Τζανακόπουλος για πΓΔΜ: Σύνθετη ονομασία και erga omnes οι όροι για να υπάρξει συμφωνία

Τζανακόπουλος για πΓΔΜ: Σύνθετη ονομασία και erga omnes οι όροι για να υπάρξει συμφωνία
EUROKINISSI

«Με φρίκη και αποτροπιασμό παρακολουθούμε την αντιμετώπιση των Παλαιστίνιων διαδηλωτών. Το Ισραήλ να σεβαστεί το δικαίωμα Παλαιστίνιων να διαδηλώνουν. ΕΕ, ΟΗΕ, Αραβικός Σύνδεσμος να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες. Τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα», δήλωσε απόψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ.Τζανακόπουλος στην εκπομπή «Επόμενη Μέρα» της ΕΡΤ.

Για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε πως «τονίσαμε με τον πιο σαφή τρόπο, για να υπάρξει συμφωνία , πρέπει να γίνουν αποδεκτοί δύο όροι: σύνθετη ονομασία και erga omnes. Το θέμα της ένταξης της πΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς εξαρτάται από τη συμφωνία . Πρέπει στην περιοχή των Βαλκανίων να κλείνουμε θέματα. Κλειδί για τη σταθεροποίηση είναι και η λύση του συγκεκριμένου προβλήματος. Υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές για κοινά αποδεκτή λύση. Δεν μπορώ να προεξοφλήσω χρονοδιάγραμμα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως οι δύο πρωθυπουργοί θα βρεθούν στη Σόφια για τη Σύνοδο Κορυφής και θα συναντηθούν στο περιθώριο αυτής της συνόδου.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί κυβερνητικό πρόβλημα από το θέμα. Οι ΑΝΕΛ έχουν μια διαφορετική αντίληψη. Και πλειοψηφία για τη συμφωνία εκτιμώ θα υπάρξει στο Κοινοβούλιο και πιστεύω δεν θα υπάρξει ανατάραξη», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως θα υπάρξουν ισχυρές ασφαλιστικές δικλίδες και νομικές και τόνισε πως εθνική γραμμή υπάρχει από το 2008, «Βεβαίως έχουμε επιδιώξει συναινέσεις . Η ΝΔ από την αρχή αμφιταλαντεύεται και μεταλλάσσει την πολιτική της γραμμή, Όποτε προκύπτουν νέα δεδομένα γίνεται ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών» ανέφερε.

Τζαβάρας: Εθνικό θέμα το ονοματολογικό της πΓΔΜ

Στην ίδια εκπομπή βρέθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας. Ο κ. Τζαβάρας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ανέφερε πως «δεν είναι θέμα της ΝΔ, αλλά εθνικό κι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ζούμε μία περίοδο που ανατρέπονται οι βεβαιότητες του παρελθόντος. Δεν έχουμε την πολυτέλεια στην Ελλάδα να πετάμε ο ένας στον άλλο το μπαλάκι. Η πολιτική θέση ΝΔ είναι χιλιοειπωμένη. Δίνουμε βάρος στον αλυτρωτισμό, (όπως αναφέρεται στο Σύνταγμα της γείτονος) και στο θέμα με την μακεδονική γλώσσα και ιθαγένεια. Κι εκεί να προσέξουμε, άλλο η συμφωνία και άλλο η εκτέλεσή της Εάν η συμφωνία εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον με τον τρόπο που το έχει θέσει ο κ. Μητσοτάκης θα την ψηφίσουμε. Δεν θεωρώ όμως ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο».

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο η ΝΔ να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας για το Σκοπιανό στη Βουλή ο κ. Τζαβάρας τόνισε πως προηγείται η συζήτηση για το «τι» και μετά για το «πώς». Όπως τόνισε στα εθνικά θέματα όλοι πρέπει να δείχνουν σοβαρότητα προσθέτοντας πως ακόμα δεν υπάρχει τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το συγκεκριμένο θέμα της κομματικής πειθαρχίας.

Απευθυνόμενος στον κυβερνητικό εκπρόσωπο που βρισκόταν στην εκπομπή ο κ. Τζαβάρας επεσήμανε πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ενημερώσει τα υπόλοιπα κόμματα και τον ελληνικό λαό και να είχε προσπαθήσει να δημιουργήσει τις απαραίτητες συναινέσεις.

Τέλος, την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή εξέφρασε ο κ. Τζαβάρας επισημαίνοντας πως πρέπει άμεσα να υπάρξουν πρωτοβουλίες από τους θεσμούς που έχουν αναλάβει να διαφυλάξουν την ειρήνη στην περιοχή.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή