ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18/01/2018 10:18 EET

Τρεις πρόεδροι, ένα όνομα και ένα συλλαλητήριο

SOOC

 

Με τις διαπραγματεύσεις σε Νέα Υόρκη και Σκοπιά να δίνουν τον τόνο στο ζήτημα του ονοματολογικού, στην Αθήνα τα κόμματα επιχειρούν να σκιαγραφήσουν τις θέσεις τους και να έχουν μια πλήρη εικόνα για τις προθέσεις - κυρίως - των Μακεδόνων βουλευτών τους.

Με το προαναγγελθέν πανμακεδονικό συλλαλητήριο την προσεχή Κυριακή στη Θεσσαλονίκη να αποτελεί το πρώτο κρας τεστ, στη ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί την δεύτερη μέσα σε μια εβδομάδα συνάντησή του με βουλευτές του κόμματος του από τους νόμους της Μακεδονίας, στο Γραφείο του στη Βουλή.

Το κλίμα που διαμορφώνεται στη Βόρειο Ελλάδα δημιουργεί ένα πιεστικό περιβάλλον για τους εν λόγω βουλευτές, με δεδομένη και τη θέση που έχει διατυπώσει όρο ημερών ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης - στη συνεδρίαση των γαλάζιων τομεαρχών - επισημαίνοντας πως δεν ενθαρρύνει τα συλλαλητήρια, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα απαγορεύσει την συμμετοχή στελεχών.

Άλλωστε το κλίμα αυτο είχε συναντήσει ο πρόεδρος της ΝΔ και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στους νομούς Πέλλας και Πιερίας, με τον ίδιο να οριοθετεί τη θέση της ΝΔ με βάση το Βουκουρέστι, μιλώντας για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes και άρση των αλυτρωτικών αιτημάτων της πΓΔΜ μέσω διμερών συμφωνιών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ήδη αρκετά γαλάζια στελέχη έχουν διατυπώσει την πρόθεση τους να δώσουν το παρών στο μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνεται την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, με τελευταίο τον βουλευτή Κώστα Τζαβάρα που εκλέγεται στην... Ηλεία.

Στο γαλάζιο παζλ του ονοματολογικού ήρθαν να προστεθούν και οι διαδοχικές συναντήσεις που είχαν οι δυο πρώην Πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς με εκπροσώπους Πανμακεδονικών Οργανώσεων, με αρκετούς να εκτιμούν ότι σε αυτές τις επαφές έθεσαν ακόμα πιο ψηλά τον πήχυ των κόκκινων γραμμών της ΝΔ.

Ιδιαίτερα δε μετά και τα όσα είπαν οι εκπρόσωποι της ομογένειας μετά το τετ α τετ που είχαν με τον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας πως είναι ικανοποιημένοι γιατί «η θέση του ήταν ξεκάθαρη», η Ντόρα Μπακογιάννη σχολίασε με νόημα για το αν ο πρώην πρωθυπουργός στέλνει έμμεσα μηνύματα: «Εγώ δεν ξέρω πλάγια μηνύματα ανθρώπων και υπεύθυνων πολιτικών, ξέρω σοβαρά μηνύματα και επώνυμα μηνύματα. Ούτε ένας υπεύθυνος άνθρωπος μιλάει μέσω τρίτων. Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη της ΝΔ, η άποψη της ΝΔ ήταν κατά τρόπο ενιαίο αποδεκτή».