ΠΟΛΙΤΙΚΗ
02/04/2019 19:03 EEST | Updated 02/04/2019 20:59 EEST

Τσίπρας: «Ανοίγουμε την πόρτα της οικονομικής συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία»

Μεγάλο ενδιαφέρον για το 1ο επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονιάς.

Facebook/Alexis Tsipras

 «Με τον φίλο, Ζόραν Ζάεφ, δεν πιστεύαμε πριν από έναν χρόνο ότι μπορούσαμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», «αποδείξαμε ότι τα Βαλκάνια δεν είναι μια περιοχή που παράγει μόνο αδιέξοδα. Αρκεί να υπάρχει από κοινού βούληση και αποφασιστικότητα για αμοιβαία επωφελείς λύσεις, που επουλώνουν πληγές του παρελθόντος και ανοίγουν έναν κοινό δρόμο σε ένα κοινό μέλλον αισιοδοξίας» τόνισε το απόγευμα της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τον χαιρετισμό του στο 1ο επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονιάς, στα Σκόπια.

«Στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, ανοίγουμε διάπλατα την πόρτα της οικονομικής συνεργασίας των χωρών μας. Ανοίγουμε τον δρόμο για ένα μέλλον συνανάπτυξης και φιλοδοξούμε αυτός ο δρόμος να αποτελέσει οδηγό για την επίλυση και άλλων κρίσεων», ανέφερε νωρίτερα στην ανάρτησή του στο Facebook.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε εντυπωσιασμένος για το μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον που καταγράφεται, προσθέτοντας ότι αυτό επιβεβαιώνει τη δίψα που υπήρχε στις δύο χώρες «να έρθουμε πιο κοντά, η μια να βοηθήσει την άλλη, να αξιοποιήσει η μια τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της άλλης». 

Τόνισε επίσης, ότι χρειάστηκε πολλή δουλειά να φτάσουμε εδώ, να καταρρίψουμε εθνικισμούς και πατριοδοκαπηλείες και να καταλήξουμε σε μια πατριωτική συμφωνία και για τις δύο πλευρές, γιατί έχει οφέλη και για τις δύο πλευρές.

«Σε ότι αφορά το θέμα των εμπορικών oνομασιών, σημάτων, και επωνυμιών, που ενδιαφέρει τις δύο χώρες και απασχολεί τους επιχειρηματίες μας, συμφωνήσαμε σήμερα, με τον Πρωθυπουργό, κ. Ζάεφ, να ενεργοποιήσουμε τη διάταξη του άρθρου 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών, που προβλέπει τη σύσταση, εντός του 2019, μιας διεθνούς ομάδας ειδικών, με εκπροσώπους από τα δύο κράτη ώστε να διευθετήσουμε τα συγκεκριμένα ζητήματα αυτά που δημιουργούν εδώ και πολλά χρόνια, πολύ πριν την υπογραφή της Συμφωνίας, σύγχυση σε επιχειρηματίες και στο καταναλωτικό κοινό διεθνώς» υπογράμμισε.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «χωρίς καθυστέρηση λοιπόν, και, κατ′ επιταγήν της συμφωνίας, βρισκόμαστε εδώ για να προωθήσουμε:

 • Την αποφυγή διπλής φορολόγησης η οποία αποτελούσε τροχοπέδη για τη μέχρι τώρα εμπορική κίνηση.

 • Την τελωνειακή συνεργασία για την διευκόλυση των εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες, αν διευκολυνθούν, θα ενισχυθούν περαιτέρω.

 • Το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της Βόρειας Μακεδονίας, όπως και του μνημονίου μεταξύ των κεντρικών αγορών των δύο χωρών, που θα προωθήσουν επεκτάσεις επενδύσεων και πρόσθετη τόνωση στις κοινές εμπορικές σχέσεις.

 • Τον κομβικό ρόλο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και τη διασύνδεση αυτού με το λιμάνι του Πειραιά για τη διέξοδο προς τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης από την Ελλάδα και μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.

