ΔΙΕΘΝΕΣ
16/08/2020 22:13 EEST | Updated 16/08/2020 22:19 EEST

Τσαβούσογλου σε Πομπέο: Προκλητικά βήματα από την ελληνική πλευρά

Μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο ζήτησε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Anadolu Agency via Getty Images

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, συναντήθηκε την Κυριακή με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο Σάντο Ντομίνγκο, στη Δομινικανή Δημοκρατία, όπως έγινε γνωστό από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον αναπληρωτή εκπρόσωπο τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Κέιλ Μπράουν, οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ αυτών την επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, τόνισε ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της, καθώς και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων ενάντια -όπως είπε- «στα προκλητικά βήματα της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Νωρίτερα, ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε ζητήσει από την Αγκυρα να σταματήσει να πυροδοτεί περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή τη νέα Navtex που εξέδωσε για γεωτρήσεις σε θαλάσσια ζώνη που έχει οριοθετηθεί από την Κύπρο και την Αίγυπτο.

Ειδικότερα η ανακοίνωση του Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε:

«Η σημερινή ανακοίνωση από την Τουρκία για νέες γεωτρήσεις από το Γιαβούζ σε θαλάσσια ζώνη που έχει οριοθετηθεί από την Κύπρο και την Αίγυπτο πυροδοτεί δυστυχώς περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτή η δράση έρχεται σε αντίθεση και υπονομεύει τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων και για άμεση αποκλιμάκωση, η οποία είναι ο μόνος δρόμος προς τη σταθερότητα και τις μόνιμες λύσεις, όπως επανέλαβαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή.

Καλώ τις τουρκικές αρχές να τερματίσουν αμέσως αυτές τις δραστηριότητες και να δεσμευτούν πλήρως και με καλή πίστη σε έναν ευρύ διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)