ΔΙΕΘΝΕΣ
18/07/2019 11:17 EEST

Το σχέδιο του Έλον Μασκ να συνδέσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με τους υπολογιστές

Και τι σημαίνει αυτό για την ανθρωπότητα.

Mike Blake / Reuters

Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ φημίζεται για τα ασυνήθιστα σχέδια και τις πρωτοπόρες ιδέες του όσον αφορά την τεχνολογία και ως εκ τούτου τίποτα που θα βγει από τα χείλη του δεν μπορεί να μας εντυπωσιάσει.

Αυτή τη φορά, ο ιδρυτής της Tesla, εξήγησε πως επόμενος του στόχος είναι να συνδέσει το ανθρώπινο μυαλό με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή προκειμένου να βοηθήσει τα άτομα με κινητικά προβλήματα και τραυματισμούς να τα αντιμετωπίσουν.

Ήδη η εταιρεία NeuraLink – η startup που έχει ιδρύσει ο Μασκ- έχει υποβάλει αίτηση στις ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, για να ξεκινήσει να δοκιμάζει το ηλεκτρονικό της σύστημα σε ανθρώπους.

Σε δηλώσεις που πραγματοποίησε την Τρίτη ο Μασκ δήλωσε πως οι νέες συσκευές θα αποτελούνται από ένα μικροσκοπικό τσιπ που θα συνδέεται με 1.000 περίπου καλώδια τα οποία θα έχουν το 1/10 του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας.

Η NeuraLink επισημαίνει σε ανακοίνωσή της πως από τις συσκευές μπορούν να επωφεληθούν άνθρωποι που θα ήθελαν να ενισχύσουν τη μνήμη τους, όπως για παράδειγμα αυτοί που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, τετραπληγικοί και άλλοι με συγγενή ελαττώματα.

Ο Μασκ τόνισε πως το τσιπ θα μπορούν να τοποθετηθούν στον εγκέφαλο ενός ασθενούς έπειτα από εγχείριση και μια τομή δύο περίπου χιλιοστών στο κρανίο ενός ατόμου.

«Η σύνδεση με το τσιπ θα είναι ασύρματη, οπότε δεν θα έχετε κανένα καλώδιο στο κεφάλι σας», έσπευσε να σημειώσει ο ιδρυτής της Tesla. Oι δοκιμές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν πριν το τέλος του 2020. Οι ειδικοί παρομοιάζουν τη διαδικασία με μια χειρουργική επέμβαση για αποκατάσταση της όρασης, η οποία μάλιστα θα χρειάζεται τοπική μονάχα αναισθησία.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας έχει επενδύσει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια στη Neuralink ενώ όπως λέει επιθυμία του αυτή την ώρα είναι η δημιουργία ενός έργου που θα συνδράμει στην ανθρωπότητα.

Να σημειωθεί ωστόσο πως παρά τις ευεργετικές ιδιότητες που μπορεί να έχει για τους ανθρώπους το σύστημα της Neuralink, υπάρχουν και αρκετές ανησυχίες που γεννά μια τέτοια συσκευή. Ο ίδιος ο Έλον Μασκ άλλωστε έχει στο παρελθόν δηλώσει πως με τη μη σωστή διαχείριση, το εν λόγω σύστημα θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να οδηγήσει στην διάλυση του ανθρώπινου είδους.

Όποιοι βέβαια επιλέξουν να τη χρησιμοποιήσουν, δήλωσε ο Μασκ, θα έχουν τη δυνατότητα να «συμβιώσουν με την τεχνητή νοημοσύνη».

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post