 • Τη σιδηροδρομική διασύνδεση Πειραιά - Θεσσαλονίκης - Σκοπίων - Βελιγραδίου, ενός σύγχρονου και γρήγορου τραίνου, που θα μεταφέρει εμπορεύματα αλλά και πολίτες, ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή που πολύ σύντομα θα υπογράψουμε σε τριμερές επίπεδο ανάμεσα στην Ελλάδα-Βόρεια Μακεδονία και Σερβία.

 • Τον εκμοντερνισμό του ελέγχου συνόρων και τη δημιουργία περισσοτέρων συνοριακών σταθμών για τη διευκόλυνση και την επαύξηση των ήδη αυξημένων τουριστικών και εμπορικών ροών.

 • Μια σειρά πρωτοβουλίες παροχής know how και διασυνδεσιμότητας στην καινοτομία.

 • Περαιτέρω συνεργασία των αρμόδιων αρχών, για τη διευκόλυνση των πτήσεων και των οδικών μεταφορών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι μια χώρα που και με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί δείχνει ότι είναι πρόθυμη και αποφασιμένη να βαδίσει στον δρόμο της ευρωπαϊκής προοπτικής.

Η Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια της Βόρειας Μακεδονίας στον δρόμο προς την ευρωπαϊκή της προοπτική θα σταθεί αρωγός και σύμμαχος, είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα πρέπει να ανταμειφθεί, τόνισε.

Ζάεφ: Σημαντική ημέρα για τις επόμενες γενιές

Η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή και θα είναι ξεχωριστή για τις επόμενες γενιές, τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Οπως είπε, ο ίδιος και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, προχώρησαν στη Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος και ζήτησε από τους επιχειρηματίες να αναλογιστούν πώς είναι σήμερα τα πράγματα και πώς θα μπορούσαν να είναι, καθώς και να εργαστούν για να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται.

Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται επισήμως τη χώρα του μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της και σημείωσε πως μια φορά κάθε χρόνο θα πραγματοποιούνται διακυβερνητικές σύνοδοι Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας.

«Ανοίξαμε ένα παράθυρο για το μέλλον που πραγματικά είχε παραμεληθεί», είπε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, για την εξέλιξη των σχέσεων με την Ελλάδα, ύστερα από την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Η Βόρεια Μακεδονία απέκτησε έναν πιστό φίλο στο θέμα της ένταξης της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ελλάδα έχει επιβληθεί ως ώριμος περιφερειακός παράγοντας και πολιτικός και οικονομικός ηγέτης», συμπλήρωσε.

Eναρξη στρατηγικής συνεργασίας

Την έναρξή μιας στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας σηματοδοτεί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η  πρώτη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στα Σκόπια, μετά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

«Επομένως δεν μιλάμε απλά για την πρώτη επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια του Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά μιλάμε για την πρώτη επίσκεψη που συνοδεύεται από την καθιέρωση μιας στρατηγικής συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Άρα, η Ελλάδα αποκτά έναν άλλον ακόμα στρατηγικό σύμμαχο στην περιοχή και γι′ αυτό μίλησε ο κ. Τσίπρας για μακρόπνοη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών», επισημαίνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Επίσης, με την καθιέρωση σχέσεων όλων των υπουργείων μεταξύ τους (σήμερα ήταν δέκα υπουργοί από κάθε χώρα, ενώ θα ακολουθήσουν επισκέψεις και συναντήσεις και άλλων υπουργών) αποκτούν άμεση επαφή τα υπουργεία μεταξύ τους κι αυτό βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο της Συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζουν.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, σημειώνουν οι διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα επίπεδα ελέγχου και παρακολούθησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως για παράδειγμα:

 • Στην επιτροπή που συμμετέχει ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης για τα σχολικά βιβλία και τους χάρτες. Εκεί συμφωνήθηκε να μην αναδεικνύουν οι χάρτες στοιχεία αλυτρωτισμού και να αλλάξουν οι αναφορές στην Αρχαία Μακεδονία, ώστε να εντάσσονται στο κεφάλαιο Αρχαία Ελλάδα.

 • Στην επιτροπή για τα εμπορικά σήματα η οποία καθιερώνεται από τα μέσα του Μαΐου.

