Τόνι Μπλέρ: Διαψεύδει ότι συζητά με το Ισραήλ την απομάκρυνση Παλαιστινίων από τη Γάζα

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως πρέπει να ενθαρρύνουν τους περίπου 2,4 εκατ. Παλαιστινίους της Γάζας να εγκαταλείψουν την περιοχή.
GPO via Getty Images

Διαψεύδει κατηγορηματικά ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ τις αποκαλύψεις ότι είχε συζητήσεις στο Ισραήλ με σκοπό τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα.

Τις πληροφορίες αυτές είχε μεταδώσει το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, σύμφωνα με το οποίο ο Τόνι Μπλερ, βρισκόταν στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα όπου είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Μπένι Γκαντς, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, σχετικά με έναν ρόλο διαμεσολαβητή μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς.

Ο Τόνι Μπλερ, που αποχώρησε από την πρωθυπουργία το 2007 και έχει αναλάβει ρόλο απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή με αποστολή την εγκαθίδρυση παλαιστινιακών θεσμών, φέρεται να λειτουργεί και ως ενδιάμεσος με μετριοπαθή αραβικά κράτη για μια ”εθελοντική επανεγκατάσταση” των κατοίκων της Γάζας.

Όμως το ίδρυμα του Τόνι Μπλερ (Tony Blair Institute for Global Change) διέψευσε τους ισχυρισμούς του ισραηλινού μέσου, χαρακτηρίζοντας τους «ψευδείς».

Δημοσιεύθηκαν «χωρίς καμία επαφή με τον Τόνι Μπλερ και την ομάδα του ενώ καμία συζήτηση αυτού του τύπου δεν έλαβε χώρα», ανέφερε το ιδρυμα σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Δευτέρα.

«Ο Τόνι Μπλερ δεν είχε τέτοια συζήτηση, καθώς η ιδέα είναι λανθασμένη επί της αρχής. Οι κάτοικοι της Γάζας θα πρέπει να μπορούν να παραμείνουν και να ζήσουν στη Γάζα» ανέφερε.

Το Ισραήλ επιδιώκει την απομάκρυνση των Παλαιστινίων από την Γάζα

Την Κυριακή ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ τάχθηκε υπέρ της επιστροφής Εβραίων εποίκων στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο.

Ο Μπεζαλέλ Σμότριχ, επικεφαλής του κόμματος ”Θρησκευτικός Σιωνισμός”, δήλωσε πως το Ισραήλ πρέπει να ”ενθαρρύνει” τους περίπου 2,4 εκατομμύρια Παλαιστινίους της Γάζας να εγκαταλείψουν την περιοχή προς άλλες χώρες.

«Θα βοηθήσουμε να αποκατασταθούν οι πρόσφυγες αυτοί σε άλλες χώρες με αρμόζοντα και ανθρώπινο τρόπο, με τη συνεργασία της διεθνούς κοινότητας και αραβικών χωρών γύρω μας», πρόσθεσε.

Η Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, καταδίκασε έντονα τις δηλώσεις αυτές. «Είναι ένα έγκλημα πολέμου που προστίθεται στην τρέχουσα εγκληματική επίθεση η οποία δεν έχει κάτι αντίστοιχο στην παγκόσμια Ιστορία», ανέφερε το ισλαμιστικό κίνημα.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 22.000 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους γυναικών, παιδιών και εφήβων, αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δημοσιοποίησε η Χαμάς.

Εξαπολύθηκαν σε αντίποινα σε επίθεση ενός εύρους χωρίς προηγούμενο που εξαπέλυσαν ένοπλοι του ισλαμιστικού κινήματος και προκάλεσε τον θάνατο περίπου 1.400 ανθρώπων στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

Τον Δεκέμβριο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί είχαν προειδοποιήσει για προσπάθειες εκτοπισμού των Παλαιστινίων προς την Αίγυπτο.

Ο εκτοπισμός ενός πληθυσμού από τη γη του απαγορεύεται από τις συμβάσεις της Γενεύης, που αποτελούν την ‘καρδιά’ του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοφιλή