Βέλη Ζελένσκι κατά για την ολιγωρία απέναντι στη Μόσχα

«Σταματήστε να παίζετε με τη Ρωσία, τελειώστε τον πόλεμο» λέει ο Ουκρανός πρόεδρος ενώ οι διαφωνίες στην Ευρώπη βαθαίνουν.
via Associated Press

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προέτρεψε τη Δύση να σταματήσει να παίζει με τη Ρωσία και να της επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις για να τερματίσει τον «παράλογο πόλεμο», προσθέτοντας ότι η χώρα του «θα παραμείνει ανεξάρτητη, το μόνο ερώτημα είναι με τι κόστος».

Η κριτική του Ζελένσκι προς τη Δύση έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, αφού η Ευρωπαϊκή Ενωση καθυστερεί να αποφασίσει σχετικά με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και την ίδια ώρα χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να περικυκλώσουν τις πόλεις Σεβεροντόνετσκ και Λισιχάνσκ στα ανατολικά.

Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές βλέπουν τη μάχη στις δύο πόλεις ως πιθανό σημείο καμπής στον πόλεμο.

Alexander Ermochenko via Reuters

«Η Ουκρανία θα είναι πάντα ένα ανεξάρτητο κράτος και δεν θα διαλυθεί. Το μόνο ερώτημα είναι ποιο τίμημα θα πρέπει να πληρώσει ο λαός μας για την ελευθερία του και ποιο τίμημα θα πληρώσει η Ρωσία για αυτόν τον παράλογο πόλεμο εναντίον μας», είπε ο Ζελένσκι αργά το βράδυ της Πέμπτης.

«Τα καταστροφικά γεγονότα θα μπορούσαν να σταματήσουν εάν ο κόσμος αντιμετώπιζε την κατάσταση στην Ουκρανία σαν να αντιμετώπιζε ο ίδιος αυτήν την κατάσταση, εάν οι δυνάμεις δεν έπαιζαν με τη Ρωσία αλλά πίεζαν πραγματικά να τερματίσουν τον πόλεμο».

via Associated Press

Ο Ζελένσκι παραπονέθηκε για τις διαφωνίες εντός της ΕΕ αναφορικά με τις επιπρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και διερωτήθηκε γιατί επιτρέπεται σε ορισμένες χώρες να μπλοκάρουν το σχέδιο.

Η ΕΕ συζητά έναν έκτο γύρο κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Απαιτεί ομοφωνία, αλλά η Ουγγαρία αντιτίθεται στην ιδέα με το σκεπτικό ότι η οικονομία της θα υποφέρει πάρα πολύ.

Η Ουγγαρία χρειάζεται 3,5 έως 4 χρόνια για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αργό και να κάνει τεράστιες επενδύσεις για να προσαρμόσει την οικονομία της και μέχρι να υπάρξει συμφωνία για όλα τα ζητήματα, δεν μπορεί να υποστηρίξει το προτεινόμενο εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ, δήλωσε κορυφαίος Ούγγρος αξιωματούχος.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία λαμβάνει ένα δισεκατομμύριο ευρώ την ημέρα από το μπλοκ των 27 εθνών για τον ενεργειακό εφοδιασμό.

«Πόσες εβδομάδες ακόμη θα προσπαθήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση να συμφωνήσει σε ένα έκτο πακέτο;» ρώτησε.

«Η πίεση στη Ρωσία είναι κυριολεκτικά θέμα σωτηρίας ζωών. Κάθε μέρα αναβλητικότητας, αδυναμίας, διάφορων διαφωνιών ή προτάσεων για ”κατευνασμό” του επιτιθέμενου σε βάρος του θύματος σημαίνει απλώς ότι σκοτώνονται περισσότεροι Ουκρανοί».

Alexander Ermochenko via Reuters

Τα σχόλια του Ζελένσκι σηματοδοτούν τη δεύτερη συνεχόμενη μέρα που οξύνει την κριτική του για την προσέγγιση του κόσμου στον πόλεμο.

Την Τετάρτη, απέρριψε τις προτάσεις να κάνει το Κίεβο παραχωρήσεις για να επιτευχθεί ειρήνη, λέγοντας ότι η ιδέα έμοιαζε με απόπειρες κατευνασμού της ναζιστικής Γερμανίας το 1938.

Στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 30-31 Μαΐου, είναι πιθανό να γίνουν ακόμη πιο έντονες οι διαφωνίες μεταξύ των μελών που θέλουν μια σκληρή γραμμή έναντι της Ρωσίας και εκείνων που ζητούν κατάπαυση του πυρός.

Ρωσική προέλαση

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται από τρεις πλευρές προσπαθώντας να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στο Σεβεροντόνετσκ και το Λισιχάνσκ, ανακοίνωσε ο στρατός της Ουκρανίας. Εάν οι δύο πόλεις πέσουν, σχεδόν όλη η επαρχία Λουχάνσκ στο Ντονμπάς θα περάσει υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

Η προέλαση της Ρωσίας στο Ντονμπάς υποστηρίζεται από μαζικούς βομβαρδισμούς πυροβολικού. Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε ότι 50 πόλεις στις επαρχίες Ντόνετσκ και Λουχάνσκ βομβαρδίστηκαν την Πέμπτη.

Ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ δήλωσε ότι πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν στο Σεβεροντόνετσκ μέσα σε 24 ώρες.

Carlos Barria via Reuters

Την Πέμπτη, περίπου 150 άνθρωποι θάφτηκαν σε έναν ομαδικό τάφο σε μια συνοικία Λισιχάνσκ, καθώς ήταν πολύ επικίνδυνο για τις οικογένειες να συλλέξουν τα πτώματα και να τα θάψουν μεμονωμένα. Η Ρωσία επιμένει ότι δεν στοχεύει αμάχους.

Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας απεύθυνε έκκληση για περισσότερα δυτικά όπλα, ιδιαίτερα «όπλα που θα μας επιτρέψουν να χτυπήσουμε τον εχθρό σε μεγάλη απόσταση».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε αργότερα ότι τυχόν προμήθειες όπλων που θα μπορούσαν να φτάσουν στο ρωσικό έδαφος θα ήταν «ένα σοβαρό βήμα προς μια απαράδεκτη κλιμάκωση».

Κίνδυνος κλιμάκωσης

Οι δυτικές χώρες υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών παρείχαν στην Ουκρανία όπλα μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων οβίδων M777 και αντιπλοϊκών πυραύλων Harpoon, από τη Δανία.

Η Ουάσιγκτον εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να παράσχει στο Κίεβο ένα πυραυλικό σύστημα με βεληνεκές εκατοντάδων χιλιομέτρων και έχει συζητήσει με την Ουκρανία για τον κίνδυνο κλιμάκωσης εάν χτυπήσει βαθιά μέσα στη Ρωσία, δήλωσαν Αμερικανοί και διπλωματικοί αξιωματούχοι στο Reuters.

«Εχουμε ανησυχίες για κλιμάκωση και παρόλα αυτά δεν θέλουμε να βάλουμε γεωγραφικά όρια ή να τους δέσουμε πολύ τα χέρια με τα πράγματα που τους δίνουμε», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία αναμένει από την Ουκρανία να αποδεχθεί τα αιτήματά της σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες. Θέλει, μεταξύ άλλων, η Ουκρανία να αναγνωρίσει τη ρωσική κυριαρχία στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία κατέλαβε η Μόσχα το 2014, και την ανεξαρτησία του εδάφους που διεκδικούν οι αυτονομιστές.

Δημοφιλή