Το «μαγικό χάπι» ενός 20λεπτου περπατήματος

Πιο ωφέλιμο κι από το να τρέξουμε μαραθώνιο ή κάνουμε ασκήσεις με βάρη.
.
Malte Mueller via Getty Images
.

«Τα ανθρώπινα όντα δεν έχουν σχεδιαστεί για να κάθονται», λέει η ειδική στο fitness και προπονήτρια διασημοτήτων, Ματ Ρόμπερτς. «Μια δραστηριότητα σε σταθερή κατάσταση όπως το ήπιο περπάτημα, ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος η οποία αυξάνει τα επίπεδα αδρεναλίνης και ενδορφίνης στο σύστημά μας», συμπληρώνει. «Αυτές είναι οι ορμόνες που σε υψηλά επίπεδα ωθούν τη διάθεση και την ενέργεια, γι′ αυτό κανείς αισθάνεται πάντα καλύτερα μετά από ένα περπάτημα».

Το περπάτημα επίσης μειώνει τις πιθανότητες καρδιακών ασθενειών, εγκεφαλικού, άνοιας, καρκίνου του στήθους και κατάθλιψης. Σύμφωνα με τον δρ. Τζέιμς Μπράουν, λέκτορα βιολογίας και βιοϊατρικής επιστήμης της Σχολής Υγείας και Βιοεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Αστον, το περπάτημα έχει χαιρετιστεί ως «το μαγικό χάπι». Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, το περπάτημα καταπολεμά τα γηρατειά και βοηθά στην αποτροπή πρόωρου θανάτου... «Το περπάτημα μπορεί να μειώσει τους πόνους στα αρθριτικά στο μισό απ′ ότι τους νιώθετε, να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας και να μειώσει την κόπωση», αναφέρει ο ίδιος. «Ολα αυτά δεν είναι εμφανή σ′ ανθρώπους που τρέχουν στον μαραθώνιο, ούτε σ′ εκείνους που σηκώνουν βάρη στο γυμναστήριο και περνούν τέσσερις ώρες στο διάδρομο. Είναι εμφανή σ′ ανθρώπους που περπατούν και περπατούν περίπου για μισή ώρα κάθε μέρα».

Oliver Rossi via Getty Images

΄Οσον αφορά τα παιδιά, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του ΄Εσεξ απέδειξε ότι μόνο πέντε λεπτά παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο βελτιώνει τη διανοητική ευεξία και αυτοπεποίθηση - ένας επίσης καλός λόγος να απομακρυνθούμε από τις οθόνες και να βγούμε έξω - ανεξαρτήτως καιρού.

«Το περπάτημα ”καθαρίζει” το μυαλό μου περισσότερο από οτιδήποτε άλλο», λέει η 34χρονη Λουίζ Ντέιβις, δασκάλα από το βόρειο Λονδίνο. «Οταν επιστρέφω οι μεγαλύτερές μου ανησυχίες έχουν ”τακτοποιηθεί”».

Το περπάτημα, τέλος, μας δίνει την ευκαιρία να συνδεθούμε και με άλλους σύμφωνα με τον Καναδό συγγραφέα του μπεστ σέλερ «In Praise of Slow» (Orion), Καρλ Ονορέ. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, μας βοηθά να αντιληφθούμε καλύτερα τους ανθρώπους τριγύρω μας και μας κάνει ικανούς να επανασυνδεθούμε μαζί τους ουσιαστικά. Μ′ άλλα λόγια, πιάστε και την κουβέντα όταν περπατάτε...

΄Ερευνες αποδεικνύουν πως η συστηματική άσκηση, όπως το περπάτημα, όταν συνδυάζεται με συνήθειες υγιεινής διατροφής σύντομα θα οδηγήσει σε ρούχα που πλέουν και σε λεπτότερη μέση. Δεν έχετε, λοιπόν, παρά να δοκιμάσετε.

Με πληροφορίες από: HuffPost UK