Τοπ 8 απολαύσεις που συνδέουν Έλληνες και Τούρκους

Οι σχέσεις με την Τουρκία δεν αφορούν μόνο την πολιτική. (Ευτυχώς). Από το φαγητό μέχρι την τηλεόραση, αποδεικνύεται ότι από τη γείτονα χώρα έχουμε υιοθετήσει αμέτρητα γευστικά και διασκεδαστικά στοιχεία.

1. Η χαρά του καφέ

Poike via Getty Images

Κάτω από τον ήλιο. Εκεί που σκάει το κύμα. Σε μεγάλη κούπα ή σε ψηλό ποτήρι. Το πρωί delivery στο γραφείο, το απόγευμα έξω, με φίλους. Και πάντα με μεγάλες κουβέντες και βαθυστόχαστες αναλύσεις.

Υπάρχει πιο κοινό, ενωτικό ή σύγχρονο χαρακτηριστικό της χώρας μας πέρα από την απόλαυση του καφέ; Ένας καφές στα όρθια σε coffee bar μοιάζει απελπιστικά νευρικός και βεβιασμένος – αντιθέτως, η παράδοση εδώ, τον θέλει απολαυστικά χαλαρό, χωρίς τύψεις ή πίεση χρόνου.

Η ράθυμη αυτή ευχαρίστηση, προέρχεται, στην ουσία, εξ′ ανατολάς. Όπως και καθαυτός ο τουρκικός καφές – παρότι τον αποκαλούμε ελληνικό (όπως ισχύει και σε άλλες χώρες: αρμένικος στην Αρμενία, αραβικός ή μεσανατολικός σε Βαλκανικές χώρες,), καθώς η UNESCO τον έχει κατατάξει στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Τουρκίας. Πάντως, είτε τον προτιμάτε σκέτο, είτε με ολίγη, για να είναι μερακλίδικος αξίζει να συνοδευτεί με ένα τουρκικό λουκούμι.

2. Αν είστε «χουβαρντάδες», δεν θα κάνετε «σαματά»

asafta via Getty Images

Και ακόμα: σεφτές, μερεμέτι, αγιάζι, χατίρι, πατάρι, κουσούρι, ρεζίλι, ρουσφέτι και πόσες ακόμη. Όλες αυτές οι κεφάτες λέξεις (όπως και η λέξη «κέφι») είναι δάνεια από την τουρκική γλώσσα. Η επίδραση της τουρκικής γλώσσας, μάλιστα, δεν περιορίζεται στο λεξιλόγιο, αλλά και στη σύνταξη, λ.χ όταν το ρήμα μπαίνει στο τέλος της πρότασης.

3. Ο «Σουλεϊμάν» και η «Φατμαγκιούλ» σπάνε τα κοντέρ

YouTube

«Κισμέτ», «Ασημένια Φεγγάρια», «Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής»: από το 2005 όταν πρωτοεμφανίστηκαν στις ελληνικές τηλεοπτικές οθόνες, τα τουρκικά σίριαλ έχουν αποτελέσει εμμονή, σημείο αναφοράς και θέμα συζήτησης. Πέραν του περιεχομένου τους - που είναι καθαρά θέμα γούστου - οι τίτλοι τους σίγουρα αξίζουν αναγνώριση χάριν ευρηματικότητας, καθώς έχουν έναν λυρισμό που ταιριάζει στη γείτονα χώρα. Άλλωστε, σειρές όπως το «Λάλε, έρωτας στη Κωνσταντινούπολη», ή το «Σιλά», σημειώνουν τεράστια ζήτηση και στο εξωτερικό.

4. Ο Mr. Entertainment, Ατζούν Iλίτζαλι

Τον γνωρίσαμε με το «Survivor», και πλέον είναι ο ιθύνων νους πίσω από τα «Τhe Voice»,«Ελλάδα έχεις ταλέντο» και «My style rocks». Γεννημένος το 1969, ο Ατζούν ξεκίνησε ως αθλητικός συντάκτης, μεταπήδησε στις ψυχαγωγικές εκπομπές και το 2004 ίδρυσε την εταιρεία Acun Medya. Απ′ ότι φαίνεται, μάλιστα, ο παραγωγός, παρουσιαστής και ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού TV8, προχώρησε τον Ιανουάριο στη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας Παραγωγής Τηλεοπτικών Προγραμμάτων στην Ελλάδα.

5. Η μεγάλη διαδρομή του φαγητού

Η λέξη «ντολμά» στα τουρκικά σημαίνει «γεμιστός» και συναντιέται επίσης και στη Ρωσία, τη Νότια Ασία και τη Μέση Ανατολή, ενώ παρόμοια διαδρομή έχει καλύψει και το κεμπάπ. Από την άλλη, το ιμάμ μπαϊλντί ονομάστηκε έτσι επειδή στο τέλος λιποθυμά ο ιμάμης, ενώ το λαχματζούν, παρότι δεν έχει κάποια ιδιαίτερη προϊστορία, είναι ένα από τα πιο οικονομικά φαγητά και θεωρείται αντίστοιχο της πίτσας.

6. Ο φωτογράφος Ara Guler

Έχει το παρατσούκλι «Το μάτι της Κωνσταντινούπολης», τον αποκαλούν τον ανατολίτη Μπρεσόν και ήδη από τη δεκαετία του ’50 θεωρείται κορυφαίος φωτογράφος με συνεργασίες με πολλά διεθνή ειδησεογραφικά μέσα. Ο Αρά Γκιουλέρ, ο 88χρονος Αρμένης φωτογράφος έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες, πολιτικούς, διανοούμενους και διασημότητες κάθε διαμετρήματος, ενώ, όπως είπε σε ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε προς τιμήν του, «Κάποτε, περίμενα μιάμιση ώρα για χάρη μιας “αναθεματισμένης” γάτας».

7. Η αγάπη για τις γάτες

Kedi

Για τους ζωόφιλους, μακράν ένα από τα πιο καταπληκτικά χαρακτηριστικά της Κωνσταντινούπολης, είναι το πόσο τιμούν το χαδιάρικο αυτό κατοικίδιο. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες το «Οι γάτες της Κωνσταντινούπολης», ένα ντοκιμαντέρ με επτά γάτο–ιστορίες που πραγματεύονται την αγάπη, την απώλεια και τη συντροφικότητα. Υπάρχει το σπάνιο, ιδιαίτερο και πλέον, διάσημο μνημείο για την γάτα Tombili, αλλά και ο Sarper Duman, ο πιανίστας με τους 501k followers που σώζει αδέσποτες γάτες και τις ανεβάζει στο twitter να παίζουν μαζί πιάνο...

8. Οκτώ στους δέκα Έλληνες έχουν ταξιδέψει εκεί

AlexBrylov via Getty Images

Όπως προέκυψε από πρόσφατη έρευνα, η γείτονας χώρα αποτελεί κορυφαίο ταξιδιωτικό προορισμό. Οκτώ στους δέκα Έλληνες έχουν ταξιδέψει τουλάχιστον μία φορά (ποσοστό 81%), ενώ σχεδόν επτά στους δέκα (69%) σημειώνουν ότι θα ήθελαν ή ότι έχουν σκοπό να την επισκεφτούν ξανά.

Τέλος, το κλασσικό swing της Πόλης

Δημοφιλή