Τσαβούσογλου: Η συμφωνία Ελλάδας- Ιταλίας δεν μας ανησυχεί. Αθήνα: Χαιρόμαστε που αναγνωρίζετε ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ

Ελληνικές διπλωματικές πηγές σχολίασαν τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού, κάνοντας λόγο για επιλεκτική ανάγνωση του Διεθνούς Δικαίου.
Anadolu Agency via Getty Images

Η συμφωνία Ελλάδας- Ιταλίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας δεν προβληματίζει την Τουρκία, καθώς δεν αφορά στην ανατολική Μεσόγειο ή το Αιγαίο, όπου η Τουρκία έχει ακτές, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ισχυριζόμενος πως πρόκειται για μια συμφωνία που «αποδεικνύει την εγκυρότητα των θέσεων της Τουρκίας σε τέτοιες θαλάσσιες συμφωνίες». Επίσης ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα απαιτεί όλα τα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες να αντιμετωπίζονται όπως η ηπειρωτική χώρα, μα δέχτηκε το τουρκικό επιχείρημα στη συμφωνία της με την Ιταλία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Daily Sabah, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της Αγίας Σοφίας, δηλώνοντας στο NTV πως δεν είναι διεθνές ζήτημα, μα θέμα εθνικής κυριαρχίας για την Τουρκία και ότι η Τουρκία θα λάβει την τελική απόφαση για στο status της Αγίας Σοφίας- το αν θα μετατραπεί σε τζαμί ή αν θα παραμείνει μουσείο. Επίσης, ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα «είναι μια από τις τελευταίες χώρες που θα έπρεπε να κάνουν κήρυγμα στον κόσμο για δικαιώματα μειονοτήτων, καθώς είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη χωρίς τζαμί στην πρωτεύουσά της και έχει απαγορεύσει στις θρησκευτικές αρχές της μειονότητας της Δυτικής Θράκης να κάνουν τις προσευχές της Παρασκευής».

Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως «χαιρόμαστε που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκφράζει την ικανοποίησή του για την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, διότι αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μεταβάλλει τη μέχρι σήμερα στάση της και έρχεται σε αντίθεση με την υιοθέτηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου».

«Βεβαίως, συνεχίζει να έχει μια τάση επιλεκτικής ανάγνωσης του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά θα τον συμβουλεύαμε να βλέπει το δάσος και όχι το δέντρο. Όσον αφορά την ουσία πάντως της Συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας και τις ανακρίβειες που επικαλείται ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, θα ήταν σκόπιμο να έχει ως πηγή πληροφόρησης το ίδιο το κείμενο της συμφωνίας» πρόσθεσαν οι εν λόγω πηγές.

Δημοφιλή