Βέλγιο: Ερευνες για ομάδα που προσφέρει σε ασθενείς «σκόνη αυτοκτονίας»

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν υποβληθεί σε ευθανασία στη χώρα μέσα σε 19 χρόνια.
eag1e via Getty Images

Οι Βέλγοι εισαγγελείς διεξάγουν έρευνα για μια ομάδα που τάσσεται υπέρ της ευθανασίας και προσφέρει συμβουλές σε βαριά άρρωστα άτομα σχετικά με τη χρήση μιας «σκόνης αυτοκτονίας»

Η ομάδα Last Will (μτφ. Τελευταία Επιθυμία) - που έχει περίπου 23.000 μέλη που την πληρώνουν, με μέσο όρο ηλικίας τα 69 χρόνια - παρεμποδίστηκε από τις αρχές της Ολλανδίας πέρυσι προτού βοηθήσει περίπου 1.000 άτομα να αγοράσουν το θανατηφόρο φάρμακο. Ωστόσο, εξακολουθεί να προσφέρει συμβουλές σχετικά με τους νόμιμους τρόπους για να το αποκτήσουν οι ενδιαφερόμενοι.

Το γραφείο του εισαγγελέα στην ανατολική Φλάνδρα ξεκίνησε την έρευνά του σχετικά με τις δραστηριότητες του γκρουπ, ενόψει του συνεδρίου του τοπικού παραρτήματός του στη Γάνδη, που απαριθμεί 700 μέλη, στις 24 Ιουνίου.

Η ευθανασία με τη βοήθεια γιατρού είναι νόμιμη και στο Βέλγιο και στην Ολλανδία, όταν οι ασθενείς με σώας τας φρένας βρίσκονται σε «αφόρητο πόνο» και έχουν υποβάλει επανειλημμένες αιτήσεις για να πεθάνουν.

Ωστόσο, οι υπέρμαχοι του «δικαιώματος στον θάνατο» επιμένουν ότι η ανάμειξη γιατρού αποτελεί ενμπόδιο για όσους επιθυμούν να τερματίσουν τη ζωή τους σε μια χρονική στιγμή που οι ίδιοι θα επιλέξουν.

sudok1 via Getty Images

Τον Σεπτέμβριο του 2017, το Last Will ανακοίνωσε ότι είχε ανακαλύψει ένα φάρμακο «τελευταίας λύσης» που μπορούσε να αγοραστεί νομίμως και προσέφερε έναν ειρηνικό θάνατο. Ο ισχυρισμός αυτός αμφισβητήθηκε έντονα από κάποιους που είδαν τη χρήση του.

Η ομάδα ενημερώθηκε τον περασμένο Μάρτιο ότι θα παραβίαζε το ολλανδικό δίκαιο αν προχώρούσε το σχέδιό του να βοηθήσει περίπου 1.000 μέλη του να αυτοκτονήσουν μέσω της παροχής «υλικής βοήθειας». Είχε προηγηθεί ο θάνατος 19χρονης γυναίκας που είχε αγοράσει την σκόνη στο διαδίκτυο.

Ο βελγικός νόμος είναι παρόμοιος με αυτόν της Ολλανδίας αναφορικά με την ποινικοποίηση εκείνων που βοηθούν τους αυτόχειρες να αγοράσουν το θανατηφόρο φάρμακο.

Η ευθανασία με τη βοήθεια γιατρού νομιμοποιήθηκε το 2002 στο Βέλγιο και η χώρα απελευθέρωσε περαιτέρω τους νόμους της το 2014 για να γίνει η μόνη χώρα στον κόσμο που επιτρέπει την ευθανασία των παιδιών.

Τρία παιδιά, ηλικίας 9, 11 και 17 ετών, έχουν υποβληθεί σε ευθανασία από τότε, τα οποία υπέφεραν από ανίατες συνθήκες και αναμενόταν να πεθάνουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αυτά τα 19 χρόνια, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν υποβληθεί σε ευθανασία στο Βέλγιο. Ο συνολικός αριθμός δηλώσεων ευθανασίας ήταν 2.357 το 2018, αυξημένος κατά 1,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή