Κάρολος και Γουίλιαμ πιο προσιτοί από ποτέ στην ουρά για τον ασπασμό του φέρετρου της Ελισάβετ

Το πλήθος περιμένει όρθιο για δεκαέξι ώρες, παρά την προειδοποίηση της κυβέρνησης να μείνουν στο σπίτι, ώστε να αποφευχθεί η κοσμοσυρροή και η πολύωρη αναμονή.
Reuters

Στο κέντρο του Λονδίνου συκγεντρώθηκε πλήθος κόσμου, προκειμένου να χωθεί στην ουρά για να προσκυνήσει το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ, σήμερα Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου, με τους πολίτες να μην πτοούνται από την προειδοποίηση της κυβέρνησης να μείνουν στο σπίτι, ώστε να αποφύγουν την κοσμοσυρροή και την πολύωρη αναμονή.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη περάσει δίπλα από το φέρετρο, σχηματίζοντας ουρές για ώρες μέσα στο σκοτάδι και το κρύο, προκειμένου να αποτίσουν τα σέβη τους στη μακροβιότερη μονάρχη της Βρετανίας.

Μέχρι το πρωί, το υπουργείο Πολιτισμού υπολόγισε ότι ο χρόνος αναμονής διαρκούσε έως και 16 ώρες. Νωρίτερα, το υπουργείο είχε προειδοποιήσει ότι θα διακόψει την πρόσβαση στην ουρά, εφόσον η κίνηση πολλαπλασιαστεί.

Reuters

Ο θάνατος της βασίλισσας, στις 8 Σεπτεμβρίου στο θερινό της κτήμα στα υψίπεδα της Σκωτίας, έχει πυροδοτήσει μια έκρηξη συγκίνησης σε όλη τη χώρα.

Έχοντας παραμείνει στην πρωτεύουσα της Σκωτίας για 24 ώρες το φέρετρο μεταφέρθηκε στα νότια του Λονδίνου, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνωστίστηκαν σε έναν συνήθως πολυσύχναστο δρόμο, υπό βροχή για να παρακολουθήσουν το φέρετρο να οδηγείται στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Το βράδυ της Παρασκευής, 16 Σεπτεμβρίου, ο βασιλιάς Κάρολος συγκέντρωσε τα τρία αδέρφια του, την πριγκίπισσα Άννα και τους πρίγκιπες Άντριου και Εδουάρδο, συμπεριλαμβανομένων των γιών του, Γουίλιαμ και Χάρι, οι οποίοι θα σχηματίσουν τη δική τους τελετουργική φρουρά, αργότερα το Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου.

Reuters

Η Ολυμπιονίκης Ντέημ Κέλι Χόουλμς, μπήκε στην ουρά, ενώ δήλωσε ότι δεν αισθάνεται αποθαρρυμένη από τη μακρά αναμονή.

Η 52χρονη μέχρι χθες βρισκόταν σε τελετή βράβευσης στο Λίβερπουλ, αλλά ένιωθε υποχρεωμένη να έρθει στο Λονδίνο για να αποτίσει τα σέβη της στη βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

«Παρακολουθούσα τη ροή και ήμουν απλά συγκλονισμένη. Οι άνθρωποι αισθάνονται τη ζεστασιά, συνδέονται με τη στιγμή, και ενώ πρόκειται για μια ζοφερή περίσταση, είμαι χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ για να περιμένω σε αυτήν την ουρά», δήλωσε.

Όπως χιλιάδες άλλοι, η Σάρα Μπονιφάς, μια εξηντάχρονη κτηματομεσίτης, ήταν συγκινημένη, καθώς έμεινε όρθια για 14 ώρες, έχοντας δει τον νέο βασιλιά να αγρυπνεί πλάι στο φέρετρο.

«Άξιζε κάθε λεπτό. Στα αλήθεια, κάθε λεπτό», δήλωσε, συγκρατώντας εμφανώς τα δάκρυα της. «Είμαι τόσο τυχερή που έδωσα τα σέβη μου στη βασίλισσα και είδα τον νέο μας βασιλιά».