 • Στην Κοινή Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων στην οποία από την ελληνική πλευρά είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης.

Για την παρακολούθηση της υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών υπάρχει δομή στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στη θέση του Γραφείου Σύνδεσης στη Βόρεια Μακεδονία ιδρύεται ελληνική πρεσβεία, η οποία θα ενισχυθεί με τρεις διπλωμάτες επιπλέον.

Ο Eλληνας πρωθυπουργός επισήμανε πόσο θετικό είναι το ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφεραν να αλλάξουν πράγματα και που μπορεί να υπάρχει παρέμβαση.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στις διαφημίσεις, στην προβολή των προϊόντων και του τουρισμού της Βόρειας Μακεδονίας, ώστε όταν αναφέρεται στη χώρα η τοποθεσία να είναι η Βόρεια Μακεδονία. Αυτό είναι και υποχρέωση με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Ζάεφ απάντησε θετικά στον κ. Τσίπρα και δεσμεύτηκε ότι στο ζήτημα της γενικότερης διαφήμισης προϊόντων θα γίνουν διορθώσεις, ώστε η τοποθεσία προέλευσης να είναι η Βόρεια Μακεδονία.

Αφορμή για αυτή την παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού στάθηκαν τα όσα έγιναν στην Έκθεση του Βερολίνου και τα όσα είπαν Έλληνες επιχειρηματίες στη συνάντηση που είχαν με τον κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, όπου έθεσαν διάφορα ζητήματα, όπως αυτό με τα κρασιά.

Το επίμαχο ζήτημα αυτή την περίοδο για την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας είναι η εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο κ. Τσίπρας εκφράζει σε κάθε περίπτωση την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας.

Ιδρύονται πρεσβείες

Στον διπλωματικό τομέα, ιδρύονται πρεσβείες προς αντικατάσταση των Γραφείων Συνδέσμου.

Πριν λίγους μήνες η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που επικύρωσε το Πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και σήμερα υπογράφεται Μνημόνιο Συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας, επισήμανε. Ενα πλαίσιο, όπως είπε ο Αλ.Τσίπρας, που θα επιτρέψει τον εντατικό συντονισμό της γειτονικής χώρας σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας, αλλά και μετά την ένταξη, καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Με τον Ζόραν Ζάεφ ο Αλέξης Τσίπρας είχε μια εις βάθος συζήτηση για το πώς θα οικοδομήσουν τη συνεργασία τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο. Στο πλαίσιο

 • της τετραμερούς που έχουμε προωθήσει με τη Βουλγαρία και την Αλβανία,

 • του σχήματος συνεργασίας με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία,όπου και εκεί η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο

 • των κινεζικών πρωτοβουλιών 1+16 και One Belt One Road, αλλά και

 • της Διαδικασίας του Βερολίνου, δηλαδή της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

 • των εξαιρετικά σημαντικών αμερικανικών πρωτοβουλιών για την περιοχή, στον επιχειρηματικό και ενεργειακό τομέα, που είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πέρυσι κατά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα.

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τον Ζόραν Ζάεφ ότι η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός και σύμμαχος της Βόρειας Μακεδονίας στην προσπάθεια της να προχωρήσεις στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να ενταχθεί στην ΕΕ. «Πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο αυτή η προσπάθεια και πιστεύω ότι θα τα καταφέρετε. Εμείς θα στηρίξουμε την ενταξιακή σας πορεία», είπε.

Οικονομία

Το κύριο «πιάτο» στη σημερινή πρώτη συνάντηση τους, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι η οικονομία. Επισήμανε ότι η κυβερνητική αποστολή συνοδεύεται από επιχειρηματική αποστολή σχεδόν πάνω από 140 επιχειρηματιών που συμμετέχουν στο επιχειρηματικό φόρουμ. Συστήνεται η Συντονιστική Επιτροπή για την Οικονομική Συνεργασία και προχωρούν στην υιοθέτηση ενός συμβατικού πλαισίου οικονομικών σχέσεων -π.χ. για την προστασία επενδύσεων ή την αποφυγή διπλής φορολογίας- που ήταν σημαντικό εμπόδιο στο παρελθόν. Συζήτησαν επίσης για την αξιοποίηση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, ύψους σχεδόν 200 εκατομμυρίων, για την επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Μακεδονία και τα Δυτικά Βαλκάνια γενικότερα.

