Τουρκία: Κατέρρευσε το κάστρο του Γκαζιαντέπ, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Το κάστρο χτίστηκε για πρώτη φορά ως παρατηρητήριο από τους Χετταίους και επεκτάθηκε κατά τη ρωμαϊκή περίοδο τον 2o-4o αιώνα μ.Χ.
|
Anadolu Agency via Getty Images

Οι χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και η καταστροφή ιστορικών μνημείων είναι οι μεγάλες απώλειες από τον φονικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στην ανατολική Τουρκία.

«θύμα» του εγκέλαδου και το κάστρο του Γκαζιαντέπ, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που κατέρρευσε από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις προκαλώντας μια άμορφη μάζα ερειπίων.

Το κάστρο χτίστηκε για πρώτη φορά ως παρατηρητήριο από τους Χετταίους και επεκτάθηκε κατά τη ρωμαϊκή περίοδο τον 2o-4o αιώνα μ.Χ ενώ πήρε τη μορφή του μεταξύ 527-565 μ.Χ. κατά την περίοδο του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α’.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, οι σημερινοί ισχυροί σεισμοί κατέστρεψαν ολοσχερώς τους προμαχώνες του κάστρου στο ανατολικό, νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα στην κεντρική περιοχή Σαχινμπέι ενώ όσοι κατάφεραν να μείνουν όρθιοι έχουν υποστεί μεγάλες ρωγμές.

Τα σιδερένια κιγκλιδώματα γύρω από το κάστρο εκσφενδονίστηκαν έως το δρόμο και ο τοίχος αντιστήριξης δίπλα στο κάστρο κατέρρευσε.

Επίσης κατέρρευσαν ο θόλος και ο ανατολικός τοίχος του ιστορικού τζαμιού Sirvani, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο κάστρο και χτίστηκε τον 17ο αιώνα.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα