ΔΙΕΘΝΕΣ
13/03/2019 21:30 EET

Ο Τραμπ απαγόρευσε τις πτήσεις των Boeing 737 Max

Τα αεροσκάφη καθηλώνονται και στις ΗΠΑ.

JIM WATSON via Getty Images

Mία ημέρα μετά το τηλεφώνημα του επικεφαλής της Βoeing, ο Τραμπ ανακοίνωσε την καθήλωση των Max 8 το βράδυ της Τετάρτης.  Λίγες ώρες μετά την αναστολή των πτήσεων στον Καναδά, τα αεροσκάφη της Βoeing καθηλώνονται και στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναίρεσε την προηγούμενη απόφαση των ρυθμιστικών αρχών της χώρας, που είχαν αποφανθεί πως οι πτήσεις των συγκεκριμένων αεροσκαφών μπορούσαν να συνεχιστούν κανονικά παρά τις δύο πολύνεκρες τραγωδίες σε Αιθιοπία και Ινδονησία, τους 5 τελευταίους μήνες.

Ο Τραμπ δήλωσε πως νέες πληροφορίες σχετικά με τη συντριβή του Air Boeing 737 Max 8 των αιθιοπικών αερογραμμών οδήγησαν τη διοίκησή του να διατάξει την άμεση γείωση τους στο αμερικανικό έδαφος.

«Είναι ένα τρομερό, τρομερό πράγμα» σημείωσε για το θέμα των αεροσκαφών. Και συμπλήρωσε: «Η Boeing είναι μια απίστευτη εταιρεία. Δουλεύουν πολύ σκληρά τώρα για βρουν απαντήσεις αλλά μέχρι να το κάνουν, τα αεροσκάφη είναι γειωμένα».

Απαγορευτικό και από Καναδά

Ανάλογη απόφαση είχαν λάβει νωρίτερα και οι καναδικές Αρχές. Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι κλείνει τον εναέριο χώρο του για τα αεροσκάφη Boeing 737 Max 8, μετά και από τη σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA).

Ο υπουργός Μεταφορών της χώρας, Μαρκ Γκαρνό, υπογράμμισε πως από τα πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα παρακολούθησης μέσω δορυφόρου προκύπτουν ομοιότητες μεταξύ της συντριβής στην Αιθιοπία και αυτή στην Ινδονησία τον περασμένο Οκτώβριο. Σε αμφότερες τις τραγωδίες, είπε, παρατηρούνται παρόμοιες ”κάθετες διακυμάνσεις” και ”ταλαντώσεις” στην διαδρομή του αεριωθούμενου κατά την απογείωση.

(με πληροφορίες από New York Times, CNN)