Παράλληλα, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διάνοιξη της δεύτερης, μέσα σε λίγους μήνες συνοριακής διόδου (μετά από αυτή στις Πρέσπες) η οποία θα ενισχύσει το εμπόριο, τις τουριστικές ροές στην Ελλάδα και κυρίως τις επαφές ανάμεσα στους δύο λαούς.

Χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικά ότι πέρα από το ΑΣΣ υπάρχει και έναν συμβούλιο που θα παρακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις σε επίπεδο ΥΠΕΞ και μια ειδικότερη επιτροπή μεταξύ των Υπουργείων Οικονομίας που θα συντρέχει τις επιχειρηματικές προσπάθειες.

Αμυντική Συνεργασία

Στον αμυντικό τομέα, η υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μεταξύ των δύο υπουργών Άμυνας «αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της χώρας μας να συμβάλει στην οικοδόμηση των αμυντικών δυνατοτήτων της Βόρειας Μακεδονίας, στη μεταφορά τεχνογνωσίας και στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με τις δομές και διαδικασίες του ΝΑΤΟ». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει σημαντικούς και κρίσιμους τομείς, μεταξύ των οποίων, εκπαίδευση, αμυντική βιομηχανία και τεχνολογία, κυβερνο-άμυνα, στρατιωτικές πληροφορίες καθώς και το air policing, την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε αν αυτή η συνεργασία θα είναι δωρεάν και τι θα μπορούσε να συμβεί εάν στις δυο χώρες αλλάξουν οι κυβερνήσεις μετά τις εκλογές.

«Δεν πρόκειται να έχει κάποιο αντάλλαγμα αυτή η υπηρεσία, και πόσο μάλλον δεν πρόκειται κανείς στο μέλλον να αμφισβητήσει αυτή τη συμφωνία γιατί είναι προς όφελος των χωρών και των λαών μας», απάντησε ο πρωθυπουργός. Σχολίασε δε ότι και ο ίδιος και ο κ. Ζάεφ φιλοδοξούν και σκοπεύουν να κερδίσουν τις εκλογές. Το «αντάλλαγμα», είπε, αυτής της συνεργασίας, «είναι η σταθερότητα στη γειτονιά μας», θέλουμε οι βόρειοι γείτονές μας να είναι χώρος σταθερός, γι΄ αυτό η στρατιωτική συνεργασία είναι κρίσιμος κρίκος. Τόνισε ότι αν η γειτονική χώρα έχει σταθερότητα, ασφάλεια, «τότε μπορούμε κι εμείς να αισθανόμαστε ασφαλείς και για τον λόγο αυτό είναι διατεθειμένη να αναλάβει καθήκοντα εναέριας αστυνόμευσης στην περιοχή Βόρειας Μακεδονίας, η Ελλάδα που είναι χώρα με πολύ ανεπτυγμένη αεροπορική τεχνογνωσία, ίσως από τις ισχυρότερες τής ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Ευρώπης σε αυτόν τον τομέα και έχουμε την ικανότητα να στηρίξουμε τη Βόρεια Μακεδονία στην προσπάθεια της να εξασφαλίσει σταθερότητα και ασφάλεια». Σημείωσε ότι πρόκειται για συμφωνία «που αποδεικνύει την ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης που θέλουμε να οικοδομήσουμε».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι σημαντική είναι και η συμφωνία ανάμεσα στις Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας για τη βοήθεια που θα δώσουμε και σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση στελεχών της Βόρειας Μακεδονίας, και την τεχνική βοήθεια μέσω του ραντάρ υψηλής τεχνολογίας που διαθέτουμε στο αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη.

