ΔΙΕΘΝΕΣ
27/09/2017 15:32 EEST | Updated 27/09/2017 16:08 EEST

Εθνικιστικός πυρετός στην Τουρκία. Απειλές για «χιλιάδες Τούρκους, που θα πολεμήσουν για τους Τουρκμένους του Ιράκ»

ILYAS AKENGIN via Getty Images
Soldiers holding Turkish and Iraqi flags walk during a joint military exercise near the Turkish-Iraqi border in Sirnak in Silopi district on September 26, 2017. Turkey launched a military drill with tanks close to the Iraqi border the army said, a week before Iraq's Kurdish region will hold an independence referendum on September 25. / AFP PHOTO / ILYAS AKENGIN (Photo credit should read ILYAS AKENGIN/AFP/Getty Images)

Χιλιάδες Τούρκοι εθελοντές είναι έτοιμοι να πολεμήσουν στο Κιρκούκ και σε άλλες πόλεις του Ιράκ προκειμένου να υπερασπιστούν τον πληθυσμό των Τουρκμένων της χώρας, προειδοποίησε ο επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος της Τουρκίας, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο Μπαχτσελί είπε πως η μειονότητα των Τουρκμένων δεν θα μείνει εγκαταλελειμμένη στο Κιρκούκ.

Η πόλη, όπου διαμένουν Κούρδοι, Άραβες και Τουρκμένοι, βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά από το 2014 και η κυβέρνηση του ημι-αυτόνομου σήμερα Ιρακινού Κουρδιστάν συμπεριέλαβε το Κιρκούκ στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων. Το δε αποτέλεσμα ήταν ένα συντριπτικό «ναι» σε ποσοστό που ξεπερνά το 90%.

Διαβάστε επίσης: Το τολμηρό και αβέβαιο βήμα του δημοψηφίσματος των Κούρδων του Ιράκ. Τι θέλουν και τι μπορούν να πάρουν...Σύμμαχοι, εχθροί, πετρέλαια, απειλές και μετά...τι;

Σημειώνεται βέβαια πως το Κιρκούκ είναι μια περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο την οποία διεκδικούν επίσης Άραβες και Τουρκμένοι ενώ αναλυτές εκτιμούν πως μια σύγκρουση των Περσμεργκά με δυνάμεις υπό την ηγεσία Σιϊτών είναι πιθανή.

«Τουλάχιστον 5.000 εθνικιστές εθελοντές είναι έτοιμοι και βρίσκονται σε αναμονή προκειμένου να ενταχθούν στη μάχη για την ύπαρξη, την ενότητα και την ειρήνη στις τουρκικές πόλεις όπου διαμένουν οι Τουρκμένοι, ιδίως στο Κιρκούκ» τόνισε ο πρόεδρος του MHP, σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του κόμματος.

«Οι Τουρκμένοι δεν είναι απροστάτευτοι ή μόνοι. Ποτέ δεν θα τους εγκαταλείψουμε αντιμέτωπους με μια οδυνηρή εθνοκάθαρση και την απώλεια της ιθαγένειάς τους. Η απόφασή μας είναι οριστική, η θέση μας είναι ξεκάθαρη, ο λόγος μας είναι εγγύηση» σημείωσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Το κοινοβούλιο του Ιράκ έχει ήδη ζητήσει από τον πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι να στείλει στρατεύματα με στόχο να ανακτήσουν τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών του Κιρκούκ, εγείροντας ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής σύρραξης.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)