Τρισδιάστατος εκτυπωτής δημιουργεί ξανά τον Λέοντα της Μοσούλης που κατέστρεψε ο ISIS

Μία πρώτη, έστω μικρή νίκη, στον αγώνα για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από τον πόλεμο.
ASSOCIATED PRESS

Τρισδιάστατος εκτυπωτής δημιούργησε μικρών διαστάσεων ρέπλικα του περίφημου αρχαίου γλυπτού Λέοντα της Μοσούλης, το οποίο κατέστρεψαν με απίστευτο μένος οι μαχητές του ISIS όταν εισέβαλαν στο Μουσείο της πόλης το 2014.

Ο σχεδιασμός του αντιγράφου βασίστηκε σε παλιές φωτογραφίες του ηλικίας 3.000 ετών γλυπτού, και θεωρείται μία πρώτη, έστω μικρή νίκη, στον αγώνα για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από τον πόλεμο.

Η ρέπλικα του γλυπτού από την αρχαία Ασσυριακή πόλη Νιμρούντ (σημερινό Ιράκ), που έχει το μέγεθος φραντζόλας ψωμιού και εκτυπώθηκε στο πλαίσιο project της Google -σημειώνεται ότι το πρωτότυπο ήταν κολοσσιαίων διαστάσεων- παρουσιάζεται σε έκθεση στο Αυτοκρατορικό Πολεμικό Μουσείο του Λονδίνου που εγκαινιάστηκε στις 5 Ιουλίου.

«Η καταστροφή του πολιτισμού είναι μια κατά κάποιον τρόπο αποδεκτή παράπλευρη συνέπεια του πολέμου. Ένας από τους πολλούς λόγους που καταστρέφει κάποιος τον πολιτισμό είναι και για να στείλει ένα μήνυμα: Είμαστε οι νικητές. Έχουμε δύναμη επάνω σας» ανέφερε η επιμελήτρια του Αυτοκρατορικού Πολεμικού Μουσείου, Πάρις Άγκαρ.

Η έκθεση καλύπτει έναν αιώνα, από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την καταστροφή, από τους Γερμανούς, του Πανεπιστημίου και της βιβλιοθήκης της Λουβέν στο Βέλγιο, μέχρι το βομβαρδισμό της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης του Σαράγιεβο, το 1992, κατά η διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία.

Δημοφιλή