Σχολίασε ότι εδώ και χρόνια κάθε φορά που ταξίδευε με το κυβερνητικό αεροσκάφος προς την Ευρώπη, παρατηρούσε ότι ο πιλότος έκανε μια παράκαμψη για να μην περάσει πάνω από τον εναέριο χώρο της τότε ΠΓΔΜ. «Αυτή η ανοησία σταματάει, όχι μόνο δεν θα κάνουμε παράκαμψης μπορεί να κάνουμε και κάποιες βόλτες να σας χαιρετάμε», προσέθεσε με δόση χιούμορ.

Μεταφορές-υποδομές

Στον τομέα μεταφορών και υποδομών, οι δύο πλευρές αποφάσισαν την αναβάθμιση των οδικών και σιδηροδρομικών διασυνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών. «Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά- Θεσσαλονίκης- Σκοπίων- Βελιγραδίου και τη διασύνδεση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, μέσω της Βόρειας Μακεδονίας».

Ενεργειακά

Οι δύο ηγέτες, συζήτησαν ασφαλώς για τις σημαντικές εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και τις προοπτικές που ανοίγουν για τα Βαλκάνια. «Τονίσαμε το θέμα των ενεργειακών διασυνδέσεων, πετρελαϊκών, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού και ψηφιακής τεχνολογίας, μεταξύ των χωρών μας», είπε.

Τόνισε ότι η προσθήκη στο Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της ΔΕΣΦΑ και MER, οι κρίσιμες συνομιλίες των ΕΛΠΕ για τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων, αλλά και τη μελλοντική συνεργασία, καθώς και οι συνομιλίες ΑΔΜΙΕ-MEPSO για την ηλεκτρική διασύνδεση, «αναδεικνύουν τα πολλά επίπεδα που ανοίγονται για την ενίσχυση της συνεργασίας μας».

Τέλος, συμφώνησαν να συνεργαστούν πιο στενά στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής πολιτικής, με μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στην κυβερνο-ασφάλεια και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς και στην μεταφορά τεχνογνωσίας σε κρίσιμους τομείς υγείας όπως η πρωτοβάθμια φροντίδα.

Σταθερά θεμέλια

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «εδώ οικοδομούμε μια πολυεπίπεδη στρατηγική σχέση με μεγάλες προοπτικές, ωστόσο, για να προχωρήσει αυτή η σχέση πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα εδράζεται σε σταθερά θεμέλια». Αυτά, είπε, περιέχουν το απαραίτητο υλικό: τον αμοιβαίο σεβασμό και τα κοινά συμφέροντα -το κοινό όραμα- για ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία. «Για να γίνουν τα θεμέλια στέρεα και να αντέξουν στο χρόνο», υπογράμμισε, «πρέπει τώρα να δουλέψουμε εντατικά στην ορθή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Επισήμανε ότι στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα σημαντικά βήματα και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε, για να υπογραμμίσει:

«Σήμερα κλείνουν με θετικό τρόπο οι διαβουλεύσεις της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, όσον αφορά τα σχολικά εγχειρίδια, ένα πολύ κρίσιμο θέμα για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών μας γιατί επηρεάζει τον τρόπο που βλέπει ο ένας λαός των άλλον». Επίσης, συνέχισε, «αποφασίζουμε τη σύσταση -ως τα μέσα Μαΐου- της διεθνούς ομάδας ειδικών, με εκπροσώπους από τα δύο κράτη, η οποία προβλέπεται στη συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να διευθετηθούν, με βάση τους διεθνείς και ενωσιακούς κανόνες, τα ζητήματα εμπορικών ονομασιών, σημάτων και επωνυμιών.

Είπε ότι τους τελευταίους μήνες που προχωράμε στην οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης και στην Ελλάδα και στη Βόρεια Μακεδονία βρισκόμαστε μπροστά στο φαινόμενο των fake news, για να σχολιάσει ότι στην Ελλάδα κάποιοι ανακάλυψαν προβλήματα 3 δεκαετιών, τα οποία όμως η Συμφωνία έρχεται να λύσει. «Και είμαι ευτυχής που αποφασίσαμε την ενεργοποίηση αυτής της επιτροπής ώστε να μπορούμε όσο πιο γρήγορα να έχουμε τελειώσει με αυτά τα ζητήματα», τόνισε,

«Πολύ γρήγορα θα φανούν τα θετικά αποτελέσματα»

