Το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο που αλλάζει την Ελλάδα στα logistics

Ο Βασίλης Μαγκλάρας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, μιλά για το Εμπορευματικό Πάρκο.
Δημήτρης Μπαλής

Σε μια Ελλάδα που άργησε μεν, αλλά βελτιώνει, δε, τις υποδομές της, το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο που πρόκειται να δημιουργηθεί αναμένεται να καταστήσει τη χώρα μας ηγέτιδα δύναμη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με όλα τα οφέλη που συνοδεύουν τόσο το επιχειρηματικό μοντέλο όσο και την Ελλάδα.

Ζητήσαμε από τον Βασίλη Μαγκλάρα, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, να μας μιλήσει για το Εμπορευματικό Πάρκο τώρα που έχουν δρομολογηθεί σημαντικές εξελίξεις για να γίνει πραγματικότητα.

Κύριε Μαγκλάρα, προ ημερών καταθέσατε πρόταση αδειοδότησης για το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο. Πώς φθάσαμε έως εδώ;

Η αλήθεια είναι ότι η πορεία ήταν μακριά και δύσκολη. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε το 2016, αντιμετώπισε πλειάδα δυσκολιών. Ωστόσο, σήμερα είμαστε στην ευτυχή θέση, και για τον επενδυτή και για το ελληνικό δημόσιο αλλά και για την οικονομική δραστηριότητα εν γένει της περιοχής, να πούμε ότι ουσιαστικά η επένδυση βρίσκεται σε φάση εκκίνησης κι αυτό είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, καθώς η συγκεκριμένη επένδυση, χωρίς καμία αμφιβολία, θα αλλάξει το τοπίο των logistics στην Ελλάδα.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα μέχρι τη λειτουργία του Κέντρου; Το συνολικό κόστος που θα φθάσει;

Εχοντας καταθέσει τον φάκελο αδειοδότησης του Πάρκου στο Υπουργείο Ανάπτυξης πιστεύουμε πως πολύ νωρίς, στις αρχές του 2024, θα έχουμε ολοκληρώσει τη φάση αδειοδότησης. Από εκεί και πέρα τα ζητήματα είναι καθαρά κατασκευαστικά. Μπαίνουμε, δηλαδή, στον πυρήνα του έργου που είναι η κτηριοδομική κατασκευή. Το συνολικό κόστος του έργου θα προσεγγίσει τα 300.000.000 ευρώ.

ARTEMIS

Μιλήστε μας λίγο για το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας. Τους μετόχους.

Η εταιρεία, όπως γνωρίζετε, ανήκει μετοχικά στην Goldair Cargo και την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. Η μεν Goldair Cargo είναι ηγέτιδα εταιρεία στον χώρο των logistics στην Ελλάδα, με πολυδεκαετή εμπειρία, ενώ η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ είναι η εταιρεία με τη μεγαλύτερη εμπειρία στον χώρο των βιομηχανικών πάρκων, ούσα η ίδια διαχειρίστρια πολλών οργανωμένων βιομηχανικών περιοχών.

Μπορείτε να μας πείτε τι περιλαμβάνει αυτή η μεγάλη επένδυση; Η χώρα μας πρόκειται να αποκτήσει ένα σύγχρονο χώρο logistics. Πώς τοποθετείται αυτή η επένδυση στο σύνολο της ελληνικής αγοράς αλλά και διεθνώς;

Το Επιχειρηματικό Πάρκο που θα αναπτύξουμε περιλαμβάνει πολύ μεγάλες αποθήκες, μοναδικές σε μέγεθος και σε δυνατότητες για τα ελληνικά δεδομένα: σιδηροδρομική γραμμή εντός του κέντρου, container terminal, εγκαταστάσεις ΑΠΕ και πληθώρα άλλων υποστηρικτικών εγκαταστάσεων και κτηρίων που το καθιστούν μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο Πάρκο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με υπερσύγχρονες δυνατότητες στον τομέα της τεχνολογίας και με βιώσιμα πρότυπα ανάπτυξης. Η εν λόγω επένδυση θα καταστήσει τη χώρα μας logistics hub και θα δημιουργήσει ένα νέο οικοσύστημα που σήμερα δεν υπήρχαν οι δυνατότητες να αναπτυχθεί, λόγω της έλλειψης βασικών υποδομών.

ΘΡΙΑΣΙΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΌ ΚΈΝΤΡΟ Α.Ε.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Εμπορευματικού Κέντρου και τα οφέλη που θα προσδώσει στην Ελλάδα;

Καταρχάς πρέπει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για το πρώτο εμπορευματικό κέντρο από το οποίο θα διέρχεται σιδηροδρομική γραμμή. Αυτή η δυνατότητα, δηλαδή, ένα τρένο να φτάνει αφενός και να ξεφορτώνει αφετέρου απευθείας στις αποθήκες είναι μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς όχι μόνο δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες μας να εξοικονομούν χρόνο στην διακίνηση των εμπορευμάτων τους, αλλά ταυτόχρονα μειώνει και σε σημαντικό βαθμό το κόστος. Επιπλέον, οι εμπορευματικές μεταφορές με το τρένο θεωρούνται σε πολύ υψηλότερο βαθμό ως βιώσιμες, σημαντική παράμετρος των σύγχρονων διαμεταφορών. Ακόμη, το Κέντρο θα έχει εγκαταστάσεις ΑΠΕ, θα είναι δηλαδή πλήρως αυτόνομο, ενώ οι σύγχρονες τεχνολογίες που θα εφαρμόζει για τη διαχείριση των υδάτων θα το καταστήσουν συνολικά ένα πλήρως βιώσιμο, δηλαδή «πράσινο», εμπορευματικό κέντρο.

Ποιες συνεργασίες έχετε ήδη αναπτύξει; Φαντάζομαι ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες να στεγαστούν στο Θριάσιο. Έχετε προχωρήσει σε συμφωνίες κι αν ναι, μπορούμε να πούμε με ποιες εταιρείες;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλο και διεθνές ενδιαφέρον για το Κέντρο μας. Το εμπορικό κομμάτι είναι κάτι που δεν μας απασχολεί καθόλου, υπό την έννοια ότι και η μοναδικότητα του Κέντρου αλλά και η ραγδαία ανάπτυξη των logistics στην Ελλάδα έχουν καταστήσει το Επιχειρηματικό μας Πάρκο πόλο έλξης διεθνών εμπορευματικών εταιρειών που θέλουν να αποθηκεύσουν και να διακινήσουν τα προϊόντα τους προς την Ευρώπη και την ταχέως αναπτυσσόμενη αφρικανική ήπειρο.

Δημοφιλή