ΔΙΕΘΝΕΣ
14/01/2019 19:34 EET

Τραμπ: Ποτέ δεν δούλεψα για τη Ρωσία

Ο υποψήφιος υπουργός Δικαιοσύνης δηλώνει ότι δεν θα σταματήσει την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα για τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές

Leah Millis / Reuters

Το γεγονός πως δεν έχει δουλέψει ποτέ για την Ρωσία διευκρίνισε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αναφερόμενος σε μια έκθεση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών, σύμφωνα με την οποία, το FBI πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με το αν εργάστηκε ποτέ για το Κρεμλίνο.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σε δημοσιογράφους ο Ντόναλντ Τραμπ είπε χαρακτηριστικά: «Δεν δούλεψα ποτέ για τη Ρωσία». «Θεωρώ πως είναι ντροπή και μόνο να κάνετε αυτή την ερώτηση, γιατί το όλο θέμα είναι μια μεγάλη απάτη», συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου γίνονται μόλις δύο μέρες μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News όπου επίσης χαρακτήρισε «προσβλητική» μια παρόμοια ερώτηση που του υποβλήθηκε.

Να σημειωθεί ότι το Σαββατοκύριακο αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έγραφαν πως ο Τραμπ είχε κατασχέσει τις σημειώσεις του μεταφραστή του, μετά το πέρας την συνάντησης του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στο μεταξύ ο υποψήφιος που έχει προτείνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε σήμερα Δευτέρα, με μια δημόσια διακήρυξή τους, ότι θα επιτρέψει στον ειδικό εισαγγελέα, ο οποίος ερευνά την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, να ολοκληρώσει τις έρευνές του.

Ως υπουργός Δικαιοσύνης, ο Μπιλ Μπαρ θα εποπτεύει την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ. Οι Δημοκρατικοί φοβούνται ότι θα επιχειρήσει να θέσει όρια ή να την σταματήσει.

Στην αυριανή κατάθεσή του στη Γερουσία, που είναι αρμόδια για να επικυρώσει τον διορισμό του, ο Μπαρ σκοπεύει να δηλώσει ότι ως υπουργός δεν θα επιτρέψει ”σε κομματικές πολιτικές, σε προσωπικά συμφέροντα” ή σε οποιονδήποτε να παρέμβει στην έρευνα του Μάλερ αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη έρευνα.

″Εκτιμώ ότι είναι προς το συμφέρον όλων, του προέδρου, του Κογκρέσου και, κυρίως, των Αμερικανών, να ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα, επιτρέποντας στον ειδικό εισαγγελέα να τελειώσει τη δουλειά του. Η χώρα χρειάζεται μια αξιόπιστη επίλυση αυτών των ερωτημάτων”, αναφέρεται στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Μπιλ Μπαρ τονίζει επίσης ότι ”θα τηρεί ευσυνείδητα τους κανόνες” και ότι επί υπουργίας τους ”θα επιτραπεί στον Μπομπ (σ.σ. Μάλερ) να ολοκληρώσει τη δουλειά του”.

Παράλληλα, ο Μπαρ επισημαίνει ότι ”ο πρόεδρος (Τραμπ) έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν συμμετείχε με οποιοδήποτε τρόπο στην ανάμιξη της Ρωσίας σε αυτές τις εκλογές”.

Η διαδικασία επικύρωσης του διορισμού του Μπιλ Μπαρ θα ξεκινήσει αύριο, με την κατάθεσή του στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Ο Μπαρ έχει υπηρετήσει και στο παρελθόν στο ίδιο πόστο, ως υπουργός Δικαιοσύνης επί προεδρίας του Τζορτζ Χ.Ου. Μπους, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Sponsored Post