Για τον συνταξιούχο Χασμούκ Βάρα, η απόφασή του να σταθεί όρθιος για 13 ώρες αντανακλούσε την επιθυμία του να πει ευχαριστώ στην αείμνηστη μονάρχη, αφού μετακόμισε στη χώρα από την Κένυα, τη δεκαετία του 1970. «Ήρθαμε ως πρόσφυγες σε αυτή τη χώρα», ανέφερε στο Reuters. «Για όλη μου τη ζωή, της είμαι υπόχρεος γιατί μας έδωσε ένα σπίτι. Πρόκειται για κάτι που δεν μπορούμε ποτέ μα ποτέ να ξεχάσουμε. Είναι μεγάλη υπόθεση για εμένα και την οικογένειά μου.»

Reuters

Τα παιδιά της βασίλισσας ομολόγησαν ότι συγκλονίστηκαν από το κύμα θλίψης για τον θάνατο της μητέρας τους.

Η κηδεία της Ελισάβετ, τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου, στην οποία θα παρευρεθούν σχεδόν 100 πρόεδροι και αρχηγοί κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Τζαμάικα και τον Καναδά, θα συμπεριληφθεί στις μεγαλύτερες τελετουργικές εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στη Βρετανία.

Την Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Ζακίντα Άρντερν και ο πρωθυπουργός της καναδικής επαρχίας της Αλμπέρτα, Τζέησον Κίνι, ήταν από τους πρώτους ηγέτες που έφτασαν στη συγκέντρωση στο κεντρικό Λονδίνο.

Το Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου ο βασιλιάς Κάρολος θα συναντηθεί με τους πρωθυπουργούς των άλλων 14 χωρών, των οποίων ηγείται. Θα συναντήσει επίσης εργαζόμενους στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, που βοηθούν στην οργάνωση της κηδείας.

Η ανθρώπινη πλευρά της μοναρχίας

Όταν ο βασιλιάς Κάρολος Γ′ κατέβηκε από το αυτοκίνητο, τον υποδέχτηκαν αμέσως με επευφημίες.

«Ελπίζω να μην κρυώνετε πολύ», είπε ο Βασιλιάς σε μια γυναίκα.

Επιπλέον, κουβέντιασε με μια γυναίκα που είπε ότι είχε έρθει από το Περού.

Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας, Γουίλιαμ, προκάλεσε επίσης έκπληξη, αφιερώνοντας χρόνο σε θερμές χειραψίες με το πλήθος.

Καθώς ο Βασιλιάς διέσχιζε τη διαδρομή κατά μήκος της ουράς, οι άνθρωποι καλούνταν συνεχώς από έναν φύλακα να βάλουν μέσα τα τηλέφωνά τους, να δώσουν τα χέρια και να απολαύσουν τη στιγμή.

Αργότερα το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στους νεότερους βασιλικούς συγγενείς και την αγρυπνία τους.

Ο διάδοχος του θρόνου Γουίλιαμ και ο αδερφός του Χάρι, θα επιτηρούν από κοινού το φέρετρο, φορώντας στρατιωτική στολή.

Reuters

Ο Χάρι υπηρέτησε δύο θητείες με τον βρετανικό στρατό στο Αφγανιστάν, ωστόσο μέχρι στιγμής έχει εμφανιστεί με πoλιτικά ρούχα, αφού έχασε τον τιμητικό του στρατιωτικό τίτλο, όταν αποσύρθηκε από τα βασιλικά καθήκοντα.

Τα δύο αδέρφια θα σμίξουν με τα ξαδέρφια τους, Πήτερ Φίλιπ και Ζάρα Τίνταλ, τα παιδιά της πριγκίπισσας Άννας, τις πριγκίπισσες Μπεατρίς και Ευγενία, και τους Λουίζ και Τζέημς, τα παιδιά του πρίγκιπα Εδουάρδου.

Δημοφιλή