ΤΟ BLOG
03/06/2019 10:45 EEST | Updated 03/06/2019 10:45 EEST

Το παράδειγμα στην πολιτική

Πρέπει να αρχίσουμε, από την παιδεία και απαιτώντας από τους αιρετούς μας σε όλα τα επίπεδα λόγον διδόναι.

Derek Brumby via Getty Images

Τώρα που τέλειωσαν οι διπλές εκλογές, επιστροφή στα βασικά, στα θεμελιώδη. Δεν έχουν νόημα τα επικοινωνιακά παίγνια, παρότι πάντοτε υπάρχει περιθώριο επηρεασμού της γνώμης των πολιτών. Η τεχνολογία μπορεί να είναι χρήσιμο εργαλείο. αλλά μπορεί και να γίνει εργαλείο απάτης. Η ουσία είναι αλλού, στο έργο. Το έργο, το αποτέλεσμα, αυτό εκτιμάται, αυτό αφήνει ίχνη, αυτό επηρεάζει τη ζωή μας, αυτό μένει στην ιστορία. Και με βάση αυτό κρίνονται όλοι, στην απόσταση ανάμεσα στις υποσχέσεις και στα έργα.

Το έργο γενικά και ειδικά το τεχνικό, θέλει όμως προετοιμασία κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Προετοιμασία, σχέδιο, προϋπολογισμό, μελέτες, εγκρίσεις, συμπράξεις....Ποιός έχει την υπομονή να επιμείνει σε όλα αυτά. Ζούμε στην εποχή της ταχύτητας, ναι, αλλά η ταχύτητα έχει νόημα όταν κόβεις δρόμο χωρίς να ξεγελάσεις, χωρίς να βλάψεις, όταν αξιοποιείς την υπάρχουσα καλή πρακτική χωρίς να επιμένεις να ξαναανακαλύψεις τον τροχό, όταν προβλέπεις τις εξελίξεις.

Δαπανήσαμε ασκόπως σε πολλούς τομείς μεγάλα ποσά, έγιναν κτίρια που σήμερα χάσκουν έρημα, η τυφλή κομματική σκοπιμότητα και το πάθος της προσωπικής επιτυχίας οδήγησαν σε λάθος επιλογές. Ισως κάποια μέρα αυτά να αξιοποιηθούν αλλοιώς, οι συνθήκες αλλάζουν. Υπάρχουν όμως κάποιες σταθερές που δεν αλλάζουν εύκολα. π.χ. η τάση αστικοποίησης του πληθυσμού. Συνεπώς οι υποδομές είναι ένα κρίσιμο θέμα.

Πίσω όμως στα βασικά. Ποιός πρέπει να δώσει το παράδειγμα; Ο ηγέτης πρώτα, ο ηγέτης στην υπηρεσία, στην επιχείρηση, στον Δήμο, στην οικογένεια, στο κόμμα, στο κράτος. Η συνεργασίες είναι χρησιμότατες, αλλά η εκλεγμένη ηγεσία έχει μεγάλες ευθύνες. Ας αναλογισθούμε, ας συγκρίνουμε με μέθοδο απλή. Επαρση, αυταρχισμός, βία, ίντριγκες, σκοπιμότητες, ωφέλη, αυτάρεσκη προβολή. Ετσι είναι η κοινωνία, θα πουν κάποιοι. Ναι, αλλά η κοινωνία εφεύρε και την δημόσια σφαίρα, την πολιτική, τον νόμο, την λογοδοσία, ”λόγον διδόναι” για τους έλληνες, την παιδεία. Αλλοιώς, αν κυριαρχήσει το ένστικτο και η βία τότε δεν είναι κοινωνία ανθρώπων, δηλαδή ομάδα οργανωμένη που σέβεται νόμους και θεσμούς.

Από εκεί σίγουρα πρέπει να αρχίσουμε, από την παιδεία και απαιτώντας από τους αιρετούς μας σε όλα τα επίπεδα λόγον διδόναι. Ετσι θα ξανασκεφτούν τα θεμελιώδη, το σχέδιο, τον νόμο, το ήθος, το παράδειγμα. Αυτό το παράδειγμα θα εμπνεύσει τους πολίτες και ειδικά τους νέους.

Καλή επιτυχία λοιπόν στους εκλεγμένους άρχοντες. Και μην ξεχνάτε το έργο. Αυτό μόνο μένει...