Το φαγητό που δεν πρέπει να λείπει από το πρωινό μας αν θέλουμε να χάσουμε βάρος

Προσιτό και εύκολα προσβάσιμο, ενώ ταιριάζει σε ένα σωρό πεντανόστιμες συνταγές.
FreshSplash via Getty Images

Τα μακροθρεπτικά συστατικά παρέχουν στο σώμα μας όλη την ενέργεια που χρειάζεται μέσα στην ημέρα, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων λιπαρών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Τα μικροθρεπτικά συστατικά, από την άλλη πλευρά, είναι κυρίως βιταμίνες και μέταλλα και ενώ είναι εξίσου σημαντικά με τα μακροθρεπτικά, καταναλώνονται σε πολύ μικρές ποσότητες.

Τα μακροθρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα μετατρέπονται σε κυτταρική ενέργεια, η οποία χρησιμοποιείται για την εκτέλεση των κυτταρικών εργασιών. Ο μεταβολισμός μετατρέπει τα μακροθρεπτικά συστατικά σε ουσίες που χρησιμοποιεί το κύτταρο, προκειμένου να αναπτυχθεί και να αναπαραχθεί.

Ως εκ τούτου, η κατανάλωση των σωστών μακροθρεπτικών συστατικών μπορεί να δώσει ώθηση στο μεταβολισμό μας, επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία της απώλειας βάρους.

Και, ο καλύτερος τρόπος να ενσωματώσουμε τα μακροθρεπτικά συστατικά στη διατροφή μας είναι μέσα από το πρωινό γεύμα. Εάν παραλείψουμε το πρωινό ή δεν το εμπλουτίσουμε με όλες τις απαραίτητες ουσίες, ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταλήξουμε να τσιμπολογάμε καταναλώνοντας περισσότερες θερμίδες αργότερα μέσα στη μέρα.

Οι διατροφολόγοι συμφωνούν ότι το πιο σημαντικό μακροθρεπτικό συστατικό για ένα πρωινό που θα ενισχύσει τον μεταβολισμό μας είναι οι γλυκοπατάτες.

Οι γλυκοπατάτες είναι ένα από τα πιο πλούσια διατροφικά μακροθρεπτικά συστατικά, που μπορούμε εύκολα να συμπεριλάβουμε στο πρωινό μας, ειδικά αν παλεύουμε να χάσουμε βάρος. Είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Α και βιταμίνη C. Ως ένας υδατάνθρακας που ενισχύει το μεταβολισμό, η γλυκοπατάτα στο πρωινό θα μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να φέρουμε σε πέρας τις δραστηριότητές της καθημερινότητας. Πέρα δηλαδή από το γεγονός ότι μας κρατούν χορτάτους για ένα μεγάλο διάστημα, οι γλυκοπατάτες μας βοηθούν να παραμένουμε σε εγρήγορση.

Οι γλυκοπατάτες είναι αργοί υδατάνθρακες, πλούσιοι σε φυτικές ίνες, θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, αποτελούν την τέλεια επιλογή για άτομα με ζάχαρο ή διαβήτη, καθώς βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Αντίθετα, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί και το ρύζι διασπώνται γρήγορα στο σώμα και δεν μας προσφέρουν παρά μια βραχύβια δόση ενέργειας που εξαφανίζεται γρήγορα. Έτσι, παρόλο που αμέσως μετά την κατανάλωση τους ενδέχεται να νιώσουμε γεμάτοι ενέργεια, σύντομα ο οργανισμός μας θα πέσει και πάλι σε λήθαργο.

Οι γλυκοπατάτες, από την άλλη πλευρά, είναι υδατάνθρακες αργής επεξεργασίας που υπόσχονται να βοηθήσουν στη διατήρηση των επιπέδων ινσουλίνης μας, ώστε το σάκχαρο στο αίμα μας να μην πέφτει τόσο γρήγορα, προκαλώντας μας υπνηλία και αισθήματα κόπωσης.

Το γεγονός ότι οι υδατάνθρακες έχουν αποκτήσει κακή φήμη τα τελευταία χρόνια, οφείλεται σε ορισμένες παραλλαγές τους που παρέχουν μόνο κενές θερμίδες. Τα πατατάκια, τα δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή το λευκό ψωμί, υποβάλλονται σε αρκετή επεξεργασία. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι είναι νόστιμα, είναι εξαιρετικά πλούσια σε θερμίδες, χωρίς όμως να παρέχουν στο σώμα μας οποιαδήποτε μορφή βιώσιμης ενέργειας, που θα μας κρατήσει δραστήριους για το υπόλοιπο της ημέρας.

Αντίθετα, η αντικατάσταση του τοστ με λευκό ψωμί με τις γλυκοπατάτες θα θρέψει το σώμα μας και θα μας βοηθήσει αν διαχειριστούμε πιο σωστά τις θερμίδες που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα νιώθουμε πεινασμένοι ή κουρασμένοι μόλις λίγη ώρα μετά το πρωινό.

Το ζουμί

Οι γλυκοπατάτες αποτελούν μια τροφή πλούσια σε ποιοτικούς υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, οι οποίες μας κρατούν χορτάτους και μας βοηθούν να μένουμε μακριά από υπερεπεξεργασμένα σνακ που δεν μας προσφέρουν τίποτα άλλο πέρα από κενές θερμίδες. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες αφαιρούν τις τοξίνες από το σώμα μας και διατηρούν την καλή υγεία του εντέρου, μειώνοντας τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα και ενισχύοντας την προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος.

Ένας πολύ καλός τρόπος να συμπεριλάβουμε τις γλυκοπατάτες στο πρωινό μας είναι να τις μαγειρέψουμε μαζί αυγά μας σε αντικολλητικό τηγάνι για την αποφυγή της προσθήκης περιττών ελαίων.

Πηγή: shefinds