ΔΙΕΘΝΕΣ
24/10/2018 15:05 EEST

Τραμπ: Δεν θα δεχτούμε ποτέ ανθρώπους που μπαίνουν στη χώρα μας παράνομα

Associated Press

«Είμαστε ένα μεγάλο, κυρίαρχο έθνος. Έχουμε ισχυρά σύνορα και δεν θα δεχτούμε ανθρώπους που μπαίνουν στη χώρα μας παράνομα» έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ είναι σε εξέλιξη το ζήτημα του «καραβανιού» των μεταναστών από την Ονδούρα, που οδεύει προς τις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες υποσχέθηκε δουλειά στους συμπατριώτες του που έφυγαν με το καραβάνι αν επιστρέψουν στη χώρα.

 

 

Ο Ερνάντες περιέγραψε με λεπτομέρεια ένα σχέδιο ύψους 27 εκατομμυρίων δολαρίων για «τη σίγουρη επιστροφή» των μεταναστών, οι οποίοι έφυγαν από τη χώρα για να γλιτώσουν από τη βία και τη φτώχεια, το οποίο περιλαμβάνει επιδόματα, κατοικίες, γεωργικά προγράμματα, θέσεις εργασίας σε δημόσια εργοτάξια, πιστώσεις για μικροεπιχειρήσεις και χρηματοδότηση σπουδών.

«Αντιμετωπίζουμε μια ιστορική κατάσταση, η οποία απαιτεί να δράσουμε με υπευθυνότητα και υψηλό πατριωτικό αίσθημα, πρόκειται για ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, έχοντας γύρω του υπουργούς και δημάρχους.

Το σχέδιο αυτό έχει στόχο να χορηγηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους μετανάστες που θα επιστρέψουν προκειμένου να τους «δοθεί η εγγύηση ότι ο καθένας θα μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι του», πρόσθεσε ο Ερνάντες, ο οποίος σημείωσε ότι μπορεί να υπολογίζει στην βοήθεια των εκκλησιών, των επιχειρηματιών και των ΜΚΟ.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)