CULTURE
11/07/2019 16:57 EEST | Updated 11/07/2019 16:57 EEST

Το Θέατρο του Ήλιου και η πολυσυζητημένη «Kanata» στο Μέγαρο Μουσικής

«Kanata» σημαίνει χωριό στη γλώσσα των Ιροκουά. Τρεις παραστάσεις, στις 13, 14 και 15 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

φα/ε

Την άνοιξη του 2016, για πρώτη φορά, στα 54 χρόνια ζωής του Θεάτρου του Ήλιου, η Αριάν Μνουσκίν παραδίδει τα ηνία του θιάσου σ’ έναν προσκεκλημένο σκηνοθέτη, τον διεθνή Καναδό Ρομπέρ Λεπάζ για τη δημιουργία μιας παράστασης με θέμα της ιστορίας του Καναδά και ειδικότερα την ταυτότητα των Πρώτων Εθνών.

Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια δοκιμών, στα καναδικά μέσα ενημέρωσης και σύντομα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες προκαλείται ζωηρή πολεμική γύρω από το ζήτημα της μη συμπερίληψης στην παράσταση ηθοποιών προερχόμενων από τις κοινότητες των αυτοχθόνων. Οι δημιουργοί κατηγορούνται για πολιτιστική ιδιοποίηση, ενώ η παράσταση δεν έχει ακόμα καν ανέβει!

Η ταινία O Lepage στο θέατρο του Ήλιου: πώς γεννήθηκε το Kanata δείχνει πως οι 36 ηθοποιοί, από 11 διαφορετικές χώρες, ανακαλύπτουν στις δικές τους ιστορίες εκπληκτικές ομοιότητες με εκείνες των ντόπιων. Πώς, εμπνευσμένος από τον κοσμοπολιτισμό των ηθοποιών, ο Robert Lepage τους καλεί να μιλήσουν για τις δικές τους ιστορίες μέσω τις ιστορίες των ντόπιων. Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στη δημιουργία μιας θεατρικής παράστασης που αναζητά την καθολικότητα, ενώ ταράσσεται από ένα δημόσιο σκάνδαλο, πριν την πρεμιέρα της.

Στην παράσταση «Kanata – Επεισόδιο 1ο – Η διαμάχη», ένα ζευγάρι Γάλλων μετακομίζει στο Βανκούβερ. Η γυναίκα του ζευγαριού είναι ζωγράφος και γίνεται φίλη με μια αυτόχθονα που ζει σε μια φτωχογειτονιά της πόλης, αλλά κατόπιν δολοφονείται από έναν κατά συρροήν δολοφόνο. Το περιστατικό αυτό κινητοποιεί τη ζωγράφο, η οποία αποφασίζει να ζωγραφίσει και να εκθέσει πίνακες με πρόσωπα δολοφονημένων αυτοχθόνων γυναικών, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη.

Ο Λεπάζ, κατασκευάζει ένα ποιητικό, σκοτεινό και επικών διαστάσεων σύμπαν, ανατρέχοντας σε διακόσια χρόνια καναδικής ιστορίας. “Kanata” σημαίνει χωριό στη γλώσσα των Ιροκουά και είναι η λέξη που κατέληξε να βαφτίσει ολόκληρη τη χώρα.

Η προγραμματισμένη για τον Ιούλιο του 2018 πρεμιέρα της παράστασης στο Παρίσι αναβλήθηκε, καθώς οι πρόβες διακόπηκαν βίαια εν μέσω αντιδράσεων από τους αυτόχθονες του Καναδά, που ισχυρίζονταν ότι ο σκηνοθέτης δεν συμβουλεύτηκε την κοινότητά τους.

Η παράσταση με τον διεθνή θίασο του Θεάτρου του Ήλιου –ηθοποιούς από κάθε γωνιά της γης, που προσέγγισαν τα Πρώτα Έθνη αντλώντας από τις δικές τους εμπειρίες– έκανε τελικά πρεμιέρα τον Δεκέμβριο του 2018 στο Cartoucherie de Vincennes, έχοντας ενσωματώσει τη σχετική «διαμάχη» στον τίτλο της.

Ένα εντυπωσιακό μεταθεατρικό σχόλιο του σκηνοθέτη πάνω στη θέση και τον ρόλο του καλλιτέχνη στη σύγχρονη κοινωνία.

info:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αιθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Παραστάσεις

- Σάββατο, 13 Ιουλίου

- Κυριακή, 14 Ιουλίου (Συζήτηση με τους ηθοποιούς μετά την παράσταση)

- Δευτέρα, 15 Ιουλίου