Τσιόδρας: Οι ΠΑΕ έχουν μεγάλη ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στα γήπεδα - Είναι συμμορίες όχι φίλαθλοι

Υπάρχουν κάποιες ομάδες στο ποδόσφαιρο που λειτουργούν πολύ οργανωμένα ως συμμορίες».
.
.
Eurokinissi

Την άποψη ότι οι ΠΑΕ θα πρέπει να αναλάβουν το μεγαλύτερο ρόλο στο ζήτημα της αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, εξέφρασε ο Δημήτρης Τσιόδρας, Διευθυντής του Γρ. Τύπου του Πρωθυπουργού.

Αναφερόμενος στα μέτρα που θα ανακοινθούν σήμερα. μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, τόνισε στην ΕΡΤ ότι «θα πρέπει να εξεταστεί το κατά πόσο τηρούνται τα μέτρα που υπάρχουν ήδη» λέγοντας ότι «χρειάζονται και πρόσθετα μέτρα».

«Υπεύθυνες για να εφαρμοστούν τα μέτρα είναι οι ΠΑΕ. Σαφέστατα θα αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο και πρέπει να αναλάβουν, όπως πρέπει να φροντίζουν για την ασφάλεια αυτών που μπαίνουν στο γήπεδο».

«Δεν πρόκειται εγώ να κάνω τις ανακοινώσεις, θα γίνουν το μεσημέρι. Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι το εξής ότι έχουμε ένα τραγικό γεγονός. Ένας άνθρωπος 31 ετών να χαροπαλεύει από το χέρι ενός παιδιού 18 χρονών, όπως τουλάχιστον ο ίδιος έχει ομολογήσει.

Ποιοι είναι οι καθοδηγητές;

Επίσης έχει πει ότι υπήρχε κάποιος καθοδηγητής ή καθοδηγητές στην όλη υπόθεση ότι την φωτοβολίδα του την έδωσε κάποιος. Αυτό δεν έχει να κάνει με αθλητική βία, αυτό παραπέμπει σε συμμορία. Είναι απολύτως σαφές. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το παρατηρούμε. Το είχαμε δει και στις δύο δολοφονίες που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα, που δεν είχαν γίνει εντός αθλητικών χώρων, είχαν γίνει εκτός, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες ομάδες οι οποίες λειτουργούν πολύ πολύ οργανωμένα, λειτουργούν ως συμμορίες».

Όπως τόνισε ο κ. Τσιόρδας, το ερώτημα είναι ποιοι είναι οι καθοδηγητές και πώς χρηματοδοτούνται αυτές οι ομάδες. Γιατί όπως λέει ο 18χρονος, τις φωτοβολίδες και όλα αυτά τα είχαν κάποιοι έξω από το γήπεδο και τους τα έδωσαν.

«Επειδή γίνεται έλεγχος από την αστυνομία για να μπει κάποιος στο γήπεδο, τα κράτησαν έξω από το χώρο και τους κάλεσαν να βγουν έξω να τα πάρουν και να συγκρουστούν με την αστυνομία. Όλο αυτό λοιπόν παραπέμπει αλλού και δεν έχει σχέση με τον αθλητισμό. Επίσης, είναι υπόθεση της αστυνομίας προφανώς και της δικαιοσύνης, προκειμένου να δούμε τι γίνεται με αυτές τις συμμορίες.

Οι ΠΑΕ έχουν ευθύνες

Από εκεί και πέρα υπάρχει μεγάλη ευθύνη και στις ΠΑΕ για τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένα τα γήπεδα και για τις συνθήκες ασφαλείας που υπάρχουν εκεί, αλλά και το πόσο με δηλώσεις που γίνονται κατά καιρούς τροφοδοτείται αυτό το κλίμα αντιπαράθεσης, βίας κλπ. Εδώ πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Σε ερώτηση για τα μέτρα που αποφασίστηκαν μετά την δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη στη Ν. Φιλαδέλφεια ο κ. Δημήτρης Τσιόδρας ανέφερε ότι «δεν πέρασαν μήνες και άρα σημαίνει ότι θα πρέπει τα μέτρα τα οποία είχαν ανακοινωθεί τότε να δούμε κατά πόσο έχουν εφαρμοστεί, γιατί αλλού έχουν εφαρμοστεί, αλλού δεν έχουν εφαρμοστεί και δεύτερον φαίνεται ότι χρειάζονται και πρόσθετα μέτρα».

