Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο υπό «πολιορκία» εξαιτίας των συγκρούσεων για την ανθρωπιστική βοήθεια

Ανατροπή του από τον λαό προβλέπει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο.
NELSON ALMEIDA via Getty Images

Διεθνή «πυρά» δέχεται ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, εξαιτίας των συγκρούσεων στα σύνορα σχετικά με τη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας, στις οποίες έχουν υπάρξει τουλάχιστον δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες.

«Μετρημένες οι ημέρες του»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, δήλωσε στο CNN πως οι ημέρες του Μαδούρο στην εξουσία «είναι μετρημένες».

«Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τις ακριβείς ημέρες. Είμαι βέβαιος πως ο λαός της Βενεζουέλας θα διασφαλίσει πως οι ημέρες του Μαδούρο είναι μετρημένες» είπε σχετικά- προαναγγέλλοντας επιπλέον κυρώσεις και σημειώνοντας ότι «υπάρχει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια που νομίζω ότι μπορούμε να παρέχουμε».

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις του Σαββάτου μεταξύ πολιτών και δυνάμεων ασφαλείας πιστών στον Μαδούρο, που παρεμπόδισαν τις παραδόσεις βοήθειας. Από πλευράς του, ο αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος, Χουάν Γκουαϊντό, είπε ότι ο Μαδούρο πρέπει να παραιτηθεί και κάλεσε άλλες χώρες να εξετάσουν «όλα τα μέτρα» για την ανατροπή του σοσιαλιστή προέδρου, αφού οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης να φέρει βοήθεια στη χώρα κατέληξαν σε συγκρούσεις.

Συνάντηση στην Κολομβία

Ο Γκουαϊντό είπε πως θα παραστεί σε μια συνάντηση κυρίως λατινοαμερικανικών χωρών στην Κολομβία τη Δευτέρα, παρά την απαγόρευση ταξιδιών που του έχει επιβληθεί από τον Μαδούρο. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα αντιπροσωπεύσει την Ουάσινγκτον στις συνομιλίες, που θα γίνουν στη Μπογκοτά.

Στο μεταξύ, Κολομβία και Βραζιλία δεσμεύτηκαν πως θα εντείνουν την πίεση στον Μαδούρο- ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία, την Κούβα και την Κίνα- για να εγκαταλείψει την εξουσία. Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο πλαίσιο της κρίσης στη Βενεζουέλα.

ASSOCIATED PRESS

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας έκανε λόγο για «εγκληματική πράξη»: «Η χρήση βίας εναντίον των πολιτών της Βενεζουέλας, που επιθυμούν να λάβουν διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια, είναι μια εγκληματική πράξη από το καθεστώς Μαδούρο» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. «Η Βραζιλία καλεί τη διεθνή κοινότητα, ειδικά αυτές τις χώρες που δεν έχουν ακόμα αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊντό ως μεταβατικό πρόεδρο, να συμβάλουν στην προσπάθεια απελευθέρωσης της Βενεζουέλας» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση. Όπως υπενθυμίζει το Reuters, η Βραζιλία ήταν για χρόνια υποστηρικτής της Βενεζουέλας, όσο ήταν στην κυβέρνηση το αριστερό Εργατικό Κόμμα, ωστόσο η γραμμή αυτή άλλαξε όταν ανέβηκε στην εξουσία ο ακροδεξιός Τζαΐρ Μπολσονάρο. Η Κίνα και η Ρωσία, που έχουν μεγάλες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα στη Βενεζουέλα, υποστηρίζουν τον Μαδούρο και έχουν καταδικάσει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Στο μεταξύ, ο Κολομβιανός πρόεδρος Ιβάν Ντούκουε, σε tweet του αποδοκίμασε τη «βαρβαρότητα και βία» και είπε πως στη σύνοδο της Δευτέρας θα συζητηθεί «πώς θα σφίξει η διπλωματική πολιορκία της δικτατορίας στη Βενεζουέλα».

Εντάσεις στα σύνορα

Σκοπός της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ήταν να φέρει στη χώρα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, από τα σύνορα με τη Βραζιλία και την Κολομβία. Ο Γκουαϊντό είχε δεσμευτεί πως η βοήθεια θα έμπαινε στη χώρα το Σάββατο, ωστόσο ο Μαδούρο έκλεισε τα σύνορα. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, πολίτες προσπάθησαν να περάσουν για να φτάσουν στα φορτία τροφίμων και φαρμάκων, αλλά οι προσπάθειες αυτές οδήγησαν σε επεισόδια, όπου στρατιώτες άνοιξαν πυρ με πλαστικές και πραγματικές σφαίρες. Τουλάχιστον δύο είναι οι νεκροί- σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει σκοτωθεί και ένας 14χρονος.

NELSON ALMEIDA via Getty Images

Επίσης, υπάρχουν αναφορές για πυρπόληση όγκων ανθρωπιστικής βοήθειας στα σύνορα- ενώ η υπηρεσία μετανάστευσης της Κολομβίας ανέφερε πως τουλάχιστον 60 στρατιώτες είχαν αυτομολήσει μέχρι αργά το Σάββατο. Ο Γκουαϊντό έχει υποσχεθεί αμνηστία σε όσους αποστατήσουν, εφόσον βρεθούν «στη σωστή πλευρά της ιστορίας». Αργά το Σάββατο, η κυβέρνηση της Κολομβίας υπολόγιζε τους τραυματίες στα συνοριακά περάσματα γύρω στους 300, ενώ η Διεθνής Αμνησία χαρακτήρισε τη χρήση πυρών από τους στρατιώτες της Βενεζουέλας ως έγκλημα με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

(με πληροφορίες από BBC, Reuters)

Δημοφιλή