ΠΟΛΙΤΙΚΗ
07/12/2017 09:04 EET | Updated 07/12/2017 09:07 EET

Το Συνέδριο των «4». Τα φώτα σε Κυριάκο, Ντόρα, Καραμανλή και Σαμαρά

SOOC/

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα, δέκα ημέρες πριν από την έναρξη του Συνεδρίου της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να διαμορφώσει συνθήκες εσωκομματικής «νηνεμίας», μετά τις συζητήσεις που προκάλεσε η απόφαση της «υπουργικής αποστρατείας» που έλαβε για την Ντόρα Μπακογιάννη.

Είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες 48 ώρες οι συζητήσεις δεν περιεστράφησαν μόνο στα σενάρια γύρω από τον στενό οικογενειακό κύκλο του προέδρου της ΝΔ, αλλά οι προβληματισμοί έφτασαν μέχρι τον προθάλαμο των γραφείων δύο πρώην πρωθυπουργών, πυροδοτώντας μια αλληλουχία σεναρίων για την παρουσία ή μη στα γαλάζια ψηφοδέλτια του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά.

Ακόμα και η χθεσινή ωριαία συνάντηση Μητσοτάκη - Καραμανλή στο γραφείο του δεύτερου, δεν στάθηκε ικανή για να σβήσει τη φλόγα των σεναρίων, που έφταναν μέχρις του σημείου μετακόμισης τους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, την ίδια στιγμή που από την οδό Πειραιώς έσπευδαν να ξεκαθαρίσουν ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί θα μείνουν αμετακίνητοι, με τον Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη και τον Αντώνη Σαμαρά στην Καλαμάτα.

Εκ των πραγμάτων τα φώτα πέφτουν πάνω στους δύο πρώην προέδρους του κόμματος και σε όσα σχεδιάζουν να πουν είτε παίρνοντας τον λόγο στο επικείμενο συνέδριο το Σαββατοκύριακο 16-17 Δεκεμβρίου, είτε μέσω των στελεχών της επιρροής τους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος το διάστημα διεξαγωγής του συνεδρίου επρόκειτο να απουσιάζει στις ΗΠΑ, ακύρωσε το πρόγραμμά του και θα δώσει το παρών παίρνοντας το λόγο, με μια ομιλία για την οποία οι συνεργάτες του προϊδεάζουν ότι θα έχει ιδιαίτερο πολιτικό βάρος.

Όσο για την Ντόρα Μπακογιάννη;

Η τοποθέτηση της αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον αν και όσοι την γνωρίζουν καλά, ξεκαθαρίζουν ότι το τελευταίο που θα επεδίωκε να προκαλέσει θα ήταν η διατάραξη της ενότητας και η στοχοποίηση του αδελφού της.