με πέρυσι. 

«Πέρυσι το Brexit έριχνε απλώς μία σκιά αβεβαιότητας για την οικονομία της Βρετανίας. Τώρα έχει εξελιχθεί σε κρίση μεγάλων διαστάσεων» σχολιάζει η Duff & Phelps και προσθέτει: «Έχοντας το βλέμμα μας στραμμένο μπροστά, παρατηρούμε ότι η επιρροή παγκοσμιοποίησης γίνεται ολοένα και πιο εμφανής: το 12% των συμμετεχόντων στην έρευνα πιστεύουν ότι σε μία πενταετία στην πρώτη θέση θα φιγουράρει το Χονγκ Κονγκ». 

Οι τρεις ευρωπαϊκές πόλεις που ανέβηκαν θέση είναι το Δουβλίνο, η Φραγκφούρτη και το Λουξεμβούργο. Και οι τρεις εκτιμάται ότι ευνοούνται από τις πιέσεις που δέχεται το Λονδίνο λόγω Brexit. 

Πηγή: The Week