ΔΙΕΘΝΕΣ
16/11/2018 17:34 EET

Το πρώτο σύστημα που θα προβλέπει έγκαιρα τις εκρήξεις στην Αίτνα

...ενώ άρχισε να αναπτύσσεται στις αρχές του 2010

Storyful

Για την κάθε επικείμενη έκρηξη θα μπορεί να προειδοποιεί τουλάχιστον μία ώρα πριν το συμβάν ένα πρωτοποριακό σύστημα που έχει τοποθετηθεί στο μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη στην Αίτνα της Σικελίας.

Η περιγραφή του νέου εργαλείου έγινε στο αμερικανικό περιοδικό γεωφυσικής «Journal of Geophysical Research: Solid Earth» από τον Μαουρίτσιο Ριπέπε, έναν γεωφυσικό από το Πανεπιστήμιο της Φλορεντίας και τους συναδέλφους του οι οποίοι είναι και οι δημιουργοί της ιδιαίτερης κατασκευής.

Το σύστημα ερευνά τους υπόηχους - οι οποίοι δεν γίνονται αντιληπτοί από το ανθρώπινο αυτί- που σημειώνονται πριν την ηφαιστειακή έκρηξη. Οι εν λόγω ήχοι μπορούν να ταξιδεύουν για χιλιάδες χιλιόμετρα. Είναι χαρακτηριστικό πως στο ηφαίστειο Κρακατόα το 1883, οι υπόηχοι έκαναν δύο φορές το γύρο της γης.

Το σύστημα ειδοποίησης άρχισε να αναπτύσσεται από τους Ιταλούς ερευνητές στις αρχές του 2010, ενώ τα επόμενα χρόνια το δοκίμασαν σε 59 εκρήξεις.

Eίναι βασισμένο σε έναν ειδικό αλγόριθμο ανάλυσης των υποηχητικών σημάτων, ενώ σύμφωνα με τοnature.com έπεσε μέσα στις προβλέψεις όσον αφορά τις 57 από τις 59 εκρήξεις, στέλνοντας στους επιστήμονες σήμα κινδύνου περίπου μια ώρα πιο νωρίς.

Μετά απ′ αυτό, το σύστημα ανέλαβε να στέλνει αυτόματα emails και μηνύματα στην Ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στη Ρώμη και την Κατάνια της Σικελίας.

Το εργαλείο ανοίγει το δρόμο για να γίνει κάτι ανάλογο σε άλλα ηφαίστεια σε όλο τον κόσμο. Ήδη, οι Ιταλοί επιστήμονες άρχισαν σχετικές δοκιμές σε ηφαίστειο στην Ισλανδία, σε συνεργασία με την Μετεωρολογική Υπηρεσία στο Ρέικιαβικ.

Sponsored Post