Τόνι Μπλερ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει ότι η κυριαρχία της Δύσης φθάνει στο τέλος της

Από που προέρχεται η μεγαλύτερη γεωπολιτική αλλαγή αυτού του αιώνα και το τέλος των ψευδαισθήσεων της Δύσης. Η ανάλυση του πρώην πρωθυπουργού του Η.Β.
via Associated Press

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει ότι η κυριαρχία της Δύσης φθάνει στο τέλος της ενώ η Κίνα αποκτά καθεστώς υπερδύναμης σε σύμπραξη με τη Ρωσία σε ένα από τα πιο σημαντικά σημεία καμπής εδώ και αιώνες, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.

Ο κόσμος, δήλωσε ο Μπλερ, βρέθηκε σε ένα σημείο καμπής στην Ιστορία που μπορεί να συγκριθεί με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ή την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης: αλλά αυτή τη φορά η Δύση προφανώς δεν βρίσκεται σε άνοδο.

″Φθάνουμε στο τέλος της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης”, ανέφερε ο Μπλερ σε διάλεξη με τίτλο ”Μετά την Ουκρανία - Ποια είναι τα μαθήματα τώρα για την ηγεσία της Δύσης;”, σύμφωνα με το κείμενο ομιλίας σε φόρουμ στο Ντίτσλεϊ Παρκ, δυτικά του Λονδίνου.

″Θα έχουμε ένα διπολικό σύστημα ή πιθανότατα έναν κόσμο με πολλούς πόλλους”, δήλωσε ο Μπλερ. ”Η μεγαλύτερη γεωπολιτική αλλαγή αυτού του αιώνα θα προέλθει από την Κίνα, όχι τη Ρωσία”.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και έχει χιλιάδες πυροδοτήσει την πιο σοβαρή κρίση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από την Κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962, όταν πολλοί φοβήθηκαν ότι ο κόσμος βρισκόταν στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποστηρίζει ότι η Δύση κήρυξε οικονομικό πόλεμο προσπαθώντας να απομονώσει την οικονομία της Ρωσίας με κυρώσεις και το Κρεμλίνο λέει πως θα στραφεί σε δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, είπε ο Μπλερ, ξεκαθάρισε όποια σκέψη μπορεί να υπήρχε στη Δύση ότι μπορούσε να βασιστεί στην Κίνα ”για να συμπεριφερθεί με τον τρόπο που θα θεωρούσαμε ορθολογικό”.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συνέχισε να υποστηρίζει τον Πούτιν και επέκρινε την ”κατάχρηση” των κυρώσεων από τη Δύση.

Ο Πούτιν έχει σφυρηλατήσει αυτό που αποκαλεί «στρατηγική εταιρική σχέση» με την Κίνα.

Η Κίνα το 1979 είχε μια οικονομία που ήταν μικρότερη από την Ιταλία, αλλά μετά το άνοιγμα στις ξένες επενδύσεις και την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων στην αγορά έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Η οικονομία της προβλέπεται να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα σε μια δεκαετία και ηγείται σε ορισμένες τεχνολογίες του 21ου αιώνα όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η αναγεννητική ιατρική και τα αγώγιμα πολυμερή.

″Η θέση της Κίνας ως υπερδύναμης είναι φυσική και δικαιολογημένη. Δεν είναι η Σοβιετική Ένωση”, είπε ο Μπλερ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1997 έως το 2007.

Σύμμαχοί της είναι πιθανό να είναι η Ρωσία και το Ιράν.

Η Δύση δεν πρέπει να αφήσει την Κίνα να ξεπεράσει στρατιωτικά, είπε. ”Θα πρέπει να αυξήσουμε τις αμυντικές δαπάνες και να διατηρήσουμε τη στρατιωτική υπεροχή”, είπε ο Μπλερ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ”θα πρέπει να είναι αρκετά ανώτεροι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε κάθε ενδεχόμενο ή είδος σύγκρουσης και σε όλους τους τομείς”.

Δημοφιλή