Το Βερολίνο χαρίζει την εξοχική βίλα του Γιόζεφ Γκέμπελς - Δεν την θέλει κανείς (βίντεο)

Ο Γκέμπελς έχτισε την πολυτελή βίλα το 1939 σε μια δασώδη τοποθεσία με θέα τη λίμνη Bogensee κοντά στην πόλη Wandlitz.
fhm via Getty Images

Nα παραχωρήσει τη βίλα που κάποτε ανήκε στον Γιόζεφ Γκέμπελς, υπουργό προπαγάνδας του Αδόλφου Χίτλερ, προσφέρεται η κυβέρνηση του Βερολίνου, και μάλιστα εντελώς δωρεάν.

Η κυβέρνηση του Βερολίνου, με αυτόν τον τρόπο ελπίζει να τερματίσει μια συζήτηση δεκαετιών σχετικά με το αν θα επαναχρησιμοποιηθεί ή θα ισοπεδωθεί μια εκτεταμένη εγκαταλελειμμένη περιοχή στην ύπαιθρο βόρεια της γερμανικής πρωτεύουσας, αναφέρει ο Guardian.

«Προσφέρω σε όποιον θα ήθελε να αναλάβει την περιοχή, να την αναλάβει ως δώρο από το κρατίδιο του Βερολίνου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βερολίνου, Stefan Evers, στο κοινοβούλιο του κρατιδίου την Πέμπτη, όπως μετέδωσε το dpa.

Το Βερολίνο έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να παραχωρήσει τον χώρο στις ομοσπονδιακές αρχές ή στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, όπου βρίσκεται η βίλα, αντί να συνεχίσει να πληρώνει για τη συντήρηση και την ασφάλεια του συγκροτήματος, το οποίο έχει υπερκαλλιεργηθεί και έχει περιέλθει σε κακή κατάσταση.

Ο Stefan Evers ανανέωσε αυτή την προσφορά την Πέμπτη, ζητώντας προτάσεις που να αντικατοπτρίζουν την ιστορία του χώρου. Δεν είπε αν θα εξεταστούν και προτάσεις από ιδιώτες.

«Αν αποτύχουμε και πάλι, όπως τις προηγούμενες δεκαετίες, τότε το Βερολίνο δεν έχει άλλη επιλογή από το να πραγματοποιήσει την κατεδάφιση για την οποία έχουμε ήδη προετοιμαστεί», δήλωσε ο Stefan Evers.

Ο Γκέμπελς, ένας από τους στενότερους συμμάχους του Χίτλερ, έχτισε την πολυτελή βίλα το 1939 σε μια δασώδη τοποθεσία με θέα τη λίμνη Bogensee κοντά στην πόλη Wandlitz, περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια του Βερολίνου.

Μετά τον πόλεμο και τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας, και αφού ο Γκέμπελς αυτοκτόνησε μαζί με τη γυναίκα του και τα έξι παιδιά του σε καταφύγιο του Χίτλερ, η βίλα χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο και εν συνεχεία δόθηκε προς χρήση στη νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας.

Μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990, πέρασε στην ιδιοκτησία του κρατιδίου του Βερολίνου που πια δεν ξέρει τι να την κάνει.

Δημοφιλή