Το νέο βιβλίο του νομπελίστα Καζούο Ισιγκούρο είναι αφιερωμένο στους λάτρεις της μουσικής

«Έχω χτίσει μια φήμη με τα χρόνια ως συγγραφέας, αλλά άρχισα γράφοντας τραγούδια», εξομολογήθηκε ο πολυβραβευμένος συγγραφέας.
 (AP Photo/Alastair Grant)
(AP Photo/Alastair Grant)
via Associated Press

Το νέο βιβλίο του Καζούο Ισιγκούρο είναι μία συλλογή στίχων που έγραψε για την Αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ Στέισι Κεντ.

«Έχω χτίσει μια φήμη με τα χρόνια ως συγγραφέας, αλλά άρχισα γράφοντας τραγούδια» είπε ο βραβευμένος με Booker και Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέας οκτώ μυθιστορημάτων, μεταξύ των οποίων, τα έργα «Μη Μ’ Αφήσεις Ποτέ», «Τα Απομεινάρια μιας Μέρας» και «Η Κλάρα και ο Ήλιος».

Η συλλογή με στίχους 16 τραγουδιών, που εξερευνούν πολλά από τα χαρακτηριστικά του θέματα - μνήμη, αγάπη, ταξίδια, οπτικές, μουσική- έχει τίτλο «The Summer We Crossed Europe in the Rain: Lyrics for Stacey Kent» και θα κυκλοφορήσει στις 7 Μαρτίου 2024 από τον Faber με εικονογράφηση της Ιταλίδας Μπιάνκα Μπανιαρέλι και πρόλογο του συγγραφέα, σύμφωνα με τον Guardian.

Η Κεντ και ο Ισιγκούρο συναντήθηκαν όταν ο μυθιστοριογράφος διάλεξε ένα από τα τραγούδια της τραγουδίστριας, το «They Can’t Take That Away from Me», ως μέρος της συνέντευξής του στο BBC Radio 4 Desert Island Discs το 2002. Η Κεντ είχε διαβάσει δύο από τα μυθιστορήματα του Ισιγκούρο και ήταν θαυμάστριά του, οπότε του έγραψε ένα ευχαριστήριο σημείωμα.

Η αλληλογραφία οδήγησε τελικά τον Ισιγκούρο να γράψει στίχους για το άλμπουμ της Κεντ «Breakfast on the Morning Tram» που ήταν υποψήφιο για Grammy το 2007.

«Ένα από τα βασικά που έμαθα γράφοντας στίχους -και αυτό είχε τεράστια επιρροή στη μυθοπλασία μου- ήταν ότι με ένα οικείο, εμπιστευτικό σαν εκμυστήρευση τραγούδι σε πρώτο πρόσωπο, το νόημα πρέπει να είναι έμμεσο, μερικές φορές πρέπει να διαβάζεις τι εννοεί ανάμεσα στις γραμμές».

Ο Ισιγκούρο θεωρούσε τον εαυτό του τραγουδιστή-τραγουδοποιό στα νιάτα του, αλλά όταν σπούδαζε δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας το 1980 ένιωσε ότι έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στη συγγραφή μυθιστορημάτων και στο τραγούδι. «Συνήθιζα να θεωρώ τον εαυτό μου ως κάποιο είδος μουσικού, αλλά σε κάποιο σημείο σκέφτηκα ‘στην πραγματικότητα δεν είμαι εγώ. Είμαι πολύ λιγότερο λαμπερός. Είμαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους που φορούν κοτλέ μπουφάν με μπαλώματα στους αγκώνες’. Ήταν πραγματική απογοήτευση».