ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13/10/2020 12:09 EEST

Τσίπρας για ελληνοτουρκικά: Ποια είναι άραγε η κόκκινη γραμμή για τον κ. Μητσοτάκη;

Πολύωρη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους αρμόδιους τομεάρχες και απόστρατους επιτελικούς αξιωματικούς που ηγήθηκαν των Ενόπλων Δυνάμεων.

Eurokinissi

«Μονόδρομο» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την επέκταση στα 12 των ναυτικών μιλίων, ενώ παράλληλα θέτει και ζήτημα άμεσης θέσπισης μηχανισμού κυρώσεων, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι «η Γερμανική Προεδρία και η ΕΕ στο σύνολό της δεν πρόκειται να αναλάβουν τις ευθύνες τους αν δεν πιεστούν». Ταυτόχρονα ρωτά την κυβέρνηση αν έχει κόκκινες γραμμές στη νέα φάση εξέλιξης των τουρκικών προκλήσεων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους αρμόδιους τομεάρχες και απόστρατους επιτελικούς αξιωματικούς που ηγήθηκαν των Ενόπλων Δυνάμεων είχε χθες πολύωρη συνάντηση κατά την οποία εξετάσθηκαν όλες οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην διαχείριση του προβλήματος. «Δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν οι εξελίξεις. Πριν 10 μέρες δήλωσα ότι ο Κ. Μητσοτάκης πέταξε λευκή πετσέτα στη Σύνοδο. Την ίδια στιγμή ο ίδιος δήλωνε απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτέλεσματά της, παρόλο που δεν είχε καμία αναφορά σε κυρώσεις. Και μέσα σε 10 μέρες ο Ερντογάν άνοιξε τα Βαρώσια και έστειλε πάλι ερευνητικό εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας ακόμη και εντός των 12 μιλίων των δυνητικών χωρικών μας υδάτων στο Καστέλοριζο», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Αναρωτιέμαι, άραγε, ποια είναι η κόκκινη γραμμή για τον Κ. Μητσοτάκη;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη σύσκεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «στις παρούσες συνθήκες η επέκταση στα 12 μίλια στα νησιά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Κρήτη είναι μονόδρομος», προσθέτοντας ότι «και η πίεση στη Σύνοδο για κυρώσεις» είναι μονόδρομος. «Πολύ φοβάμαι ότι η Γερμανική Προεδρία και η ΕΕ στο σύνολό της δεν πρόκειται να αναλάβουν τις ευθύνες τους αν δεν πιεστούν», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας πως «αν δεν υπάρξει μηχανισμός κυρώσεων έστω τώρα και αν ταυτόχρονα δεν ανοίξει το θέμα επέκτασης σε 12 ν.μ. στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα και η ΕΕ θα χάσουν πια κάθε αξιοπιστία».