Η Τουρκία θέλει να «δεσμεύσει» το Αιγαίο για στρατιωτικές ασκήσεις σχεδόν όλο το χρόνο

Η Τουρκία θέλει να «δεσμεύσει» το Αιγαίο για στρατιωτικές ασκήσεις σχεδόν όλο το χρόνο
The Turkish Frigate Gaziater heads a task force patroling the coast north of the island of Crete, Greece, during NATO
The Turkish Frigate Gaziater heads a task force patroling the coast north of the island of Crete, Greece, during NATO
ASSOCIATED PRESS

Προσπάθειες να δεσμεύσει μεγάλος μέρος του Αιγαίου καθ' όλο σχεδόν το 2016 καταβάλλει για μια ακόμη φορά η Τουρκία, εκδίδοντας ΝΟΤΑΜ για στρατιωτικές ασκήσεις, κάτι που είχε κάνει και πέρυσι ακριβώς την ίδια περίοδο.

Αυτή τη φορά, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, επιχειρεί να δεσμεύσει τις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ Θάσου-Σαμοθράκης-Λήμνου, τη ζώνη κάτω από την Ικαρία, καθώς και Σκύρο-Λέσβο-Άγιο Ευστράτιο. Επιπλέον με άλλη ΝΟΤΑΜ δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου-Καστελόριζου για στρατιωτικές ασκήσεις εντός Ιανουαρίου.

Σημειώνεται πως οι κινήσεις αυτές γίνονται τη στιγμή που σχεδιάζεται η τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Γερμανίας-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Στο μεταξύ επίσημη ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών ζητεί «το ταχύτερο» από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, με επιστολή του προς τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά εκφράζει «την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό που δημιουργεί η σειρά -μη διαψευσθέντων- δημοσιευμάτων σχετικά με την έκδοση, αλλεπάλληλων τουρκικών NOTAM’S και αντιστοίχων NAVTEX που άπτονται του ισχύοντος καθεστώτος στο Αιγαίο».

Όπως αναφέρει «ο μεγάλος αριθμός των σχετικών επισήμων ανακοινώσεων της τουρκικής Κυβέρνησης και το εύρος των ζητημάτων που θίγονται σε αυτές, φαίνεται να θέτουν εκ νέου και πιεστικά, σχεδόν το σύνολο των τουρκικών αμφισβητήσεων στη θάλασσα του Αιγαίου». Σύμφωνα με ανακοίνωση της Λ. Συγγρού, «τα τουρκικά NOTAM’S και NAVTEX φαίνεται να αφορούν εμμέσως ή αμέσως:

  • στο εύρος του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων,
  • στις ελληνικές αρμοδιότητες έρευνας και διάσωσης,
  • στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα,
  • στην άμυνα και ασφάλεια ελληνικών νησιών και μεγάλων περιοχών στο Βόρειο, Κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο».

Δημοφιλή