ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/03/2018 14:14 EEST

Tράπεζα Πειραιώς: Έτος με λιγότερες προκλήσεις το 2018, μα θα κρίνει την πορεία της οικονομίας

Eurokinissi

Έτος με λιγότερες προκλήσεις το οποίο όμως θα κρίνει την πορεία της οικονομίας και θα σηματοδοτήσει στις εξελίξεις τα επόμενα χρόνια, θα είναι το 2018 σϋμφωνα με την  Έκθεση της Τράπεζας Πειραιώς για τις τάσεις και τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας.

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας σημειώνουν ότι το 2018 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα «έτος με λιγότερες προκλήσεις», καθώς δεν προβλέπεται να εφαρμοστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα και οι αποπληρωμές του χρέους είναι χαμηλές, γεγονός που περιορίζει στο ελάχιστο την ανάγκη κρατικών εκδόσεων.

 Ταυτόχρονα, η Τράπεζα Πειραιώς στην έκθεση της αναφέρει ότι το 2018 αποτελεί «έτος λήψης αποφάσεων», καθώς ορισμένα πολύ σημαντικά ζητήματα - τα οποία μέχρι τώρα έχουν αναβληθεί - θα πρέπει να κλείσουν. Βασικό είναι το ζήτημα της βιωσιμότητας / αναδιάρθρωσης του χρέους, της ολοκλήρωσης της 4ης αξιολόγησης, της προληπτικής γραμμής στήριξης/ ταμειακού αποθέματος, καθώς και της διαδικασίας παρακολούθησης μετά την λήξη του προγράμματος.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι η διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής δεν έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να επαναενεργοποιηθεί το 2019 (με €2 δισεκ. περικοπές συντάξεων) και το 2020 (με €2 δισεκ. αύξηση φορολογικών εσόδων). Απαραίτητη θεωρείται μια ισχυρά δυναμική ανάπτυξη το 2ο εξάμηνο του 2018, προκειμένου η ελληνική οικονομία να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτό το νέο κύμα δημοσιονομικής λιτότητας χωρίς να επιστρέψει στην ύφεση.

Για να γίνει αυτό, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να αξιοποιήσει την ανάκαμψη που σημειώθηκε στους περισσότερους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, ενώ η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων θα ενισχύσει την οικονομική ανάκαμψη, επωφελούμενη από την αύξηση της απασχόλησης και της εξαγωγικής δραστηριότητας.