Τρεις τρόποι για να αποβάλλουμε τις ανεπιθύμητες μυρωδιές από την χύτρα ταχύτητας

Το μυστικό κρύβεται στο καπάκι.
Portland Press Herald via Getty Images

Δεν είναι η πρώτη φορά που μαγειρεύουμε στην χύτρα ταχύτητος και παρά το καλό πλύσιμο που κάναμε, η ανεπιθήμητη μυρωδιά παραμένει εγκλωβισμένη, χωρίς να δείχνει ίχνος καλής διάθεσης να αποχωρήσει - εξαφανιστεί.

Ο «ένοχος» στην όλη υπόθεση είναι το στεγανοποιητικό δαχτυλίδι από σιλικόνη που βρίσκεται περιμετρικά στο καπάκι και εγγυάται το ερμητικό κλείσιμο, μην επιτρέποντας στον ατμό ή τα υγρά να διαφύγουν κατά τον βρασμό.

Nancy Koziol

Υπάρχουν τρεις λόγοι που το δαχτυλίδι στεγανοποίησης μυρίζει. Πρώτον, είναι πορώδες. Αυτό σημαίνει ότι όταν μαγειρεύουμε πιάτα με έντονες μυρωδιές, όπως τσίλι, κάρυ ή στιφάδο, μικροσκοπικά σωματίδια εισέρχονται στους πόρους, αφήνοντας μια έντονη «ανάμνηση» από το φαγητό που μαγειρέψαμε.

Ένας δεύτερος λόγος είναι σε περίπτωση που το δαχτυλίδι έχει αρχίσει να χάνει την ελαστικότητα του και παρουσιάζει σημάδια χαλάρωσης, το φαγητό που παγιδεύεται μεταξύ αυτού και το καπάκι θα τροφοδοτήσει την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Αυτοί με την σειρά τους αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται, με αποτέλεσμα η μυρωδιά να γίνεται πιο έντονη.

Και τρίτον, κατά την διάρκεια του μαγειρέματος υπολείμματα φαγητού και ατμού συσσωρεύονται στο δαχτυλίδι.

Όποιος και να είναι ο λόγος, οι τρόποι καθαρισμού είναι εύκολοι προκειμένου να διατηρήσουμε την χύτρα άοσμη.

Πώς να καθαρίσουμε το δαχτυλίδι στεγανοποίησης σε καθημερινή βάση

Ο ευκολότερος τρόπος για να αποφύγουμε τις οσμές είναι να αφαιρούμε και να καθαρίζουμε το δαχτυλίδι ανά τακτά χρονικά διαστήματα, «Συνιστούμε τον καθαρισμό του μαζί με το καπάκι μετά από κάθε χρήση», λέει η αντιπρόεδρος μάρκετινγκ των Instant Brands, Τρέισι Φάντεν. Στην συνέχεια φροντίζουμε να στεγνώσει καλά πριν το επανατοποθετήσουμε».

Η σεφ Μίριαμ Σα από την Νέα Υόρκη, η οποία χρησιμοποιεί τακτικά την χύτρα ταχύτητος όταν μαγειρεύει στο σπίτι, είπε ότι, «δεν κάνω πολλά εκτός από το να το βγάλω και να το πλύνω με σαπούνι και νερό. Το στεγνώνω με ένα καθαρό πανί και το τοποθετώ πάλι στο καπάκι».

Είναι πολύ σημαντικό να στεγνώσει καλά, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν βακτήρια. «Σίγουροι τρόποι είναι η κατάψυξη ή ο ήλιος», μας εξηγεί η Τρέισι Φάντεν.

Πως να να καθαρίσουμε το δαχτυλίδι στεγανοποίησης μετά από μακρά χρήση

Χρησιμοποιούμε το πλυντήριο πιάτων, τοποθετώντας το στο πάνω ράφι.

Άλλος τρόπος είναι να προσθέσουμε δύο κούπες ξύδι στην χύτρα και να την βάλουμε σε λειτουργία για δύο λεπτά. Στην συνέχεια αφαιρούμε το δαχτυλίδι και το αφήνουμε να στεγνώσει.

Οι τρόποι καθαρισμού που προτείνουν οι κατασκευαστές

Ψήνουμε στο φούρνο το δαχτυλίδι πάνω σε ταψί στους 120 βαθμούς για 20 με 30 λεπτά. Επίσης χρησιμοποιούμε το πλυντήριο πιάτων. Επειδή η σιλικόνη μπορεί να αντέξει την θερμότητα, είναι απολύτως ασφαλές, «και η υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται στο πλυντήριο πιάτων βοηθά να ανοίξουν οι πόροι της σιλικόνης και να αφαιρεθούν οι οσμές», λέει η Τρέισι Φάντεν. Η ίδια είναι λάτρης της μεθόδου με τον ατμό και συστήνει να προσθέσουμε φέτες από λεμόνι στο ξύδι.

Τέλος, άλλη μια πρόταση των κατασκευαστών είναι να διατηρούμε ένα δεύτερο δαχτυλίδι στην κουζίνα μας, που χρησιμοποιούμε όταν μαγειρεύουμε φαγητά με ιδιαίτερα έντονες μυρωδιές, όπως κάρυ, αποφεύγοντας έτσι την ανάμειξη οσμών.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα
Προτείνετε μια διόρθωση