ΔΙΕΘΝΕΣ
22/12/2019 10:04 EET

Τραμπ: Σύντομα υπογράφουμε εμπορική συμφωνία με την Κίνα

Tην προηγούμενη εβδομάδα, πληροφορίες ανέφεραν ότι ΗΠΑ και Κίνα κατέληξαν στην πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας.

Για «σημαντική πρόοδο» σε ό,τι αφορά την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, μίλησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ανακοινώνοντας ότι προσεχώς αναμένεται να πέσουν και οι υπογραφές.

Την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, πολύ σύντομα, προανήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για σημαντική πρόοδο.

«Μόλις επιτύχαμε σημαντική πρόοσο σε ό,τι αφορά την εμπορική συμφωνία και θα την υπογράψουμε πολύ σύντομα», τόνισε ο Τραμπ, μιλώντας σε εκδήλωση της ΜΚΟ «Turning Point USA».

Την Παρασκευή, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι είχε μια «πολύ καλή συνομιλία» με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας. 

Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα, πληροφορίες ανέφεραν ότι ΗΠΑ και Κίνα κατέληξαν στην πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας. 

Η πρώτη φάση, ειδικότερα, προβλέπει τη σημαντική προσαρμογή των δασμών των ΗΠΑ σε βάρος κινεζικών προϊόντων, διατηρώντας πάντως τους δασμούς 25% για κινεζικά προϊόντας αξίας 250 δισ. δολ, αλλά και τους δασμούς 7,5% σε προϊόντας αξίας 120 δισ. δολ.. Παράλληλα, η συμφωνία αξιώνει από την Κίνα να αυξήσει τις αγορές αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών στα επίπεδα τουλάχιστον των 200 δισ. δολ. για την επόμενη διετία. 

Στις αρχές του Δεκεμβρίου, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι έχει καταλήξει στο πρώτο στάδιο της συμφωνίας με την Κίνα, μετά από την εμπορική διαμάχη που ξεκίνησε πριν από σχεδόν 17 μήνες. 

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)