Όσο για το ποιοι εφαρμόζουν τα μέτρα είπε ότι «Είναι υπεύθυνες οι ΠΑΕ σε μεγάλο βαθμό προκειμένου να εφαρμοστούν. Από εκεί και πέρα βεβαίως υπάρχει η επιτήρηση της πολιτείας, ο ρόλος της αστυνομίας. Όλα αυτά λοιπόν είναι αλληλένδετα».

«Η ιστορία είναι ότι θα πρέπει επί της ουσίας να δούμε πως δεν θα δρουν στο χώρο κυρίως του ποδοσφαίρου, όχι τόσο των άλλων αθλημάτων ομάδες οι οποίες λειτουργούν εν είδει συμμορίας και δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό και με το μεγάλο κομμάτι των φιλάθλων που πηγαίνει στο γήπεδο προκειμένου να δει μπάλα και όχι να κάνει αυτά τα οποία είδαμε τώρα. Να επιτεθεί δηλαδή στην αστυνομία, να έχει φωτοβολίδες, να επιτεθεί σε άλλους φιλάθλους, να έχει μαχαίρια, να έχει ρόπαλα, να έχει όλο αυτόν τον εξοπλισμό» ανέφερε στη συνέχεια.

Δεν μπορεί η αστυνομία να έχει την ευθύνη της ασφάλειας

Όσο για τη σημερινή κινητοποίηση όπου ζητούν οι αστυνομικοί από όλη την Ελλάδα να μην είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των γηπέδων, απάντησε: «Το να μην έχει η αστυνομία ευθύνη για την ασφάλεια των γηπέδων, να υπάρχουν κάποιοι χώροι στους οποίους από τους οποίους βγαίνει έξω η αστυνομία, δε νομίζω ότι μπορεί να γίνει. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Σαφέστατα πρέπει να αναλάβουν περισσότερο μεγαλύτερο ρόλο οι ΠΑΕ. Γιατί τα γήπεδα ανήκουν σε συγκεκριμένες ΠΑΕ, έχουν την ευθύνη συγκεκριμένης αθλητικής διοργάνωσης. Ως εκ τούτου, από τη στιγμή που άλλος πληρώνει εισιτήριο, θα πρέπει η ΠΑΕ, η επιχείρηση δηλαδή να φροντίσει και για την ασφάλεια αυτών που μπαίνουν στο γήπεδο. Σαφέστατα θα αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο σε αυτή την υπόθεση» ξεκαθάρισε.

Στο ποδόσφαιρο εντοπίζεται το πρόβλημα

«Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή υπάρχει σε κάποιες οργανωμένες ομάδες οι οποίες λειτουργούν στο πλαίσιο του ποδοσφαίρου. Δεν λειτουργούν ούτε στο χόκεϊ ούτε στο πόλο. Εκεί εντοπίζονται οι οργανωμένες ομάδες, οι οποίες διαρκώς δημιουργούν επεισόδια.

Και το λέω και πάλι γιατί είναι ευθύνη όχι μόνο της αστυνομίας. Είναι ευθύνη μεγάλη. Μεγαλύτερη από αυτή που έχουν αναλάβει σήμερα, προκειμένου αυτό το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί.

Θέλουμε ήρεμα νερά στο Αιγαίο

Για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα είπε ότι «σαφέστατα υπάρχει επικοινωνία σε ανώτατο επίπεδο και από τις δύο πλευρές».

Ο κ. Τσιόδρας μίλησε για θετική ατζέντα ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε αφελείς. Οι μεγάλες διαφωνίες εξακολουθούν να υπάρχουν και εκφράζονται σε κάθε επίπεδο. Δεν σημαίνει όμως ότι οι διαφωνίες θα πρέπει κάθε φορά να οδηγούν σε κρίσεις και να είμαστε διαρκώς στο κόκκινο».

Θέλουμε να έχουμε ήρεμα νερά και να μην οδηγούμαστε σε κρίσεις, ανέφερε, και σε δεύτερη φάση να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στα μεγάλα θέματα δηλαδή σε οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

«Είναι μία διαδικασία που θέλει χρόνο και κλίμα εμπιστοσύνης που μέχρι τώρα δεν υπήρχε. Δεν έχει υπάρξει υποχώρηση στις θέσεις της Ελλάδας, ξεκαθάρισε.

Πηγή: ΕΡΤ

Δημοφιλή