Ερωτηθείς σχετικά, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος ότι «αρχίζοντας να εφαρμόζουμε τη συμφωνία και καλλιεργώντας ένα πνεύμα εμπιστοσύνης μεταξύ μας αλλά και εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών μας και προχωρώντας σε κινήσεις συντονισμού μέσα από τη συνεργασία και το διάλογο θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε πολύ γρήγορα να φανούν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας». Τόνισε ότι «εμείς δώσαμε μάχη απέναντι στα fake news αλλά ορισμένες φορές η ίδια η ζωή είναι που τα διαψεύδει και τότε γίνεται με τον καλύτερο τρόπο».

Είπε πως «όταν θα καταφέρουμε να αυξήσουμε τις οικονομικές συναλλαγές να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας τόσο στη Βόρεια Μακεδονία όσο και στην Ελλάδα, αυξάνοντας τις τουριστικές ροές, όταν θα έχουμε καταφέρει να προχωρήσουμε πολύ σημαντικά πρότζεκτ διασυνδεσιμότητας, τότε θα αρχίσει να καταλαβαίνει και ο ελληνικός λαός και οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας πόσο μεγάλη ζημιά είχαμε όλα αυτά τα χρόνια που δεν προσπαθούσαμε να καταλάβει ο ένας τον άλλον και να λύσουμε τις διαφορές μας».

Εμπορικά σήματα

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Συμφωνία προβλέπει τον τρόπο που θα τηρείται η εφαρμογή της και μέσα από τον οποίο θα επιλυθούν και ανοικτά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το ζήτημα των εμπορικών σημάτων «που η μεγάλη υποκρισία είναι ότι ζητήματα δεκαετιών τώρα πάνε να λυθούν και ξαφνικά τώρα τα θυμήθηκαν».

Σημείωσε στο ίδιο πλαίσιο ότι και η επιτροπή που συζητά και κατέληξε σε ό,τι αφορά στα εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και αρχαιολογικά θέματα είναι βήμα που οικοδομεί εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών και των λαών μας. Και σε ό,τι αφορά στην άρση, όπως η συμφωνία προβλέπει, οποιωνδήποτε εστιών αλυτρωτισμού, αυτή η επιτροπή και τα βήματα που θα γίνουν θα καταρρίψουν τις όποιες αμφιβολίες των καλοπροαίρετων πολιτών.

Προσέθεσε ότι υπάρχουν και κάποιοι που δεν θα πειστούν ποτέ από επιχειρήματα, ωστόσο θα επωφεληθούν κι εκείνοι. «Έχουμε κάποιους στην Ελλάδα που λένε ότι δεν θέλουν να στηρίξουν τη συμφωνία, αυτοί το παίζουν πολέμιοι της αλλά είχαν δουλειές εδώ στη Βόρεια Μακεδονία για πάρα πολλά χρόνια. Τέτοιους θα έχουμε πάντα, υποκριτές, αλλά εμείς θέλουμε να πείσουμε τους καλοπροαίρετους ανθρώπους και στις δύο πλευρές», σημείωσε.

Σημάνσεις στα μνημεία

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι κι αυτή που προβλέπει η συμφωνία αναφορικά με τα μνημεία που παραπέμπουν στην αρχαία Μακεδονία και προβλέπεται σε ό,τι αφορά στη διαχείριση τους, μεταξύ άλλων, η τοποθέτηση ειδικών σημάνσεων που θα αναφέρουν σαφώς ότι αποτελούν μέρος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Προσέθεσε ότι αυτός είναι παγκόσμιος και οικουμενικός, «εμείς θεωρούμε ότι η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική όταν ανοίγει τα φτερά της, όταν φεύγει από τη λογική της περιχαράκωσης, άρα θεωρούμε ότι αυτά τα μνημεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού είναι μνημεία παγκόσμια, ανήκουν στην οικουμένη» και «θα χαρούμε πολύ όταν θα τοποθετήσετε αυτές τι σημάνσεις που θα αναφέρεται ότι είναι μνημεία με αναφορά στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό».

 

 

Πηγή: ΑΠΕ