ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
06/07/2020 13:55 EEST | Updated 06/07/2020 14:39 EEST

Ρεπορτάζ της Χουριέτ: Οι Τούρκοι αυτοδιαφημίζονται ως «πλούσιοι, περιζήτητοι τουρίστες»

«Οι Τούρκοι ξοδεύουν τρεις φορές περισσότερα από τους Γερμανούς. Σε ψαροταβέρνες, οι Τούρκοι τρώνε καλαμάρι και χταπόδι, οι Γερμανοί τρώνε μόνο σαλάτες», γράφει η τουρκική εφημερίδα.

ASSOCIATED PRESS
Tουρίστες στην Τουρκία έτοιμοι να αγοράσουν εισιτήρια με προορισμό τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, αναχωρώντας από την Αλικαρνασό (Μπόντρουμ) το καλοκαίρι του 2015. Φωτογραφία αρχείου.(AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Ο πρόλογος στο ρεπορτάζ του ανταποκριτή της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet Daily News περιγράφει το πως (θα ήθελαν να) φαντάζονται οι Τούρκοι τον εαυτό τους ως τουρίστα: εύποροι, περιζήτητοι και περισσότερο επιθυμητοί σε σύγκριση με Ευρωπαίους, Αμερικανούς κλπ. 

«Η Ελλάδα λαχταρά τους Τούρκους τουρίστες, οι οποίοι ξοδεύουν περισσότερα από τους Ευρωπαίους τουρίστες, καθώς η χώρα άνοιξε ξανά τις πόρτες της στους υπηκόους 14 χωρών, εξαιρουμένης της Τουρκίας, εν μέσω της φάσης της κανονικοποίησης», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, ενώ επικαλείται δηλώσεις Ελλήνων παραγόντων του τουρισμού.

«Η απαγόρευση ταξιδιού πρέπει να λήξει αμέσως και οι Τούρκοι πρέπει να έρθουν. Ένας Τούρκος τουρίστας αξίζει επτά Ευρωπαίους τουρίστες», ανέφεραν οι Έλληνες επαγγελματίες του συγκεκριμένουν χώρου.

Τα νησιά αντιμετωπιζουν ιδιαίτερα σε δύσκολες καταστάσεις, καθώς όλες οι μαρίνες, οι ταβέρνες, οι παραλίες και τα καταστήματα είναι άδεια, γράφει η Hurriyet.

Από 15 Ιουλίου αεροπορικές πτήσεις από Βρετανία προς Ελλάδα

NurPhoto via Getty Images
Εικόνα από αεροσκάφος των τουρκικών αερογραμμών (Turkish Airlines) σε μία από τις πρώτες πτήσεις μετά την πανδημία του κορονοϊού. Εικόνα αρχείου 2020. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images)

Οι Έλληνες επαγγελματίες αναμένουν ότι η απαγόρευση ταξιδιού στους Τούρκους τουρίστες θα μπορούσε να λήξει στις 15 Ιουλίου, αναμένοντας ανυπόμονα μια απόφαση που θα επιτρέψει στους Τούρκους τουρίστες να εισέλθουν στη γειτονική χώρα.

«Χάσαμε τους Τούρκους. Από ταβέρνες μέχρι αρτοποιεία, έχω 11 καταστήματα στη Σύμη, όλα είναι κλειστά», είπε θυμωμένος ο Μάνος Μάνγκος, ιδιοκτήτης μιας γνωστής ταβέρνας στη Σύμη.

Ο Λευτέρης Παπακαλοδούκας, δήμαρχος του νησιού, είναι επίσης δυσαρεστημένος. «Πέρυσι φιλοξενήθηκαν 7.000 τουρκικά σκάφη και 70.000 Τούρκοι ήρθαν στο νησί. Η απαγόρευση πρέπει να τελειώσει, όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για τις διμερείς σχέσεις», δήλωσε.

Πέρυσι 33 εκατομμύρια τουρίστες ταξίδεψαν στην Ελλάδα, αφήνοντας 19 δισεκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία. Σχεδόν 2 εκατομμύρια από αυτούς ήταν Τούρκοι, αφήνοντας 330 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του τουρισμού.

Αλλά οι Τούρκοι ξοδεύουν τα περισσότερα, με 82 ευρώ ημερησίως ανά άτομο.

NurPhoto via Getty Images
Λιγοστοί επιβάτες με μάσκες στο πρόσωπο καθώς ετοιμάζεται για απογείωση ένα από τα αεροσκάφη των τουρκικών αερογραμμών εν μέσω πανδημίας κορονοϊου. Φωοτγραφία αρχείου 2020. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images)

Περίπου 4 ή 5 εκατομμύρια τουρίστες θα έρθουν φέτος, αριθμοί χαμηλότεροι από το συνηθισμένο λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Ο τουρισμός συμβάλλει κατά 20% στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, πράγμα που σημαίνει  απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Σάκης Πέτρου, ιδιοκτήτης του Kronos Yatch Agency, στο νησί της Ρόδου συνέκρινε Τούρκους και Γερμανούς τουρίστες.

«Οι Τούρκοι ξοδεύουν τρεις φορές περισσότερα από τους Γερμανούς. Σε ψαροταβέρνες, οι Τούρκοι τρώνε καλαμάρι και χταπόδι, οι Γερμανοί τρώνε μόνο σαλάτες.»
Στο νησί της Πάτμου υπάρχει μαρίνα για 100 γιοτ. «Χθες υπήρχε μόνο ένα γιοτ αγκυροβολημένο», δήλωσε ο Γιάνης Καμαρέτος.

«Χωρίς Τούρκο, δεν υπάρχει ανοιχτό εστιατόριο», πρόσθεσε.