Το τέλος της Φαλάκρας; Ταυτοποιήθηκε χημικός έλεγχος ζωής και θανάτου στους θύλακες των μαλλιών

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη TGF-beta ελέγχει τη διαδικασία με την οποία τα τριχοθυλάκια διαιρούνται και σχηματίζουν νέα κύτταρα ή ενορχηστρώνουν την απόπτωση.
herkisi via Getty Images

Μια μεμονωμένη χημική ουσία είναι το κλειδί για τον έλεγχο του πότε τα κύτταρα των τριχοθυλακίων διαιρούνται και πότε πεθαίνουν, διαπίστωσαν πρόσφατα ερευνητές στο πλαίσιο μελέτης που διεγήγαγαν στο Πανεπιστήμιο Riverside της Καλιφόρνια. Αυτή η ανακάλυψη όχι μόνο θα μπορούσε να θεραπεύσει τη φαλάκρα, αλλά τελικά να επιταχύνει την επούλωση των πληγών, επειδή τα ωοθυλάκια είναι πηγή βλαστοκυττάρων, σημειώνεται σε άρθρο του ιστότοπου https://neurosciencenews.com/.

«Τα περισσότερα κύτταρα στο ανθρώπινο σώμα έχουν μια συγκεκριμένη μορφή και λειτουργία που καθορίζεται κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη, που δεν αλλάζει. Για παράδειγμα, ένα κύτταρο αίματος δεν μπορεί να μετατραπεί σε νευρικό κύτταρο ή το αντίστροφο. Τα βλαστοκύτταρα, ωστόσο, είναι σαν τα κενά πλακίδια σε ένα παιχνίδι Scrabble: μπορούν να μετατραπούν σε άλλους τύπους κυττάρων», τονίζει χαρακτηριστικά η υπεύθυνη Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Riverside Τζουλ Μπερνστάιν. «Η προσαρμοστικότητά τους τα καθιστά χρήσιμα για την αποκατάσταση κατεστραμμένων ιστών ή οργάνων», προσθέτει.

«Στην επιστημονική φαντασία όταν οι χαρακτήρες βλέπουν τις πληγές τους να επουλώνονται γρήγορα από τραυματισμούς, η ιδέα είναι ότι τα βλαστοκύτταρα το επέτρεψαν», δήλωσε ο μαθηματικός βιολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια UC Riverside και συν-συγγραφέας της μελέτης Κισάν Γουάνγκ.

«Στην πραγματική ζωή, η νέα έρευνα μας φέρνει πιο κοντά στην κατανόηση της συμπεριφοράς των βλαστοκυττάρων, ώστε να μπορούμε να την ελέγξουμε και να προωθήσουμε την επούλωση των πληγών», είπε ο Γουάνγκ. Αυτή η έρευνα περιγράφεται λεπτομερώς σε πρόσφατο άρθρο του Biophysical Journal.

Westend61 via Getty Images

Το συκώτι και το στομάχι αναγεννώνται αντιδρώντας σε πληγές. Ωστόσο, η ομάδα του ερευνητή Γουάνγκ μελέτησε τους θύλακες των τριχών επειδή είναι το μόνο όργανο στον άνθρωπο που αναγεννάται αυτόματα και περιοδικά, ακόμη και χωρίς τραυματισμό.

Οι ερευνητές προσδιόρισαν πώς ένας τύπος πρωτεΐνης, η TGF-βήτα, ελέγχει τη διαδικασία με την οποία τα κύτταρα των τριχοθυλακίων, συμπεριλαμβανομένων των βλαστοκυττάρων, διαιρούνται και σχηματίζουν νέα κύτταρα ή ενορχηστρώνουν τον δικό τους θάνατο, οδηγώντας τελικά στο θάνατο ολόκληρου του τριχοθυλακίου.

«Το TGF-βήτα έχει δύο αντίθετους ρόλους. Βοηθά στην ενεργοποίηση ορισμένων κυττάρων των τριχοθυλακίων για την παραγωγή νέας ζωής και αργότερα, βοηθά στην ενορχήστρωση της απόπτωσης, της διαδικασίας του κυτταρικού θανάτου», είπε ο Γουάνγκ.

Όπως συμβαίνει με πολλά χημικά, είναι η ποσότητα που κάνει τη διαφορά. Εάν το κύτταρο παράγει μια ορισμένη ποσότητα TGF-βήτα, ενεργοποιεί την κυτταρική διαίρεση. Μία μεγάλη ποσότητα από αυτή την πρωτεϊνη, όμως, προκαλεί απόπτωση της τρίχας.

Κανείς δεν είναι απολύτως σίγουρος σχετικά με το ...γιατί τα ωοθυλάκια ”αυτοκτονούν”. Ορισμένες θεωρίες υποδηλώνουν, όμως, ότι είναι ένα κληρονομικό χαρακτηριστικό από ζώα που ρίχνουν την γούνα τους για να επιβιώσουν στις καυτές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, ή προσπαθούν να καμουφλάρονται.

PonyWang via Getty Images

«Ακόμη και όταν ένας θύλακας της τρίχας αυτοκτονεί, ποτέ δεν σκοτώνει τη δεξαμενή των βλαστοκυττάρων του. Όταν τα επιζώντα βλαστοκύτταρα λαμβάνουν το σήμα για αναγέννηση, διαιρούνται, δημιουργούν νέο κύτταρο και αναπτύσσονται σε νέο ωοθυλάκιο», είπε ο Γουάνγκ.

Εάν οι επιστήμονες μπορέσουν να προσδιορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο το TGF-βήτα ενεργοποιεί την κυτταρική διαίρεση και πώς η χημική ουσία επικοινωνεί με άλλα σημαντικά γονίδια, ίσως είναι δυνατό να ενεργοποιηθούν τα βλαστοκύτταρα του ωοθυλακίου και να τονωθεί η ανάπτυξη των μαλλιών.

Επειδή πολλά ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, έχουν δέρμα καλυμμένο με τρίχες, η τέλεια επούλωση πληγών θα απαιτούσε την αναγέννηση των τριχοθυλακίων. Η δυνατότητα ακριβέστερου ελέγχου των επιπέδων του TGF-βήτα θα μπορούσε επίσης μια μέρα να θεραπεύσει τη φαλάκρα, η οποία ενοχλεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Δυνητικά η δουλειά μας θα μπορούσε να προσφέρει κάτι για να βοηθήσει ανθρώπους που υποφέρουν από διάφορα προβλήματα», δηλώνει ο Γουάνγκ.

πηγή: https://neurosciencenews.com/

Δημοφιλή