Μερικές φορές, προς μεγάλη μου ενόχληση, οι επαγγελματίες της γεύσης έχουν δίκιο.
Το μπρι, για παράδειγμα, χάνει την δυσάρεστη μυρωδιά αμμωνίας του όταν φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Αξίζει τον κόπο να το αφήσουμε εκτός ψυγείου για μισή ώρα.
Και παρόλο που πιστεύω ότι οι φράουλες από το ψυγείο είναι υπέροχες προς κατανάλωση, η εταιρεία παραγωγής μούρων Driscoll’s λέει ότι πρέπει να βγαίνουν από το ψυγείο πολύ πριν τις καταναλώσουμε.
Έτσι, δοκίμασα τη συμβουλή – και λυπάμαι πολύ, αλλά πρέπει να πω ότι έχουν απόλυτο δίκιο.
Πόσο καιρό πρέπει να αφήσουμε τις φράουλες εκτός ψυγείου πριν τις καταναλώσουμε;
Σύμφωνα με την παραπάνω συμβουλή, μπορούμε να διατηρήσουμε τις φράουλες στο ψυγείο στην αρχική τους συσκευασία έως και για πέντε ημέρες, αν τις κρατήσουμε στεγνές.
Ωστόσο, «έχουν καλύτερη γεύση σε θερμοκρασία δωματίου, οπότε ας τις βγάλουμε από το ψυγείο μία ή δύο ώρες πριν τις καταναλώσουμε», ισχυρίζεται η εταιρεία.
Θα πρέπει επίσης να τις ξεπλύνουμε λίγο πριν τις φάμε, για να απαλλαγούμε από τυχόν μικρόβια, χωρίς να διακινδυνεύσουμε να γίνουν υγρές.
Θα είμαι ειλικρινής: Σκέφτηκα ότι η συμβουλή ήταν λίγο υπερβολική για τα γούστα μου. Ωστόσο, η Driscoll’s δεν είναι η μόνη που συνιστά αυτή τη μέθοδο.
Το Southern Living (ιστοσελίδα με περιεχόμενο σχετικά με τον τρόπο ζωής, τον σχεδιασμό, τη διακόσμηση με έμφαση στον τρόπο ζωής του νότου των Ηνωμένων Πολιτειών) ακολουθεί τον κανόνα των 30 λεπτών «προθέρμανσης». Το BBC Good Food, από την άλλη πλευρά, τον θέτει σε μία ώρα.
Ακόμη και το Worcestershire County Council ( η επίσημη ιστοσελίδα του Worcestershire County Council, ενός τοπικού κυβερνητικού φορέα στην Αγγλία που παρέχει πληροφορίες και υπηρεσίες στους κατοίκους του Worcestershire, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής πρόνοιας κ.α.) λαμβάνει θέση, προτείνοντας να «τις βγάζουμε από το ψυγείο και να τις αφήνουμε να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τις φάμε».
Έτσι, σκέφτηκα να βγάλω το καλάθι με την όμορφη και γλυκιά φετινή σοδειά από το ψυγείο μου μία ώρα πριν το συνηθισμένο μου σνακ μετά το μεσημεριανό γεύμα, για να το διαπιστώσω και εγώ η ίδια.
Και να καταλάβω ότι, πράγματι, κάνει διαφορά.
Όλη την εβδομάδα έτρωγα τα φρούτα αμέσως μόλις τα έβγαζα από το ψυγείο.
Αλλά, πρέπει να πω ότι η ταλαιπωρία του να τα φέρεις σε θερμοκρασία δωματίου πραγματικά μεταμορφώνει τη γεύση τους (κυρίως επειδή το υπέροχο άρωμά τους γίνεται πολύ πιο έντονο).
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι, όπως αναφέρει το America’s Test Kitchen – ΑΤΚ (αμερικανική εκπομπή μαγειρικής διάρκειας μισής ώρας που μεταδίδεται από δημόσιους τηλεοπτικούς σταθμούς) οι φράουλες δεν περιέχουν στην πραγματικότητα τόσο πολύ ζάχαρη. Η μυρωδιά τους είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μας κάνει να τις αντιλαμβανόμαστε ως γλυκές.
«Αρκεί λίγη ζέστη για να αναδυθεί [η μυρωδιά] από τα φρούτα και να διαχυθεί στον αέρα», αναφέρει ακόμα ο Dan Souza σε ένα βίντεο του ATK, προσθέτοντας ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες καταστέλλουν τις γλυκές γεύσεις.
Δεν είναι περίεργο που αυτές που άφησα έξω είχαν περισσότερο από αυτό το χαρακτηριστικό άρωμα και τη γλυκιά γεύση που σου τρέχουν τα σάλια – η διαφορά ήταν τεράστια.
Προσωπικά, δεν θα ξαναγυρίσω πίσω. Κι ακόμα κι αν δεν υιοθετήσουμε αυτή τη συνήθεια κάθε φορά που μας έρχεται όρεξη για φράουλες, συνιστώ να το δοκιμάσουμε τουλάχιστον μία φορά.