Βενεζουέλα: Οι πολίτες ψήφισαν υπέρ ενσωμάτωσης της Γουιάνας - Τι σημαίνει αυτό

Αυξημένη στρατιωτική κινητικότητα στις δύο χώρες - Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης Μαδούρο και η πιθανότητα «επέμβασης».
via Associated Press

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι στο δημοψήφισμα με πέντε ερωτήματα για τη διαφιλονικούμενη περιοχή Εσεκίμπο της Γουιάνας, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της χώρας τάχθηκε υπέρ της ενσωμάτωσης της πλούσιας σε κοιτάσματα πετρελαίου περιοχής, ενώ απέρριψε τη δικαιοδοσία του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης για τη διευθέτηση του συνοριακού ζητήματος.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Έλβις Αμορόσο, ανακοίνωσε ότι μετά την καταμέτρηση των περίπου 10,5 εκατομμυρίων ψήφων, το 95,93% του εκλογικού σώματος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας της πολιτείας Γουιάνας Εσεκίμπα και της ενσωμάτωσής της στην επικράτεια της Βενεζουέλας.

Το 95,4% συμφωνεί ώστε να αποτραπεί με κάθε νόμιμο τρόπο η διεκδίκηση της Γουιάνας να οικειοποιηθεί μονομερώς μια θαλάσσια περιοχή κατά τρόπο παράνομο και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Το 98,1% στηρίζουν τη Συμφωνία της Γενεύης του 1996 ως το μοναδικό έγκυρο νομικό μέσο για την επίτευξη μιας ρεαλιστικής και ικανοποιητικής λύσης, ενώ το 97,8% απορρίπτει τη γραμμή που επιβλήθηκε δολίως από τη διαιτησία του Παρισιού το 1899, καθώς και τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Αμφισβητεί τα αποτελέσματα η αντιπολίτευση

Αν και το δημοψήφισμα δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα, παρά συμβουλευτικό, ο πρόεδρος Μαδούρο δήλωσε πανηγυρικά ότι ήταν μια επιτυχία για τη χώρα και τη δημοκρατία και ότι «ο λαός της Βενεζουέλας μίλησε δυνατά και ξεκάθαρα για το μέλλον της πατρίδας».

Στον αντίποδα, η δεξιά αντιπολίτευση της χώρας, παρότι δεν αντιτίθεται σε μια προοπτική μελλοντικής προσάρτησης της περιοχής, εντούτοις απορρίπτει κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μαδούρο, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, καταγγέλλοντας στη συγκεκριμένη περίπτωση ότι δεν πρόκειται για αποτύπωση της κοινής γνώμης στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Τι ακολουθεί

Η Βενεζουέλα διεκδικεί από τη Γουιάνα μια περιοχή 167.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων δυτικά του ποταμού Εσεκίμπο και αντιπροσωπεύει ουσιαστικά τα δύο τρίτα της επικράτειας της λατινοαμερικάνικης χώρας. Πρόκειται για μια περιοχή που διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου στο υπέδαφός της που ακόμη είναι ανεκμετάλλευτα, καθώς επίσης και άλλους γαιάνθρακες, αλλά και πολύτιμους λίθους.

Η διαμάχη για τα όρια των δύο χωρών κρατούν από το 1899, όταν η Διαιτητική Πράξη του Παρισιού παραχώρησε την κυριαρχία της περιοχής στην τότε Βρετανική Γουιάνα. Η Βενεζουέλα έχει καταγγείλει τη συμφωνία στον ΟΗΕ από το 1962 και από τότε επικρατεί ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, χωρίς να λείπουν όλα αυτά τα χρόνια και μεμονωμένα συνοριακά επεισόδια.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν ευρέως αναμενόμενο στη Βενεζουέλα, αν και οι πρακτικές επιπτώσεις της πιθανότατα θα είναι ελάχιστες, λένε οι αναλυτές, με τη δημιουργία μιας περιοχής της Βενεζουέλας εντός του Εσεκίμπο να θεωρείται απίθανη.

Δεν είναι σαφές ποια βήματα θα λάβει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας μετά το αποτέλεσμα, και οποιαδήποτε προσπάθεια διεκδίκησης θα αντιμετωπίσει σίγουρα διεθνή αντίσταση.

Ωστόσο, η κλιμακούμενη ρητορική έχει προκαλέσει κινητικότητα στρατευμάτων στην περιοχή και αυξημένη ένταση μεταξύ των δύο χωρών, με την ηγεσία της Γουιάνας να παραλληλίζει τη διαμορφωθείσα κατάσταση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ακόμη και χωρίς την εφαρμογή του δημοψηφίσματος, το οποίο θα απαιτούσε περαιτέρω συνταγματικά βήματα και την πιθανή χρήση στρατιωτικής δύναμης, ο Μαδούρο μπορεί να αποκομίασει πολιτικά από την ψηφοφορία εν μέσω μιας δύσκολης εκστρατείας για την επανεκλογή του.

(με πληροφορίες από CNN)

Δημοφιλή