Πρωτοβουλία κατά της παγκόσμιας διαφθοράς από τις ΗΠΑ, με διεθνή μηχανισμό αξιολόγησης

Πρωτοβουλία κατά της παγκόσμιας διαφθοράς από τις ΗΠΑ, με διεθνή μηχανισμό αξιολόγησης
Cropped image of a businessman with a lot of cash
Cropped image of a businessman with a lot of cash
PeopleImages.com via Getty Images

Τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με άλλες χώρες, για την καταπολέμηση της διαφθοράς διεθνώς, παρουσίασε ο Luis Arreaga, πρέσβης και Principal Deputy Assistant Secretary of State για το Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs, στο πλαίσιο συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών στην Αγία Πετρούπολη (Convention Against Corruption).

Μιλώντας σε Ευρωπαίους δημοσιογράφους σε τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου, ο κ. Arreaga τόνισε ότι η διαφθορά είναι σε βάρος της οικονομικής ανάπτυξης, υπονομεύει την έννομη τάξη, πλήττει τα ευπαθή στρώματα, μειώνει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και διευκολύνει το έγκλημα.

Οι στόχοι της συνδιάσκεψης, όπως επεσήμανε, είναι η εδραίωση μιας σειράς στάνταρ στα οποία θα συμφωνούν όλες οι χώρες, με σκοπό την πρόληψη της διαφθοράς και του φαινομένου των δωροδοκιών. Σε αυτό το πλαίσιο στήνεται ένας μηχανισμός που δίνει στην κάθε χώρα τη δυνατότητα να εξετάζει και αξιολογεί τις επιδόσεις των άλλων- μέσω του οποίου θεωρείται ότι οι χώρες θα ενθαρρύνονται έτσι ώστε να αλλάζουν τους νόμους τους (αν χρειάζεται), και, το σημαντικότερο, να τους εφαρμόζουν.

Ένας εκ των σημαντικότερων σκοπών της συνδιάσκεψης από την άποψη των ΗΠΑ, όπως επεσήμανε, είναι να βρεθεί τρόπος να αυξηθεί η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της κυβέρνησης, καθώς «η κοινωνία των πολιτών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο να τίθεται η κυβέρνηση προ των ευθυνών της.

Επίσης, πρόσθεσε, ένας άλλους από τους σκοπούς της συνδιάσκεψης είναι η προώθηση της άποψης ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία για τη βελτίωση των επιδόσεων όσον αφορά στην ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων, καθώς και σε τομείς όπως το trafficking ζώων- υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπογραμμιστεί ο συσχετισμός του με την εγκληματική δραστηριότητα και τη διαφθορά.

Ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα όσον αφορά στη διαφθορά, είπε ότι δεν είναι σε θέση να εκφέρει άποψη, υπογραμμίζοντας ότι αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός του μηχανισμού «peer review»- να αξιολογηθεί η χώρα μας από άλλες όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Στη συνέχεια, ο κ. Arreaga αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ουκρανίας, επισημαίνοντας ότι πριν την εξέγερση της Μαϊντάν η διαφθορά ανθούσε- ωστόσο, «από τότε που ανέλαβε καθήκοντα η δημοκρατικώς εκλεγμένη κυβέρνηση, έχει αφοσιωθεί στο ξερίζωμα της διαφθοράς». Μιλώντας για τη συνεργασία με την Ουκρανία, είπε ότι η υπηρεσία του βοηθά στη δημιουργία μιας νέας αστυνομικής δύναμης και συνεργάζεται με τις εισαγγελικές αρχές όσον αφορά στον χειρισμό των υποθέσεων διαφθοράς. Η Ουκρανία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, εκτίμησε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον ρόλο των ΜΚΟ όσον αφορά στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ένας διεθνής συνασπισμός που δραστηριοποιείται πάνω στο θέμα, καθώς και ότι υπάρχουν διμερή προγράμματα τα οποία έχουν αποδώσει αποτελέσματα.

Ερωτηθείς σχετικά με τους συσχετισμούς μεταξύ διαφθοράς και κρίσιμων διεθνών ζητημάτων, όπως το μεταναστευτικό/ προσφυγικό και η τρομοκρατία, είπε ότι προφανώς υπάρχουν συνδέσεις, αλλά δεν εξετάζονται στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης, καθώς ανήκουν σε άλλες σφαίρες εξειδίκευσης. Ωστόσο, αναφερόμενος ειδικότερα στο ζήτημα της μετανάστευσης, τόνισε ότι στις ΗΠΑ αντιμετωπίζεται κυρίως ως εγκληματική δραστηριότητα, και ως εκ τούτου πιθανότατα συνδέεται με τη διαφθορά.

Αναφερόμενος στο φαινόμενο της διαφθοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, σημείωσε πως δεν υπάρχει χώρα η οποία να είναι «άτρωτη». «Έχουμε διαφθορά στις ΗΠΑ...ουδείς ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει διαφθορά στη χώρα του, απλά σε διαφορετικά επίπεδα...ο σκοπός δεν είναι να επικρίνουμε ή να επιπλήξουμε άλλες χώρες, αλλά να καθίσουμε, να συζητήσουμε και να προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε για την επίλυση αυτών των ζητημάτων».

Αναφερόμενος σε «success stories» στο πλαίσιο της εν λόγω πρωτοβουλίας, παρουσίασε ως παράδειγμα το αμερικανικό Kleptocracy Asset Recovery Initiative: Μια ομάδα εισαγγελέων που ειδικεύεται στην ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων που έχουν προκύψει μέσω διαφθοράς. «Από το 2004 έχουμε επιστρέψει 134 εκατ. δολάρια πίσω στα θύματα της διαφθοράς. Και τώρα δουλεύουμε σε μια σειρά υποθέσεων που θα μπορούσαν να αποφέρουν περιουσιακά στοιχεία αξίας ενός δισ. δολαρίων» τόνισε.

Δημοφιλή