ΔΙΕΘΝΕΣ
24/10/2018 17:36 EEST

Tουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες: Σας βλέπουμε και σας ακούμε

MIT

Οι Μυστικές Υπηρεσίες της Τουρκίας (ΜΙΤ) άνοιξε ηλεκτρονικό μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία της κατασκοπείας της γείτονος χώρας. Η συλλογή περιλαμβάνει από τηλέφωνα και παπούτσια μέχρι τσιγάρα και γραβάτες και δείχνει πως μας παρακολουθούσαν ανά δεκαετίες.

Ακολουθούν οι δέκα πιο έξυπνες συσκευές κατασκοπείας:

Πακέτο με τσιγάρα 

MIT

Ο πομπός τοποθετείται στο πακέτο του τσιγάρου του πράκτορα για να μπορεί να καταγράφει οποιαδήποτε συζήτηση σε οποιοδήποτε περιβάλλον

Γραβάτα-ρομπότ

MIT

Πρόκειται για μια γραβάτα με κρυφή κάμερα διαμέτρου 1.5 εκ,η οποία χρησιμοποιήθηκε από το 1965 μέχρι το 1980. Η κάμερα συνδεόταν με συσκευή εγγραφής ή με πομπό ραδιοφώνου μέσω καλωδίου. Για αυτό, άλλωστε, πήρε την ονομασία γραβάτα-ρομπότ.

Παπούτσι

MIT

Στο τακούνι του βρισκόταν ένα μικρόφωνο, το οποίο ηχογραφούσε οποιαδήποτε συζήτηση που ήταν απαραίτητο να μαγνητοφωνηθεί σε κάποιο εξωτερικό περιβάλλον. 

Tηλέφωνο 

MIT

Η συσκευή με την οποίσ παρακολουθούσαν τα τηλεφωνήματα. Χρησιμοποιήθηκε το 1982 

Ψεκαστήρας ατμού 

MIT

Η καλύτερη πατέντα για κρυφά μηνύματα που μεταφέρονταν μέσα στον ψεκαστήρα. 

Ρολόι 

MIT

Άλλος ένας έξυπνος τρόπος ηχογράφησης συνομιλιών. Είχε ενσωματωμένο μικρόφωνο 

Κατσαβίδι 

MIT

Άλλος ένας τρόπος αποθήκευσης κρυφών μηνυμάτων 

Ζώνη 

MIT

Η ζώνη μέσης που χρησιμοποιούταν στις επιχειρησιακές δραστηριότητες τη δεκαετία του 90, επιτρέποντας στο χρήστη να ακούει τα μέσα μέσω του μικροφώνου και του καλωδίου που είναι τοποθετημένα μέσα.

Το «μαγικό» βιβλίο

MIT

Βιβλίο κρυπτογράφησης / αποκρυπτογράφησης. Χρησιμοποιήθηκε για κρυπτογραφημένη επικοινωνία στις εξωτερικές λειτουργίες του MIT.

Τσάντα

MIT

 

Χειροποίητη τσάντα για κρυφή παρακΟλούθηση από το MIT από τη δεκαετία του 1970 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η φωτογραφική μηχανή Robot Star 50 τοποθετείται στη τσάντα, η οποία χρησιμοποιείται για  κρυφή προβολή. \

 

Το υπόλοιπο ψηφιακό μουσείο βρίσκεται εδώ