Τι δείχνει ο μέσος όρος όλων των δημοσκοπήσεων από τον Οκτώβριο του 2022.
Boris Zhitkov via Getty Images

Στη Δύση, λέγεται “the poll of the polls”. Δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ένας μέσος όρος όλων των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύονται πριν τις εκλογές.

Εν όψει των επερχόμενων -σχεδόν προεξλοφημένα διπλών- εκλογών, θα σας παρουσιάζουμε κάθε μήνα των «γκάλοπ των γκάλοπ». Σε αυτήν την πρώτη παρουσίαση, η σύγκριση θα γίνει με τον Οκτώβριο του 2022, που σηματοδότησε την άτυπη έναρξη αυτής της μακράς προεκλογικής περιόδου, με έναν πλήρη κύκλο δημοσιευμένων δημοσκοπήσεων από τις δεκατρείς (13) σχετικές εταιρείες.

Πρόκειται για έναν κυλιόμενο μέσο όρο των εκάστοτε τελευταίων δημοσκοπήσεων πανελλαδικής εμβέλειας όλων αυτών των εταιρειών, οι οποίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με αναγωγή στην έγκυρη, διευκρινισμένη ψήφο.

Μεθοδολογικά, αυτό το «γκάλοπ των γκάλοπ» υπόκειται σε παραδοχές. Η βασικότερη είναι ότι οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι θα συμπεριφερθούν όπως οι αποφασισμένοι. Αυτό συνιστά, επί της ουσίας, η αναγωγή στα έγκυρα.

Ο μέσος όρος όλων των γκάλοπ τώρα

Για την περίοδο που διανύουμε λοιπόν, το «γκάλοπ των γκάλοπ» συνοπτικά δίνει την εξής εικόνα (εμφανίζονται τα κόμματα που ξεπερνούν το 1% και η κατανομή των εδρών έχει γίνει με βάση τη σχεδόν απλή αναλογική των πρώτων εκλογών):

.
.
.
.
.
.

Συμπεράσματα

Η ΝΔ, που τον Οκτώβριο μετριόταν στο 35,9%, τώρα με το 36,5% βρίσκεται 3,4% χαμηλότερα από το ποσοστό των εκλογών του 2019 (39,9%), ωστόσο με ένα ποσοστό που μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές, εφόσον, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο ασφαλής πήχης της αυτοδυναμίας σε αυτές υπολογίζεται στο 38%.

Για τις πρώτες εκλογές της σχεδόν απλής αναλογικής, το ποσοστό 36,3% οδηγεί σε 119 έδρες, άρα 32 μακριά από την αυτοδυναμία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που τον Οκτώβριο μετριόταν στο 27,1%, τώρα με 28,3% (3,2% χαμηλότερα από το 31,5% του 2019) εμφανίζει αργά αλλά σταθερά σημάδια συσπείρωσης, ωστόσο η διαφορά από τη ΝΔ είναι στο 8,2% (έναντι 8,4% το 2019).

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που τον Οκτώβριο μετριόταν στο 14,3%, τώρα βρίσκεται στο 12,9%, με ορισμένη πτώση δηλαδή, ωστόσο 5% υψηλότερα από το 2019 και με αριθμό εδρών ικανό -μαθηματικά- να διασφαλίσει αυτοδυναμία, σε συνεργασία με τη ΝΔ.

Το ΚΚΕ, που τον Οκτώβριο μετριόταν στο 6,1%, τώρα μετριέται στο 6,3%, επομένως με μικρή άνοδο, σε σχέση και με τις εκλογές του 2019, που είχε λάβει 5,3% (+1%).

Η Ελληνική Λύση, που τον Οκτώβριο μετριόταν στο 4,9%, τώρα μετριέται στο 4,5%, ωστόσο, πέρα από το γεγονός ότι βρίσκεται ήδη σε άνοδο 0,8% σε σχέση με το 3,7% του 2019, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, σε περίπτωση απαγόρευσης της καθόδου στις εκλογές του κόμματος «Έλληνες για την Πατρίδα», αναμένεται να επωφεληθεί περαιτέρω, λόγω «γειτνίασης».

Το Μερα25 εμφανίζει μια αξιοσημείωτη διαχρονικά σταθερότητα από το 3,4% του 2019 στο 3,2% που διατηρεί από τον Οκτώβριο του 2022 μέχρι σήμερα.

Το μόνο άλλο κόμμα που φαίνεται να διεκδικεί την είσοδό του στη Βουλή, εφόσον του επιτραπεί να κατέλθει στις εκλογές, είναι οι «Έλληνες για την Πατρίδα», που από το 2,1% του Οκτωβρίου φαίνεται να καταγράφεται τώρα στο 2,6%, μάλιστα με ανοδική τάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι συχνά τα κόμματα αυτού του χώρου υποεκτιμώνται στις δημοσκοπήσεις.

Το μόνο άλλο κόμμα που ξεπερνά το 1% είναι η Εθνική Δημιουργία (1,1%), ωστόσο μακριά από το κατώφλι εισόδου στη Βουλή.

Αθροιστικά, τα εκτός Βουλής κόμματα φτάνουν στο 8,4%, ποσοστό που καθορίζει τον πήχη αυτοδυναμίας στο 46%.

.
.
.

Συνοπτικά

Η συνισταμένη των παραπάνω τάσεων, με στρογγυλοποίηση των ποσοστών στη μισή μονάδα, συνοψίζεται, σε σχέση με τον Οκτώβριο, στα εξής:

1. Η ΝΔ παραμένει αναμφισβήτητα πρώτη, ελαφρά ανοδική και με διαφορά περί το 8%, ωστόσο, λόγω εκλογικού νόμου, μακριά από την αυτοδυναμία με το σχεδόν 36%.

2. Στην Κεντροαριστερά, εμφανίζεται μια μετατόπιση 1% του εκλογικού σώματος από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ (14% -> 13%) στο ΣΥΡΙΖΑ (27% -> 28%).

3. Ο δικομματισμός ενισχύεται σταθερά (+2%, από το 63% στο 65%).

4. Στην πέραν της ΝΔ Δεξιά, μια μικρή πτώση της Ελληνικής Λύσης (5% -> 4,5%) γίνεται ωφέλεια των «Ελλήνων για την Πατρίδα» (2% -> 2,5%).

5. Το ΚΚΕ παραμένει σταθερά περί το 6%.

6. Τα εκτός Βουλής παραμένουν σταθερά στο 8%, διαμορφώνοντας τον πήχη αυτοδυναμίας στο 46%, αλλά κανένα πλην των «Ελλήνων για την Πατρίδα» δεν διεκδικεί είσοδο στη Βουλή.

Θα παρακολουθούμε τις τάσεις και θα επανέλθουμε σε ένα μήνα.

Δημοφιλή