22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
23/07/2021 06:54 EEST

To Perseverance  της NASA ξεκίνησε την έρευνα στον Άρη για ίχνη ζωής

Βασική αποστολή του ρομποτικού οχήματος είναι να εξετάσει αν το αρχαίο υδάτινο οικοσύστημα του πλανήτη φιλοξένησε μικροβιακή ζωή.

NASA NASA via Reuters
Perseverance: Έτοιμο να συλλέξει τα πρώτα δείγματα πετρωμάτων στον Άρη (NASA/JPL-Caltech/Handout via REUTERS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY).

Το ρόβερ «Perseverance» της NASA που προσγειώθηκε στον πλανήτη Άρη στις 18 Φεβρουαρίου, βρίσκεται στον κρατήρα Jezero όπου θα συλλέξει δείγματα.

Οι επιστήμονες επικεντρώνεται στο σημείο αυτό του Άρη διότι θεωρούν πως η πτώση μετεωρίτη που σχημάτισε τον κρατήρα ενδεχομένως να δημιούργησε συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη κάποιων μορφών ζωής.

Το Perseverance βρίσκεται πλέον στον πυθμένα του κρατήρα, εκεί όπου βρίσκονται αργιλικά ορυκτά τα οποία για τη μορφοποίηση τους χρειάζονται απαραιτήτως νερό.

Στον κρατήρα Jezero υπήρχε μια λίμνη την οποία τροφοδοτούσε το νερό ενός ή περισσότερων ποταμών, δημιουργώντας μάλιστα ένα δέλτα ενώ οι επιστήμονες της αποστολής έχουν αποδείξεις για αρχαίες πλημμύρες στην ξεραμένη κοίτη της λίμνης στην οποία προσγειώθηκε.

«Ενα ενδιαφέρον στοιχείο για τον Άρη είναι ότι δε γνωρίζουμε εάν υπήρξε ποτέ ωκεανός. Όμως είναι ξεκάθαρο πως ο κρατήρας Jezero δεν αποτελούσε τμήμα θαλάσσης αλλά λίμνης διαμέτρου περίπου 40 χλμ.», δήλωσε ο Κεν Φάρλεϊ, μέλος της ερευνητικής ομάδας της NASA. «Κοιτάμε πολύ πολύ πίσω στην ιστορία του ηλιακού μας συστήματος. Αυτό σημαίνει πως η ζωή δεν θα μπορούσε να ευδοκιμήσει για πολύ καιρό. Γι′ αυτό και πάντα υποστηρίζουμε ότι αναζητούμε ενδείξεις μικροβιακής ζωής».

Η εξέταση των αργιλικών ορυκτών αναμένεται να αποκαλύψει αν έχουν ηφαιστειακή ή ιζηματογενή προέλευση καθώς και το πότε σχηματίστηκαν.

Πηγή: Reuters