ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13/11/2019 16:27 EET | Updated 13/11/2019 16:28 EET

Τσίπρας: Γινόμαστε μάρτυρες ακραίου νεοσυντηριτισμού και επικοινωνιακού αντιπερισπασμού

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε στην έλλειψη στήριξης της μεσαίας τάξης από την κυβέρνηση στα Γρεβενά.

HuffPost Greece

Για τις διαψεύσεις των προσδοκιών που δημιούργησε η ΝΔ, αλλά και για τις πρόσφατες επιθέσεις των ΜΑΤ κατά φοιτητών μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στην ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στα Γρεβενά.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες ενός ακραίου νεοσυντηριτισμού, και μάρτυρες μιας προσπάθειας επικοινωνιακού αντιπερισπασμού προκειμένου να κρύψουν την αδυναμία τους για να διαχειριστούν στοιχειωδώς το προσφυγικό, να στέλνουνε τα ΜΑΤ απέναντι σε φοιτητές».

«Εμείς λέμε ότι η χώρα τούτη έχει μια μακρά παράδοση σε αγώνες, σε διεκδικήσεις. Κι ο μέσος Έλληνας πολίτης, ανεξαρτήτως τι ψηφίζει, πιστεύει ότι το 2019 και το 2020 δεν έχει καμία σχέση ούτε με τη δεκαετία του ’50, ούτε με τη δεκαετία του ’60, ούτε με τη δεκαετία του ’70», πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας.
Αναφερόμενος στη ΝΔ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖ<Α είπε ότι προεκλογικά δημιούργησε ένα τοξικό περιβάλλον και προσδοκίες σε ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας ότι τα πράγματα μπορούσαν να πάνε καλύτερα και ότι αυτοί θα κατάφερναν μέσα σε λίγες ημέρες, όπως το λέγαν τότε, να κάνουν τον ουρανό της χώρας πιο γαλανό. Όμως «ο ουρανός δεν έγινε πιο γαλανός, ο ουρανός έγινε μάλλον πιο συννεφιασμένος και πιο σκοτεινός για τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά παραθέτοντας τις «υποσχέσεις» της ΝΔ που ήδη έχουν διαψευσθεί.

HuffPost Greece

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε στην έλλειψη στήριξης της μεσαίας τάξης. Σημείωσε ότι ακόμη και φιλοκυβερνητικές εφημερίδες προειδοποιούν ότι ξεχάστηκε η μεσαία τάξη. Η Καθημερινή, είπε ο Αλ. Τσίπρας, είχε σημειώσει ότι ούτε ο προυπολογισμός του 2020 αφορά τη μεσαία τάξη, ενώ τα Νέα εκτιμούσαν ότι η κυβέρνηση στερεί από τη μεσαία τάξη ανάσες που χρειάζεται, καθώς οι περιβόητες ελαφρύνσεις από το φορολογικό νομοσχέδιο είναι μόλις 17 ευρώ το χρόνο.

Αντί για φοροελαφρύνσεις είδαμε αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, εμπόδια σε ότι αφορά το αφορολόγητο και η επέλαση που έγινε στον τομέα των εργασιακών δικαιωμάτων, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. Ανέφερε, δε, πως τον Οκτώβριο είχαμε αρνητικό ρεκόρ 18ετιας στη σχέση προσλήψεων απολύσεων, δηλαδή 260000 περισσότερες απολύσεις απ’ ότι προσλήψεις.

HuffPost Greece

Ως δεύτερη μεγάλη διάψευση των προσδοκιών μετά τη μεσαία τάξη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Αυτοί που έσπειραν τον διχασμό και το μίσος στον ελληνικό λαό, αυτοί που μας λοιδώρησαν και μας κατηγόρησαν προδότες, με το που κέρδισαν τις εκλογές βγήκαν και είπαν ότι όχι μόνο θα την τηρήσουν αυτή την κατά τα άλλα “προδοτική” συμφωνία, αλλά θα την τιμήσουνε κιόλας» ανέφερε.

Το τρίτο θέμα που διαψεύδονται οι προσδοκίες, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι το προσφυγικό. Θύμισε ότι τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε πως το θέμα θα λυθεί δια μαγείας, καθώς το δημιουργεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και τώρα, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός υλοποιεί ένα σχέδιο το οποίο είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης “κάνοντας τα πράγματα όμως μπάχαλο”, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του με μία αναφορά στα θέματα της Παιδείας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Αρχικά παρατήρησε ότι “βλέπουμε μια εκδικητική στάση απέναντι στη νέα γενιά, όχι απέναντι στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης”. Αναλυτικότερα, είπε ότι η κυρία Κεραμέως με μια εκδικητική απόφαση αναστέλλει τη λειτουργία 38 τμημάτων σε όλη την Ελλάδα. “Αυτό που τους ενδιαφέρει τελικά δεν είναι να σπουδάζουν τα παιδιά μας σε δημόσια ποιοτικά πανεπιστήμια, αλλά να ανοίξουν χώρο για ιδιωτικά κολέγια στη χώρα μας”, είπε τονίζοντας ότι βλέπουμε αντίστοιχες επιλογές και στον χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

HuffPost Greece