Το πάχος στα πόδια ή στην κοιλιά είναι καλύτερο για την υγεία; Ιδού η απάντηση

Η επιστήμη μίλησε.
Artfully79 via Getty Images

Μια νέα έρευνα δίνει απάντηση για το σημείο του σώματος που η συσσώρευση λίπους είναι πιο επικίνδυνη για την υγεία μας.

Όπως έδειξε έρευνα του European Heart Journal, η συσσώρευση περισσότερου λίπους στα πόδια από την κοιλιά, σε γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση, προστατεύει από καρδιακά προβλήματα. Αντίθετα, γυναίκες με υγιές βάρος που είχαν ωστόσο περισσότερο λίπος στην κοιλιά, είχαν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής νόσου.

Οι επιστήμονες κάνουν τον διαχωρισμό μεταξύ των γυναικών με σώμα μήλου και εκείνων με σώμα αχλαδιού, συστήνοντας στις πρώτες να χάσουν λίπος από την κοιλιά και να προσπαθούν ώστε το σώμα τους να μοιάζει περισσότερο με τη δεύτερη κατηγορία.

Η έρευνα έγινε σε 2.600 γυναίκες με υγιές βάρος -δείκτης μάζας σώματος (BMI) μεταξύ 18 και 25 - άνω των 18 ετών.

Όλες συμμετείχαν σε μια μεγάλη αμερικανική μελέτη, για το Women’s Health Initiative, που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και διεξήγαγε συχνές εξετάσεις για να ελέγξει το λίπος, τους μυς και τα οστά.

Η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες με σώμα σε σχήμα μήλου, με περισσότερο δηλαδή λίπος γύρω από την κοιλιά, είχαν τριπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με εκείνες με σώμα σε σχήμα αχλαδιού (με λίπος γύρω από τους γοφούς και τους μηρούς).

Beeldbewerking via Getty Images

Η επιστήμη γνωρίζει ήδη ότι το λίπους που αποθηκεύεται γύρω από τα κοιλιακά όργανα, το οποίο ονομάζεται σπλαχνικό λίπος, αυξάνει τον κίνδυνο μεταβολικών προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Αυτό που παραμένει άγνωστο ακόμα είναι γιατί το λίπος των ποδιών μπορεί να προστατεύσει από προβλήματα υγείας.

Δυστυχώς ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής στη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει το λίπος στην κοιλιά.

Ο καθηγητής Qibin Qi, από το Albert Einstein College of Medicine που έκανε αυτές τις μελέτες, λέει ότι η έρευνα είχε επικεντρωθεί μέχρι τώρα σε υπέρβαρες γυναίκες. Ωστόσο οι συμμετέχουσες σε αυτή την έρευνα ήταν όλες γυναίκες με φυσιολογικό βάρος. «Γι’ αυτό το μήνυμα είναι πολύ σημαντικό: ακόμα και για τις γυναίκες με υγιές σωματικό βάρος, το «σχήμα μήλου» ή το «σχήμα αχλαδιού» εξακολουθεί να έχει σημασία», δήλωσε.

Τι πρέπει να κάνουν οι γυναίκες;

Σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν έχει ακόμη υπάρξει κάποια ιδιαίτερη δίαιτα ή άσκηση που να μπορεί να βοηθήσει στη μεταφορά του λίπους από το ένα σημείο του σώματος στο άλλο. «Η ομάδα μας εργάζεται σε αυτό το ζήτημα και ελπίζουμε ότι θα μπορούμε σύντομα να απαντήσουμε».

Για την ώρα προτείνει υγιεινή διατροφή και άσκηση.

«Η μελέτη αυτή αποκαλύπτει μια ενδιαφέρουσα σχέση μεταξύ του σημείου όπου αποθηκεύεται το λίπος και του κινδύνου καρδιακών προβλημάτων και εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά δεν μπορεί να μας πει γιατί συμβαίνει αυτό», λέει η Dr Sonya Babu-Narayan του British Heart Foundation.

«Η μελλοντική έρευνα για να αποκαλύψει πώς η κατανομή του σωματικού λίπους σχετίζεται με αυτές τις ασθένειες, θα μπορούσε να αποκαλύψει σημαντικούς νέους τρόπους για την πρόληψη και τη θεραπεία».

Πηγή: BBC