ΠΟΛΙΤΙΚΗ
24/05/2018 15:33 EEST | Updated 24/05/2018 17:48 EEST

Τζανακόπουλος: Η ΝΔ δεν χρειάζεται να βιάζεται και θα χάσει στην ώρα της

SOOC

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη για να υλοποιηθεί χρειάζεται ένα πρόσθετο μνημόνιο κατήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος με αφορμή όσα είπε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ναρκοπέδιο στις παρούσες συνθήκες» την καθαρή έξοδο και για πρώτη φορά τάχθηκε κατά της προληπτικής γραμμής πίστωσης. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ρώτησε τον πρόεδρο της ΝΔ τι προτείνει από την ώρα που δεν θέλει ούτε καθαρή έξοδο ούτε προληπτική γραμμή πίστωσης. «Μήπως ένα νέο μνημόνιο;» ρώτησε ο πρωθυπουργός χωρίς να λάβει απάντηση από τον πρόεδρο της ΝΔ.

«Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή κατέστησε πιο σαφή από ποτέ τη στρατηγική ήττα που έχει υποστεί τόσο η  ΝΔ όσο και ο Κ. Μητσοτάκης προσωπικά μπροστά στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια μετά από 8 ολόκληρα χρόνια. Οι πρωτοφανείς αντιφάσεις του προέδρου της ΝΔ αναδεικνύουν και το μέγεθος του αδιεξόδου του» υπογραμμίζει ο Δ. Τζανακόπουλος και επισημαίνει ότι το πρόγραμμα του Κ. Μητσοτάκη «βασίζεται στις απολύσεις, τη συρρίκνωση του Δημοσίου, την καταστροφή του κοινωνικού κράτους, την επιβολή ενός νέου εργασιακού μεσαίωνα και συνολικά τη συντριβή της εργασίας. Και τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς το πρόσχημα ενός νέου μνημονίου».

«Για αυτό το λόγο και ο Κ. Μητσοτάκης, όπως ο ίδιος ομολόγησε χθες στη Βουλή, δεν θέλει ούτε την καθαρή έξοδο στις αγορές, την οποία επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε μία πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Χρειάζεται ένα ακόμη πρόσθετο μνημόνιο ως άλλοθι για το πρόγραμμα σοκ και δέους που απεργάζεται για τους Έλληνες πολίτες» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα ο Δ. Τζανακόπουλος «κλείνει» την συζήτηση για εκλογές σημειώνοντας πως «σε ό,τι αφορά τώρα τα ευφάνταστα σενάρια περί εκλογών τα οποία διαρρέουν  από τη ΝΔ, μπροστά στο αδιέξοδό τους, πρέπει να τους θυμίσουμε ότι  ο πρωθυπουργός έχει κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές  θα γίνουν στη λήξη της τετραετίας. Η ΝΔ δεν χρειάζεται να βιάζεται και θα χάσει στην ώρα της».

ΝΔ: Εκλογές η λύση

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ στις παραπανω δηλώσεις. Ειδικότερα, καλεί και πάλι την κυβέρνηση να προκηρύξει εκλογές. Απαντώντας στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, σε ανακοίνωσή του, τονίζει πως καταλαβαίνει «την ανάγκη του κ. Τζανακόπουλου να συμμαζέψει το χθεσινό φιάσκο του κ. Τσίπρα, αλλά είναι μάλλον πρωτοφανές μία κυβέρνηση να ζητά καθοδήγηση από την αξιωματική αντιπολίτευση για το πώς μπορεί να βγει η χώρα από το σημερινό της τέλμα που προκάλεσε η καταστροφική οικονομική πολιτική της».

Μάλιστα, η ΝΔ επισημαίνει πως αν η κυβέρνηση πιστεύει, όντως, ότι τα έχει πάει περίφημα στην οικονομία, δεν χρειάζεται καμία παράταση του μνημονίου που μόνη της υπέγραψε και καμία πιστοληπτική γραμμή στήριξης. «Αν αντιθέτως συνειδητοποίησε επιτέλους το νέο αδιέξοδο που έχει προκαλέσει στη χώρα, η λύση είναι μία. Να προκηρύξει εκλογές για να προκύψει μια νέα κυβέρνηση που θα έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα ανακτήσει με τις επιλογές της και την εμπιστοσύνη των αγορών. Έτσι θα λύσει ο κ. Τζανακόπουλος και τις απορίες του για το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που δεν περιλαμβάνει κανένα μνημόνιο» καταλήγει, στην ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.