Το LSD μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής

Εχει «σημαντικά, γρήγορα, ανθεκτικά και ευεργετικά» αποτελέσματα, σύμφωνα με έρευνα.
MICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

Θετικά είναι τα αποτελέσματα από το Δεύτερο στάδιο δοκιμής από την φαρμακευτική χρήση της παραισθησιογόνου ουσίας LSD σε πάσχοντες από μείζονα κατάθλιψη, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την startup Biopharma MindMed, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ψυχιατρικής της Βασιλείας στην Ελβετίας και το Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης.

Η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε ότι το LSD** είχε «σημαντικά, γρήγορα, ανθεκτικά και ευεργετικά» αποτελέσματα στη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (MDD)***, μειώνοντας τα συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με μια ομάδα που της χορηγήθηκε λιγότερο LSD.

«Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι από τα αποτελέσματα που παρουσιάσαμε σήμερα, τα οποία δείχνουν τις ισχυρές, γρήγορες και διαρκείς βελτιώσεις αυτής της ένωσης σε ασθενείς που πάσχουν από MDD», δήλωσε ο ερευνητής Ματίας Λιετσι Liechti από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας (UHB).

Όπως και τα άλλα «κλασικά» ψυχεδελικά, το LSD προκαλεί παραισθήσεις, αλλοιωμένες αντιλήψεις και συναισθησία. Επίσης, όπως ορισμένα άλλα ψυχεδελικά - κυρίως η ψιλοκυβίνη - το LSD ερευνάται ως θεραπεία για την κατάθλιψη, τη διαχείριση του πόνου, το άγχος και τη ΔΕΠΥ.

Η δοκιμή: Στην έρευνα συμμετείχαν 61 ασθενείς με MDD. Η μελέτη χώρισε τους ασθενείς σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα χορηγήθηκε υψηλή δόση LSD και στη δεύτερη ομάδα πολύ χαμηλότερη δόση.

Και οι δύο ομάδες είχαν δύο συνεδρίες δοσολογίας, με διαφορά περίπου τεσσάρων εβδομάδων. η πρώτη ομάδα έλαβε τη δόση των 100 μg την πρώτη ημέρα και 200 μg τη δεύτερη, ενώ η δεύτερη όμαδα έλαβε 25 μg και τις δύο ημέρες.

Έξι εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, οι ερευνητές αξιολόγησαν την επίδραση του LSD στην μείζονα κατάθλιψη - Inventory of Depressive Symptomatology (IDS-C).

Οι 28 ασθενείς της πρώτης ομάδας είχαν μέση μείωση IDS-C κατά 12,9 βαθμούς, σε σύγκριση με την πτώση 3,6 βαθμούς της δεύτερης ομάδας.
Αυτή η πτώση διατηρήθηκε έως και 16 εβδομάδες μετά την πρώτη συνεδρία δοσολογίας, είπαν οι MindMed και UHB.

Λόγω της μικρής διάρκειας της μελέτης, μένει να φανεί εάν το LSD διαρκεί όσο το αποτέλεσμα που παρατηρείται με την ψιλοκυβίνη, λέει ο Νίκολς.

――――――――

Mind Medicine Inc., επίσης γνωστή ως MindMed, είναι μια εταιρεία βιοτεχνολογίας ψυχεδελικής ιατρικής με έδρα τη Νέα Υόρκη που αναπτύσσει φάρμακα εμπνευσμένα από ψυχεδελικά γνωστά ως ψυχοπλαστογόνα και θεραπείες για την αντιμετώπιση του εθισμού και των ψυχικών ασθενειών.

**To διαιθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέος (Lysergic acid diethylamide), γνωστό περισσότερο με το ακρωνύμιο LSD, ή LSD-25, ή λυσεργίδη, είναι συνθετική, δραστική, παραισθησιογόνος ουσία που παράγεται από το λυσεργικό οξύ, το οποίο με τη σειρά του εξάγεται από το μύκητα ερυσίβη (Claviceps purpurea) που αναπτύσσεται συνήθως στη σίκαλη.

Παρασκευάζεται χημικά και η βασική χημική δομή του είναι παρόμοια με αυτή των αλκαλοειδών της ερυσίβης, ενώ εμφανίζει επίσης ομοιότητες με άλλες ουσίες, όπως η ψιλοκυβίνη, με δυνατότητα δέσμευσης της δράσης της σεροτονίνης.

Το LSD συνέθεσε στο εργαστήριο του ο ελβετός χημικός Άλμπερτ Χόφμαν το 1938, ενώ οι παραισθησιογόνες ιδιότητές του ανακαλύφθηκαν το 1943. Στη συνέχεια, κατά τη δεκετία του ’50, δοκιμάστηκε ως θεραπευτικό μέσο, ώσπου να καταντήσει διάσημο ναρκωτικό και να οδεύσει στην παρανομία και τη λήθη.

***Η Μείζων καταθλιπτική διαταραχή διαφέρει από την κοινή κατάθλιψη και από το συνηθισμένο αίσθημα της θλίψης. Η διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο από ιατρό και κλινικό ψυχολόγο και θεραπεύεται με ψυχοθεραπεία και αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Υπάρχουν διάφορες υποκατηγορίες κατάθλιψης, μερικές από τις οποίες πληρούν τα συνηθισμένα διαγνωστικά κριτήρια της θλίψης, της αναστάτωσης και της διαταραχής του ύπνου ή της όρεξης για φαγητό και άλλοι τύποι που δεν διαταράσσουν την χαρά και την απόλαυση σε κάποιο άτομο αλλά δημιουργούν έναν έντονα διασπαστικό κύκλο εσωτερικής παράλυσης και ληθαργίας.

Η μείζων καταθλιπτική διαταραχή επηρεάζει το 7-18% του πληθυσμού σε κάποιο σημείο της ζωής τους πριν από την ηλικία των 40.

Με πληροφορίες από το FreeThink

Δημοφιλή